Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trosky zostreleného boeingu na ceste do Holandska, čaká ich veľká rekonštrukcia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter, SITA)

KYJEV - Zo železničnej stanice vo východoukrajinskej dedine Pelahijivka dnes vycestovala železničná súprava s nákladom trosiek malajzijského dopravného lietadla. Stroj sa v polovici júla zrútil po zásahu raketou vypálenou pravdepodobne z oblasti kontrolovanej separatistami. Posledné kusy havarovaného boeingu boli naložené v piatok a vlak sa dnes vydal na cestu do Charkova vzdialeného asi 300 kilometrov.

Dvanásť nákladných železničných vagónov podľa ukrajinskej agentúry Unian sprevádza tím medzinárodných expertov, na transport dohliadajú aj členovia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a zástupcovia samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Po zastávke v Charkove má súprava pokračovať do Holandska.

Operácia sa mala uskutočniť už pred dvoma týždňami, ale na mieste pádu lietadla bolo nájdených niekoľko zvyškov ľudských tiel, ktoré museli byť prepravené na analýzu DNA. Pri páde lietadla zahynulo takmer 300 ľudí, väčšinou Holanďanov.

V Holandsku sa chcú odborníci pokúsiť rekonštruovať jednu zo sekcií lietadla, čo by im mohlo pomôcť získať nové informácie o okolnostiach jeho havárie. Podľa doterajších výsledkov vyšetrovania lietadlo pravdepodobne zasiahli úlomky rakety, ktorá explodovala mimo letiaceho stroja. Špekulácie o tom, že tragický incident bol dielom východoukrajinských separatistov, povstalci odmietajú.

V ruskej štátnej televízii sa pred týždňom objavil údajna satelitná snímka, ktorá mal dokazovať, že malajzijský boeing zostrelil ukrajinský vojenské lietadlo. Ruská televízia v sobotu priznala, že išlo o podvrh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu