Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyšetrovanie pádu malajzijského lietadla pokračuje: Existujú dôkazy, ktoré môžu určiť vinníka!

Havária lietadla na Ukrajine
Havária lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

ROTTERDAM – Holandskí vyšetrovatelia zisťujúci presné príčiny pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny získali 25 čiastočiek kovu z batožiny a tiel obetí. Kúsky kovu by ich mohli priviesť k rakete, ktorá lietadlo Malaysia Airlines zostrelila.

Holandský prokurátor Fred Westerbeke, ktorý stojí na čele vyšetrovania, v piatok povedal, že vyšetrovanie sa zameriava na teóriu, že stroj zasiahla strela typu zem-vzduch. Takéto závery vyplývajú aj z predbežnej správy o príčine havárie, ktorú zverejnili tento týždeň. „Ak dokážeme, že kov je z takéhoto typu rakety, bude to dôležitý poznatok,“ povedal Westerbeke s tým, že vec je zatiaľ v štádiu vyšetrovania.

Lietadlo podľa správy zasiahlo počas letu množstvo objektov letiacich vysokou rýchlosťou. Tie spôsobili rozpad stroja a jeho pád. Správa priamo nehovorí, že lietadlo zostrelili, no jej závery ukazujú tým smerom. Vyšetrovatelia tiež neuvádzajú, kto je za haváriu lietadla zodpovedný. Ukrajina a Západ podozrievajú z tohto činu proruských povstalcov, tí však vinu popierajú a tvrdia, že takýto typ zbrane nevlastnia. 

Zisťovanie príčin komplikuje fakt, že vyšetrovatelia sa pre pokračujúce boje nemohli dostať na miesto havárie a dostatočne prezrieť trosky stroja. To by mohlo zmeniť súčasné prímerie, ktoré trvá už týždeň. Na mieste je stále asi 100 holandských, austrálskych a malajzijských expertov a policajtov, ktorí čakajú na prístup na miesto nešťastia. Vyšetrovatelia zatiaľ majú k dispozícii asi 500 vzoriek, ktoré zozbierali z batožiny a telesných pozostatkov 298 obetí nešťastia, ako aj 20 000 fotografií a 750 videozáznamov. Najdôležitejším dôkazom je telefónna nahrávka, na ktorej údajne povstalci hovoria o zostrelení lietadla a ktorej autenticita sa overuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu