Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Unikli zábery z mučiarní Islamského štátu: Spoveď bývalých väzňov vyvoláva strach!

Na stoličke vidno pásy. Tými si mali pomáhať islamisti pri mučení svojich obetí. Zobraziť galériu (3)
Na stoličke vidno pásy. Tými si mali pomáhať islamisti pri mučení svojich obetí. (Zdroj: Twitter)

DAMASK - Prvé zábery väzníc Islamského štátu! Otrasné podmienky v temných kobkách sýrskeho priemyselného mesta vyvolávajú strach. Radikáli v nich väznili aj novinárov zo Západu, ktorých neskôr popravili. Držali ich tam niekoľko mesiac, potom sa presúvali. V totálnej tme a hlade museli prežívať naozaj hrozné chvíle. Britským novinám sa podarilo s niekoľkých vypátrať. Väzni prezradili, aký bol život za mrežami Islamského štátu.

Väzniť novinárov tam mali Islamisti posledné mesiace v roku 2013. Medzi nich patrili James Foley, Steven Sotloff and David Haines. Všetkých popravili na videách. Väznica sa nachádza vopustenej továrni Sheikh Najjar, na predmestiach priemyselného mesta Allepo. Držali ich tam v tme. Najesť im dávali naozaj sporadicky alebo vôbec. Zábery nasnímal reportér sýrskej televízie.

VIDEO Unikli zábery z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Na fotkách je vidieť špina, matrace a plastové fľaše. V týchto odporných priestoroch trávilo čas mnoho väzňov. Tí zo Západu mali väčšie šťastie ako obyčajní Sýrčania. Ich islamisti vôbec neštrili. Za tých zo západnej Európy alebo USA mohli dostať aspoň výkupné.

Pozrite si VIDEO

ISIS

Britské noviny Daily Mail sa skontaktovali s niekoľkými bývalými väzňami, ktorí besnenie IŠ prežili. Prezradili im, že až po príchode do mesta Raqqa, sa najedli. Potom ich predali do rúk popravcov. Navyše im pri presunoch klamali. Tvrdili im, že ich prepúšťajú, no namiesto toho skončili v rukách svojich vrahov.

Jeden zo zajatcov novinárom prezradil, že počul niekoho hovoriť po anglicky. Medzi nimi bol aj James Foley (40). Ten sa najviac bavil so strážcami. Dokonca si s nimi zavtipkoval. Raz im väznitelia priniesli nové šaty, čo ich potešilo. "Konečne nové oblečenie po dvoch rokoch," spomína bývalý zajatec.

V týchto špinavých celách mali tráviť väzni veľa času. Bola tam totálna tma.
Zobraziť galériu (3)
V týchto špinavých celách mali tráviť väzni veľa času. Bola tam totálna tma.  (Zdroj: Twitter)

Islamisti hovorili rôznymi jazykmi. Medzi nimi boli Francúzi, Belgičania. Sýrsky zajatec povedal, že niektorí boli milí. "Niektorí sýrski strážcovia boli milí voči zahraničným zajatcom. Nosili im sladkosti, džem či chleba," povedal Daily Mail.

Popravili 100 vlastných

Islamský štát popravila 100 svojich vlastných bojovníkov zo zahraničia, ktorí sa pokúsili ujsť z hlavnej bašty tohto hnutia v sýrskom meste Rakka. Fundamentalisti v Rakke vytvorili vojenskú políciu dohliadajúcu na zahraničných bojovníkov, ktorí si neplnia povinnosti. Mnohí sú realitou bojov v Sýrii rozčarovaní. Nemenovaný aktivista pre denník potvrdil "100 popráv" zahraničných džihádistov z radov IS, ktorí sa pokúsili vymaniť zo skupiny.

Islamisti prehrali boj o mesto Sindžár

Medzitým sa na severe Sýrie stále bojuje. Kurdským oddielom péšmarga sa v sobotu podarilo poraziť bojovníkov takzvaného Islamského štátu a vytlačiť ich z mesta Sindžár v severozápadnom Iraku. "Jednotky péšmargy donútili Islamský štát k ústupu z mesta po tom, ako utrpel ťažké straty a porážku," uviedol predstaviteľ Demokratickej strany Kurdistanu (KDP), ktorého citovala agentúra DPA. Televízia CNN zverejnila vyhlásenie bezpečnostnej rady irackého kurdského regiónu, podľa ktorej péšmarga získala úplnú kontrolu nad mestom Sindžár i nad okolitými dedinami. Islamisti ovládali mesto od leta.

Ozbrojenci IS podľa kurdských médií po vyhnaní zo Sindžáru utiekli do susednej Sýrie. Víťazstvo Kurdov údajne úplne zlomilo ich bojovú morálku. Mesto sa podarilo dobyť dva dni po tom, ako kurdské sily vybojovali koridor na neďalekú rovnomennú horu Sindžár. Otvorili tak únikovú cestu pre tisíce príslušníkov menšiny jezídov, ktorí sa do tejto horskej oblasti uchýlili v lete pred postupujúcimi islamistami.

Kurdskú operáciu na znovudobytie pohoria Džabal Sindžár podporujú aj nálety spojencov vedených Spojenými štátmi. Mesto Sindžár, ležiace na úpätí pohoria, bolo až do letnej ofenzívy IS jedným z dvoch hlavných centier irackých jezídov. V strachu pred postupujúcimi islamistami však jezídovia mesto hromadne opustili. Desaťtisíce z nich utiekli do neďalekú horu Sindžár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu