Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Tajná služba: Lietadlo smrti s takmer 300 ľuďmi zostrelili omylom!

Obete fatálneho omylu Zobraziť galériu (2)
Obete fatálneho omylu (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Malajzijské lietadlo, ktoré sa zrútilo na východe Ukrajiny, s najväčšou pravdepodobnosťou omylom zostrelili proruskí separatisti neuvedomujúc si, že ide o civilné lietadlo. Novinárom to v utorok povedali predstavitelia tajných služieb, ktorí nechceli byť menovaní. Stroj, o ktorom predpokladali, že je vojenský, pravdepodobne zasiahla strela SA-11 typu zem-vzduch.

"Zdá sa, že išlo o omyl," povedal jeden z predstaviteľov. Tieto závery podporujú dôkazy získané zo sociálnych sietí ako aj zo zachytených konverzácií medzi známymi separatistami. Americké tajné služby nemajú dôkaz, že Rusko sa priamo podieľalo na vystrelení rakety, ukrajinským povstalcom však poskytlo takéto typy zbraní ako aj výcvik na ich používanie.

Počas bojov medzi separatistami a ukrajinskými silami povstalci už vystrelili na vyše desať lietadiel. Tie však leteli v oveľa nižšej výške než malajzijské lietadlo, ktoré sa nachádzalo v desiatich kilometroch nad zemou. Lídri povstalcov odmietli obvinenia, že stroj letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur zostrelili oni, akúkoľvek zodpovednosť popiera aj Rusko. Americké tajné služby predbežne vylúčili, že malajzijské lietadlo mohla zostreliť aj ukrajinská armáda, ktorá síce disponuje strelami SA-11, v tomto konflikte ich však nepoužíva. 

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri hraniciach Ruska a Ukrajiny. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu