Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Američania zhodili tajnú dodávku zbraní Islamskému štátu: Džihádisti použili chemické zbrane!

Islamský štát Zobraziť galériu (5)
Islamský štát (Zdroj: youtube, twitter)

DAMASK – Američania sa dopustili veľkej chyby. Tajnú dodávku zbraní zhodili Islamskému štátu. Radikáli sa úlovkom ihneď pochválili natočeným videom. Boje medzitým stále pokračujú. Vznikajú obavy, že IS sa pokúša o genocídu kresťanských Jezídov. Situácia zostáva aj naďalej kritická.

Bojovníci Islamského štátu (IS) zhabali najmenej jednu tajnú dodávku zbraní, ktoré zhodili lietadlá koaličných síl vedených Spojenými štátmi a ktoré boli určené na pomoc Kurdom bojujúcim proti extrémistickej organizácii v sýrskom pohraničnom meste Kobané.

VIDEO Američania zhodili tajnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Dodávka zbraní obsahovala ručné granáty, muníciu a raketomety, ukazuje video zverejnené mediálnou skupinou lojálnou Islamskému štátu. Video je podľa všetkých správ autentické. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá sa opiera o informácie od siete aktivistov priamo v teréne, uviedla, že militanti zadržali najmenej jednu dodávku zbraní.

Zbrane USA

Dodávky zbraní zhodili v pondelok skoro ráno Kurdom v ťažko skúšanom sýrskom meste Kobané, ktoré sa nachádza pri hranici s Tureckom. Militanti z IS sa pokúšajú dobyť mesto už mesiac a vedú tam s kurdskými bojovníkmi kruté boje. Situácia prinútila približne 200.000 ľudí ujsť z oblasti do Turecka. Kým Kurdi vedú pozemné boje, koalícia pod vedením USA útočí na militantov zo vzduchu.

Verní stúpenci Islamského štátu dnes v sociálnych médiách zverejnili štipľavé odkazy Spojeným štátom ako "Ďakujeme vám" a tiež jednu fotografiu s textom "Tím USA". Strata dodávky zbraní je však skôr zahanbujúcou nepríjemnosťou, než veľkou strategickou prehrou. Militanti Islamského štátu už vlastnia americké zbrane za milióny dolárov, ktoré ukoristili od utekajúcich irackých vojakov, keď IS v júni počas bleskovej operácie dobýjal rozľahlé územné pásma Iraku.

VIDEO Američania zhodili tajnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Americké centrálne velenie dnes oznámilo, že americké armádne sily uskutočnili štyri letecké útoky neďaleko Kobané, pri ktorých zničili bojové pozície Islamského štátu, budovu IS a veľký útvar IS. Dnes zasiahli mesto Nasíb, ovládané opozičnými povstalcami, nálety sýrskej vlády. Zahynulo pri nich najmenej osem ľudí, ale podľa aktivistov bude počet obetí ešte stúpať, keďže mnohé sa nachádzajú pod troskami. Nasíb leží pri južnej sýrskej hranici s Jordánskom.

VIDEO Američania zhodili tajnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Aktivisti uviedli, že lietadlá sýrskej vlády zhadzovali kanistre naplnené výbušninami. Sýrske nálety sú súčasťou bojov medzi sýrskymi vládnymi silami a islamskými povstaleckými skupinami o ovládnutie oblasti.

VIDEO Američania zhodili tajnú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: youtube, twitter)

Islamisti údajne použili v Kobané chemické zbrane

V bojoch o kurdské mesto Kobané ležiace v Sýrii pri hraniciach s Tureckom použili militanti z Islamského štátu údajne chemické zbrane - možno plynný chlór. Vyplýva to zo správ zverejnených na Twitteri novinármi, ktorí sa nachádzajú v regióne; tvrdia to aj očití svedkovia.

"Zdroje v Kobané sa domnievajú, že IS uskutočnil útok chemickými zbraňami. Zatiaľ nie sú žiadne zábery. Je priskoro na potvrdenie," napísala na Twitteri novinárka arabskej televíznej stanice al-Aan. Novinárka sa ďalej odvoláva na svedectvá miestnych lekárov, ktorí údajne informovali o symptómoch, ako sú slzenie, záchvaty dusenia a popáleniny kože. Tieto príznaky môžu byť znakom útoku plynným chlórom alebo inými chemickými zbraňami.

Podobné fámy spomína vo svojich tweetoch aj redaktor BBC Güney Yildiz. Upozornil však, že použitie chemických zbraní môžu dokázať iba lekárske vyšetrenia priamo na mieste. Turecký novinár Mutlu Civiroglu na Twitteri napísal, že lekári chcú vo štvrtok poslať všetky postihnuté osoby na vyšetrenie do neďalekého tureckého provinčného mesta Suruc. Ide o civilistov, nie bojovníkov jednej či druhej strany.

Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, však zatiaľ pochybuje o chemickom útoku zo strany IS v Kobané. "Nebudem nič také tvrdiť, kým to nepotvrdia velitelia  YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany, ozbrojené krídlo kurdskej Strany demokratickej jednoty)," povedal dnes Rahmán agentúre DPA. 

Bojovníci YPG brániaci Kobané čelili aj v noci nadnes mohutnej ofenzíve IS. V meste bolo počuť niekoľko mohutných explózií. Pri bojoch na východe mesta zahynulo najmenej 30 džihádistov a 11 príslušníkov YPG. 

Genocída Jezídov

Ťaženie extrémistických militantov z takzvaného Islamského štátu proti príslušníkom etnicky-náboženskej menšine Jezídov v Iraku môže byť pokusom o genocídu, obáva sa OSN. Náklady USA na boj proti džihádistom medzičasom dosiahli závratných výšok.

Uviedol to v utorok asistent generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič, ktorého citovala agentúra Reuters. "Skutočnosti naznačujú, že útoky voči Jezídom možno považovať za pokus o genocídu," povedal Šimonovič pre novinárov v newyorskom sídle OSN po svojom návrate z nedávnej návštevy Iraku. Bojovníci IS sa medzitým priblížili k irackému pohoriu Džabal Sindžár, čím upevnili obliehanie tamojších Jezídov volajúcich po pomoci USA a ich spojencov v snahe predísť ďalšiemu krviprelievaniu.

Americké armádne sily uskutočnili v uplynulých dňoch štyri letecké útoky neďaleko sýrskeho mesta Kobané, pri ktorých zničili bojové pozície, budovu a veľký útvar IS. Sýrske vzdušné sily v utorok zasiahli i mesto Nasíb ovládané opozičnými povstalcami. Zahynulo pri nich najmenej osem ľudí, podľa aktivistov však počet obetí porastie, keďže mnoho osôb sa nachádza pod troskami budov.

Pentagón: Náklady na boj proti Islamskému štátu dosiahli 424 miliónov dolárov

Finančné náklady na boj proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku sa od začiatku augusta, keď sa začali vzdušné útoky proti týmto militantom, vyšplhali na približne 424 miliónov dolárov. Oznámil to v utorok americký rezort obrany, ktorý citovala agentúra Reuters.
Podľa hovorcu Pentagónu Johna Kirbyho konflikt stojí USA denne v priemere 7,6 milióna dolárov. Situácia v sýrskom meste Kobané, ktoré je obliehané militantmi, zostáva napätá, avšak kurdské sily naďalej kontrolujú väčšinu mesta.

Vrchní americkí činitelia zvažujú i žiadosť Iraku o poskytnutie väčšieho počtu vojenských poradcov, ktorí by tamojším silám pomohli v boji proti IS. Žiadosť bola predostretá minulý týždeň na stretnutí námestníka národnej bezpečnosti Bieleho domu Anthonyho Blinkena s irackými predstaviteľmi v Bagdade. Spojené štáty majú momentálne v Iraku zhruba 1400 vojenských poradcov a diplomatického personálu. O aký počet poradcov Irak požiadal, však nebolo bezprostredne známe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu