Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Let MH17 mala zostreliť ruská raketa: Takto vyzerala cesta BUK-u z Ruska na Ukrajinu!

Svetlo do tragédie by mohli vniesť zábery z Google Earth. Zobraziť galériu (2)
Svetlo do tragédie by mohli vniesť zábery z Google Earth. (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Okolo minuloročného zostrelenia boeingu malajzijských aerolínií nad Donbasom stále panujú mnohé nejasnosti. Rusko aj Ukrajina odmietajú zodpovednosť za tragédiu, pri ktorej zahynulo 298 ľudí na palube a o skutočnom vinníkovi sa stále vedú polemiky. K prípadu sa vyjadrilo už množstvo expertov, aj laikov so zaručenými informáciami o tom, ako to bolo. Najnovšie olej do ohňa prilial britský novinár, ktorý v dokumente austrálskej telvízie 60 Minutes vysvetlil, že let MH17 má určite na svedomí ruská raketa, hoci budú Rusi tvrdiť opak.

Prečítajte si aj: Neuveriteľné odhalenie zostreleného boeingu: Rusi otočili, tvrdé obvinenia o likvidácii!

Ani desať mesiacov od zostrelenia malajzijského boeingu nebolo do prípadu vneseného toľko svetla, aby sa príbuzným obetí dostalo aspoň drobného zadosťučinenia a vinníci boli potrestaní. Nádej v tomto smere si však robí vyšetrovanie austrálskej televíznej stanice, ktorá v programe 60 minút odhalila nové skutočnosti.

Reportér Michael Usher cestoval na Ukrajinu a navštívil miesto, kde sa zostrelené lietadlo zrútilo. Spolu so štábom potom sledovali cestu raketometu, ktorý mal raketu zem-vzduch vystreliť. Vinníci vraj totiž zanechali dosť stôp, na ktoré sa mohli napojiť.

Prešli oblasťami ovládanými ukrajinskou vládou, aj územím nikoho, tzv. Doneckou ľudovou republikou a sledovali "vrahov" až hlboko do vnútra povstaleckého územia. Pri prechode však narazili na ťažkosti, keďže ich vnímali ako špiónov.

"Politicky je to jedno z najcitlivejších vyšetrovaní v dejinách," povedal Usher pre 9news.com.au. "Existuje príliš veľa konšpiračných teórií a divoká propaganda vychádzajúca z Kremľa." Aj napriek tomu by sa však pravda mala dať odhaliť napríklad pomocou "geo-taggingu", s ktorým prišiel britský novinár Eliot Higgins a jeho kolegovia.

Využili pritom fotografie a videá nasnímané v dňoch pred zostrelením boeingu a označili polohu BUK-u na mapách Google. Higgins tvrdí, že pomocou týchto tagov sledovali dráhu protilietadlového raketového sytému z ruskej 53. brigády protivzdušnej obrany na základni v Kursku na miesto havárie na Ukrajine.

Let MH17 smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur, keď bol zostrelený nad ukrajinským Donbasom 17. júla 2014. Všetkých 298 cestujúcich a členov posádky na palube zahynulo. Väčšinu tvorili Holanďania.

VIDEO Let MH17 mala
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu