Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kandidát obvinil starostu zo škandalóznej zmluvy: Ona sa bráni, ušetríme!

Radoslav Števčík
Radoslav Števčík (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Nezávislý kandidát Starého Mesta Radoslav Števčík dnes pri predstavení volebného programu pre nadchídzajúce komunálne voľby upozornil, že súčasná starostka Starého Mesta pred štyrmi rokmi sľubovala, že skončí nevýhodnú 20-ročnú zmluvu na prenájom parkovacích mieste v centre mesta súkromnej spoločnosti BPS PARK, a.s.. Namiesto toho vlani stiahla zo súdu žaloby mestskej časti a podpísala sa tak pod túto pre Staré Mesto nevýhodnú zmluvu.

"Samospráva nesmie viac uzatvárať nevýhodné zmluvy, z ktorých profitujú súkromné firmy na úkor mestskej časti," uviedol Števčík.

"Som presvedčený, že starostka Starého Mesta konala v rozpore s verejným záujmom, keď stiahla zo súdu žalobu a dohodla sa s nájomcom na mimosúdnom urovnaní. Navyše táto jej dohoda spôsobila, že Staromešťania a návštevníci mestskej časti budú platiť o 25% vyššiu cenu ako doteraz, pričom kvalita tejto služby sa nijak nezvýšila a tento výnos skončí vo vrecku akcionárov súkromnej spoločnosti," uviedol Radoslav Števčík. On sám vidí riešenie v opätovnej žalobe na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy, ktorá je naďalej pre Staré Mesto absolútne nevýhodná.

Čistejšie ulice, dodržiavanie nočného pokoja, zlepšenie parkovania, starostlivosť o zelené plochy – aj to sú niektoré z téz volebného programu kandidáta na starostu v bratislavskom Starom Meste Radoslava Števčíka. Novinár sa chce uchádzať o tento post v novembrových komunálnych voľbách ako nezávislý. Dnes predstavil svoje vízie.

"Ako novinár sledujem dianie v Bratislave takmer 20 rokov. Presvedčil som sa však, že nestačí len o problémoch písať, preto som bol štyri roky miestnym poslancom. Jeden poslanec v zastupiteľstve však tiež veľa nezmení," argumentoval dnes na tlačovej konferencii Števčík, prečo sa rozhodol kandidovať za starostu v Starom Meste. 

Števčík chce čistejšie staromestské ulice a námestia. "S tým súvisí aj častejšie vyprázdňovanie smetných košov. Treba urobiť ich presnú evidenciu a na frekventovaných uliciach nahradiť malé smetné koše väčšími," podotkol. 

V Starom Meste sa má tiež podľa jeho slov dodržiavať nočný pokoj a otváracie hodiny prevádzok v obytných častiach mestskej časti. Reprodukovanú hudbu chce odtiaľ vylúčiť, nahradiť ju môžu podľa neho napríklad koncerty unplugged. 

Zlepšiť chce tiež parkovanie v prospech Staromešťanov. Treba podľa jeho slov znova prehodnotiť zmluvy so súkromnou firmou BPS PARK, ktorá vlastní v centre mesta parkovacie miesta. "Riešenie tu už bolo, to bola žaloba na súd. Úlohou samosprávy bolo bojovať až do konečného rozhodnutia súdu," myslí si Števčík. Staromestská samospráva súdne spory s firmou po rokoch vlani urovnala.

O problémoch Starého Mesta chce kandidát na starostu diskutovať s obyvateľmi, aby tí vedeli a mohli ovplyvniť rozhodnutia samosprávy. "Na úrade tiež musia pracovať odborníci, nie nominanti politických strán," dodal.

Števčík plánuje tiež vysádzať nové trávniky a kvetiny a viac dbať o zeleň. Žiada vypracovať koncepciu základnej starostlivosti o verejnú zeleň. Na Komenského námestie chce vrátiť verejný park, dnes je tam parkovisko. "Opätovne treba otvoriť Františkánsku záhradu a sprístupniť ju Staromešťanom a návštevníkom," podotkol. 

Zastaviť klesajúci počet Staromešťanov chce kandidát na starostu zavedením príspevku pre staromestských novorodencov. Takto ich chce motivovať, aby sa prihlásili na trvalý pobyt a mestskej časti neklesal príjem z podielových daní. "S tým súvisí aj potreba vrátiť bývanie do kancelárií, ktoré vznikli v bytových domoch," dodal. Zlepšiť Števčík plánuje aj vzťah psičkárov so susedmi a budovať napríklad viac oplotených výbehov. "Výnos z dane za psa musí byť účelovo viazaný na riešenie problémov spojených s chovom psov v meste," dodal. 

Kandidát na starostu chce tiež zachovať a rozvíjať trh na Žilinskej ulici a zvážiť pritom aj možnosť, že by samospráva pozemok pod trhoviskom na tento účel odkúpila. Trhy by sa mali podľa neho vrátiť na historicky overené priestranstvá. "Ako sú Malý trh, rybí trh, Rybné námestie alebo na nábrežnú promenádu," priblížil. Na podporu staromestskej kultúry chce zase zaviesť grantový systém.

Proti Števčíkovi sa vo voľbách postaví súčasná starostka Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Vo voľbách ju podporia strany Sieť, SDKÚ-DS, OKS, SZ a Strana moderného Slovenska. Ďalším kandidátom je podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, za ktorým je koalícia NOVA, SaS, KDH, Most-Híd, OĽaNO a KDS. Grendelovi vyjadrila podporu aj SMK. Bojovať o starostovský post budú tiež Kristián Straka, ktorý založil občianske združenie Právo na bývanie a autor a organizátor bratislavských Korunovačných slávností Miroslav Vetrík. Obaja idú do volieb ako nezávislí.

Starostka Starého Mesta Táňa Rosová údajne nepodpísala žiadnu parkovaciu zmluvu

„Starostka Starého Mesta Táňa Rosová nepodpísala žiadnu, a už vôbec nie škandalóznu zmluvu týkajúcu sa parkovania. Jediný dokument, ktorý v súvislosti s BPS podpísala, bola dohoda o urovnaní sporu so spoločnosťou BPS Park a to na základe uznesenie staromestského zastupiteľstva, ktoré poslanci schválili v apríli 2013,“ informovala Topky.sk hovorkyňa Alexandra Obuchová.

Vďaka urovnaniu sporu ušetrila mestská časť Staré Mesto prostriedky spolu presahujúce 2 500 000 eur - mohla disponovať s deponovanými finančnými prostriedkami vo výške 552 885 eur, získala dlžné nájomné vo výške asi 300 000 eur, nemusela ďalej platiť za právne služby a hradiť možnú náhradu škody za takmer 1,5 milióna eur.

Z pôvodnej zmluvy sa odstránili všetky nedostatky, ktoré vytýkal Protimonopolný úrad a ktoré boli predmetom 4 súdnych sporov. Tieto súdne spory stáli Staré Mesto viac ako 70 000 eur, pričom podľa viacerých právnych analýz nemalo Staré Mesto šancu na úspech. Možné dôsledky nároku na náhradu škody zo strany BPS predstavovali až 1,5 milióna eur. Dôvodom zlého právneho postavenia mestskej časti bolo znenie zmluvy schválené zastupiteľstvom v roku 2005, zmluva bola schválená na 20 rokov (do roku 2026) a napriek snahám právnikov a starostky sa ukázala ako nevypovedateľná.

„Za túto zmluvu hlasovala aj vtedajšia poslankyňa za Staré Mesto Marta Šteffeková, ktorá je autorkou ohováračského článku proti mestskej časti Staré Mesto a starostke, ktorý bol nedávno publikovaný v Bratislavských novinách. Šéfredaktorom Bratislavských novín je práve Radoslav Števčík. Sám pán Števčík ako poslanec v období 2006 - 2010 nepodnikol žiadne kroky proti tejto zmluve na rozdiel od poslancov J. Ježeka a S. Šovčíka, ktorí ju žalovali na súde. R. Števčík sa k svojim kolegom ani nepridal,“ uviedla Rosovej hovorkyňa.

Práve 1. októbra sa mohli všetci občania presvedčiť, že sa táto dohoda o urovnaní sporu napĺňa, boli sprevádzkované funkčné parkovacie automaty.

„Pravdou je, že práve v čase, keď bol Radoslav Števčík poslancom za Staré Mesto, vyšlo rozhodnutie súdu, že mestská časť nemôže rozhodovať o cenách.“ Vyšší výber však podľa Rosovej znamená vyšší príjem mestskej časti. „Nová služba parkovacích automatov a tarifikácia podporuje to, čo je v záujme mestskej časti a Staromešťanov, aby sa podporou krátkodobého parkovania zvýšila obrátkovosť a návštevníci z iných mestských častí neobsadzovali dlhodobo parkovacie miesta Staromešťanov. Naopak, v prípade krátkodobého parkovania prišlo zmenou tarifikácie k zníženiu cien. Kým predtým si museli vodiči kupovať hodinový parkovací lístok za 80 centov bez ohľadu na dobu státia, teraz môžu zaparkovať už za 50 centov,“ dodala Rosová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu