Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Islamský štát zverejnil VIDEO popravy ďalšieho zajatca: Má 2 deti, manželka prosila o jeho život!

Radikálni islamisti odrezali hlavu 47-ročnému Britovi Zobraziť galériu (5)
Radikálni islamisti odrezali hlavu 47-ročnému Britovi (Zdroj: YouTube)

RAQQA - Teroristi Islamského štátu (IS) v piatok v noci zverejnili video s popravou britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga, ktorý pomáhal moslimským utečencom v Sýrii. Ide v poradí o štvrtú popravu zajatca zo Západu, ktorú extrémisti zverejnili na internete. Stalo sa tak iba pár dní potom, čo jeho manželka Barbara prosila o jeho život na srdcervúcom videu. „Potrebujeme ťa doma,“ boli jej posledné slová.

Video kopíruje predchádzajúce videá, ktoré natočila skupina IS a po zverejnení poslednej popravy Davida Hainesa ide už o druhého humanitárneho pracovníka, ktorému radikálni islamisti odrezali hlavu. Video adresovali Amerike a jej spojencom. Za prepustenie Alana Henninga podľa britského denníka The Independent na Islamský štát v polovici septembra apelovala aj teroristická organizácia al-Káida, pretože pomáhal moslimom.

Islamský štát zverejnil VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Alan Henning (47), bývalý taxikár a otec dvoch detí zo Salfordu sa v decembri dostal do zajatia militantov v Sýrii, keď tam dobrovoľne pomáhal moslimským utečencom, informoval britský denník The Mirror. Britské ministerstvo zahraničných vecí aktuálne overuje pravosť videa, ktoré sa končí vyhrážkami bojovníka IS o ďalšom sťatí humanitárneho pracovníka z Ameriky.

Islamský štát zverejnil VIDEO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Američan, ktorému sa na videu s popravou Alana Henninga vyhráža bojovník extrémistickej organizácie Islamský štát IS, je 26-ročný Peter Kassig, bývalý príslušník americkej vojenskej jednotky Rangers. Podľa slov jeho rodiny odišiel na Blízky Východ poskytovať humanitárnu pomoc utečencom, podobne ako Henning.

Alanova manželka Barbara
Zobraziť galériu (5)
Alanova manželka Barbara

Kassig pochádza z Indianapolisu. Na videu, ktoré údajne zachytáva popravu britského rukojemníka Alana Henninga, kľačí Kassig pri maskovanom militantovi. Ten sa mu vyhráža popravou. Rodičia zadržiavaného Američana tvrdia, že ich syn konvertoval v zajatí na islam. Prijal meno Abdal Rahmán. V minulosti slúžil vo vojne v Iraku a stal sa vojenským záchranárom a zdravotným technikom. Neskôr bol pre zdravotné dôvody so cťou prepustený. Kassig odcestoval v roku 2012 do Libanonu, aby pracoval ako zdravotný asistent v pohraničných nemocniciach. Zadržiavaný je od októbra 2013.

Humaniarny pracovník Peter Kassig, ktorého popravou sa jednotky IS vyhrážajú na videu s Alanom Henningom
Zobraziť galériu (5)
Humaniarny pracovník Peter Kassig, ktorého popravou sa jednotky IS vyhrážajú na videu s Alanom Henningom  (Zdroj: YouTube)

Británia video s popravou odsúdila a nazvala ho „nechutnou vraždou“. „O videu vieme a naliehavo pracujeme na overení obsahu,“ povedal hovorca britského ministerstva zahraničných vecí.

Bezpečnostná rada OSN vyhlásila, že video „opäť dokazuje brutalitu“ skupiny IS. Členské krajiny Bezpečnostnej rady podľa svojho vyhlásenia veria, že „takéto pokračujúce skutky barbarstva páchané Islamským štátom ich nezastrašujú, ale len posilňujú ich odhodlanie.“

Vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN tiež požaduje okamžité, bezpečné a bezpodmienečné prepustenie všetkých zadržiavaných rukojemníkov skupiny IS, Frontu an-Nusrá a ďalších organizácií napojených na teroristickú sieť al-Káida.


 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu