Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Stále neobjasnené zmiznutie malajzijského lietadla: Pátranie sa zúžilo na tri lokality

Údajné trosky strateného lietadla
Údajné trosky strateného lietadla (Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

CANBERRA - Vedci potenciálne zúžili oblasť pátrania po nezvestnom malajzijskom lietadle na tri špecifické lokality v južnom Indickom oceáne. Viedla ich k tomu nová analýza satelitných záberov a oceánskych prúdov z obdobia, keď stroj v roku 2014 zmizol. Analýzu zverejnili v stredu.

Austrálsky Úrad pre bezpečnosť dopravy však upozornil, že analýza sa opiera o francúzske satelitné zábery plávajúcich objektov, ktoré sú "pravdepodobne zhotovené ľuďmi", čo však ešte nemusí znamenať, že pochádzajú z letu MH370. Lokality by ale mohli byť východiskovými bodmi pre pátranie v rámci oblasti veľkej 25-tisíc kilometrov štvorcových, ktorú experti vytýčili v novembri ako najpravdepodobnejšie miesto pádu Boeingu 777. Oblasť susedí s pôvodnou zónou pátrania juhozápadne od Austrálie, ktorú identifikovali prostredníctvom satelitných snímok z posledných hodín letu. Ten sa očividne skončil po tom, ako lietadlu došlo palivo.

Malajzijský stroj s 239 osobami zmizol 8. marca 2014 za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa po strate kontaktu nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu. Jeho osud patrí medzi najväčšie záhady v histórii civilného letectva.

Viac o téme: LietadloAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu