Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

USA nemajú dôkazy o priamom spojení Ruska s pádom lietadla na Ukrajine

Havária lietadla na Ukrajine
Havária lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vysokopostavení predstavitelia tajných služieb USA dnes uviedli, že Rusko je zodpovedné za "vytvorenie podmienok", ktoré viedli k zrúteniu malajzijského dopravného lietadla nad východnou Ukrajinou. Neposkytli však dôkazy o priamej účasti Ruska, informovala agentúra AP. Podľa agentúry Reuters sa domnievajú, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti "omylom".

Predstavitelia informovali novinárov pod podmienkou, že ich mená nebudú použité v súvislosti so spravodajskými informáciami týkajúcimi sa minulotýždňovej tragédie, pri ktorej zahynulo 298 ľudí.

Pri svojom hodnotení získaných informácií boli opatrní, keď upozornili, že hoci Rusi vyzbrojujú ukrajinských separatistov, USA nemajú priame dôkazy, že raketa použitá na zostrelenie lietadla pochádzala z Ruska.

Lietadlo pravdepodobne zostrelila raketa SA-11 (Buk) odpálená separatistami, uviedli zdroje s odvolaním sa na monitorovanie telekomunikácie, satelitné zábery a správy separatistov v sociálnych médiách, ktorých pravosť v niektorých prípadoch potvrdili americkí experti.

Predstavitelia však dodali, že nevedia, kto raketu odpálil, ani to, či pri jej odpálení boli prítomní ruskí agenti. Tiež nie je isté, či obsluhu raketového systému vycvičili v Rusku, aj keď podľa nich Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo vyzbrojovanie a výcvik ukrajinských vzbúrencov, v čom pokračuje aj po páde dopravného lietadla.

Na Ukrajine začali trestne stíhať ruského ministra obrany 

Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes prostredníctvom svojho šéfa Arsena Avakova informovalo o otvorení trestného stíhania voči dvom občanom Ruskej federácie - ministrovi obrany Sergejovi Šojgu a prokremeľskému oligarchovi Konstantinovi Malofejeovi. Informovala o tom stránka denníka Ukrajinska pravda.

V oboch prípadoch je za stíhaním podozrenie, že Šojgu a Malofejeov sa od marca až do súčasnosti podieľali na formovaní ilegálnych ozbrojených skupín pôsobiacich v súčasnosti na území tzv. Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky. Rusko ohlásilo už skôr trestné stíhanie viacerých ukrajinských činiteľov, vrátane Arsena Avakova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu