Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sýria sa chváli: Islamskému štátu sme zničili stíhačky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bbc.co.uk)

DAMASK - Sýria tvrdí, že jej letectvo zničilo dve z troch stíhačiek, ktoré extrémistická organizácia Islamský štát (IS) minulý týždeň ukoristila vládnym silám a testovala v oblasti Aleppa.

Oznámil to sýrsky minister pre informácie Umrán Zuabí, ktorý v rozhovore pre sýrsku televíziu v noci nadnes povedal, že sýrske lietadlá bombardovali stíhačky, keď pristávali na ploche letiska na vojenskej základni Džarra na východe provincie Aleppo. Dodal, že sýrske lietadlá pátrali aj po treťom stroji.

Ľudskoprávni aktivisti zo Sýrie minulý piatok uviedli, že výcvik na obsluhu stíhačiek príslušníkom IS poskytovali irackí piloti, ktorí sa pridali k IS v Sýrii.

IS lietala so stíhacími lietadlami nad obsadenou leteckou základňou v provincii Aleppo v severnej Sýrii, spresnil vtedy Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR).

"Majú inštruktorov, irackých dôstojníkov, ktorí boli predtým pilotmi (bývalého irackého prezidenta) Saddáma Husajna," povedal Abdal Rahmán. "Ľudia videli lety, z letiska sa vzniesli veľakrát," dodal.

Tieto správy sa však nepodarilo potvrdiť z nezávislých zdrojov. Predstavitelia USA uviedli, že nemajú informácie o lietadlách, ktoré by mali islamisti k dispozícii na podporu svojich pozemných oddielov v Iraku a Sýrii.

Turecký prezident označil dodávky zbraní pre Kurdov v Kobané za chybu USA

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že zhadzovanie zbraní kurdským bojovníkom brániacim sýrske pohraničné mesto Kobané bolo chybou Spojených štátov, pretože niektoré dodávky zbraní sa dostali do rúk ozbrojencom extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorí mesto obliehajú.

"To, čo sa v tejto záležitosti urobilo, sa ukázalo ako chyba ... Niektoré zo zbraní zhodených z C130 získal IS," povedal dnes Erdogan na tlačovej konferencii v tureckom hlavnom meste Ankara.

Nálety vojenskej koalície vedenej USA dnes zabili približne 25 bojovníkov IS pri severoirackom meste Bajdží, informovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu