Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Holandskí vyšetrovatelia zverejnili hlavnú verziu: Boeing nad Ukrajinou zostrelila ruská raketa!

Havária lietadla na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Havária lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV – Za minuloročnou skazou malajzijského lietadla na východnej Ukrajine zrejme stála strela vypálená z ruského protilietadlového raketového systému Buk. K tomuto záveru sa prikláňajú holandskí vyšetrovatelia, ktorí haváriu objasňujú.

Ti dnes oznámili, že vylúčené nie sú ani iné možnosti, ale táto verzia je hlavná, napísala agentúra Reuters. Teraz hľadajú svedkov, ktorí by do prípadu vniesli jasno. Pád stroja neprežil nikto z 298 ľudí na palube. Holandskí vyšetrovatelia vo vyhlásení uviedli, že hľadajú "svedkov, ktorí môžu informovať o prevoze raketového systému Buk, o jeho posádke a paľbe z neho v oblasti Donbasu". "Stále je viac ako jeden scenár, ale okolo toho, ktorý sa týka strely z Buka, je veľa nezodpovedaných otázok, preto sme vzniesli žiadosť (o výpovede svedkov)," vyhlásil hovorca holandskej prokuratúry Wim de Bruin. "Verzia s Bukom je tou hlavnou," dodal.

Záchranári už našli 251
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V uplynulých týždňoch médiá s odvolaním sa na zdroje medzi vyšetrovateľmi informovaia, že analýzy ukazujú na použitie ruského systému Buk. Skoršie nepotvrdené správy uvádzali, že strela bola vypálená z územia ovládaného separatistami. Moskva podiel na zostrelení lietadla opakovane odmietla a trvá na verzii, podľa ktorej zrútenie zavinilo ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré vraj malajzijské lietadlo zostrelilo raketou vzduch-vzduch.

Záchranári už našli 251
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Oficiálna predbežná správa holandských vyšetrovateľov z vlaňajšieho septembra ako príčinu katastrofy uviedla zasiahnutie lietadla "množstvom vonkajších objektov s vysokou energiou". Hoci priamo nezmieňuje protilietadlovú strelu, takýto záver podľa analytikov zo zmienenej formulácie vyplýva. Podrobnejšia správa má byť pripravená do leta.

Holandskí vyšetrovatelia zverejnili hlavnú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu