Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

SNS: Kiska spravil prvú politickú chybu ešte pred nástupom do funkcie

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) vyzýva nastupujúceho prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku, aby neudeľoval milosti v televíznych reláciách.

"Je to dehonestácia práce polície, sudcov a prokurátorov," uviedol predseda SNS Andrej Danko v reakcii na Kiskovo vyjadrenie, podľa ktorého by po prípadnom odsúdení udelil Hedvige Ž. M. prezidentskú milosť.

Podľa SNS tak Andrej Kiska urobil prvú politickú chybu ešte pred nástupom do funkcie.

"Je pravda, že Slovensko sa nachádza v hlbokej morálnej a spoločenskej kríze," konštatuje Danko. "Je pravda, že ľudia stratili dôveru v štát, v politikov a politické strany. Je to daň za to, ako sa politici od nežnej revolúcie správali k občanom, daň za to, že politici zapredali pozitívne idey svojich strán, že politika prestala byť nástrojom pre pomoc ľuďom, ale stala sa nástrojom pre zbohatnutie vyvolených," dodáva.  

Dôsledkom toho je podľa predsedu SNS fakt, že sa prezidentom SR stane človek, "ktorého jedinou politickou aktivitou bolo zaplatenie si billboardových plôch s prezidentskou kampaňou na niekoľko mesiacov pred voľbami". "Nepôsobil vo verejných funkciách, verejnosť o ňom takmer nič nevie. Preto by mal o to dôslednejšie zvažovať, ako bude úrad prezidenta vykonávať," upozorňuje Danko.

 Udeľovanie milosti Hedvige Ž. M. v televíznej relácii považuje SNS za škandalózne. "Je pravda, že milosť je inštitút, ktorý prezidentovi prináleží, avšak až po dôkladnom a dôslednom vyhodnotení spisu a všetkých skutočností odsúdenia," pripomína. Vyhlásenie, že Hedviga Ž. M. dostane milosť bez ohľadu na rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní je podľa Danka dehonestovaním orgánov štátnej správy, zneváženie a degradácia polície, sudcov a prokurátorov, dehonestácia štátu ako takého. "Navyše je to aj neúcta voči ľuďom, ktorí ho volili," uviedol Danko na Kiskovu adresu.

Aktuálne vyhlásenie budúceho prezidenta považuje SNS za prvú politickú chybu, ktorú Andrej Kiska urobil, navyše, ešte pred nástupom do funkcie. SNS ho preto vyzýva, aby "takéto generálne požehnanie dementoval, zobral svoje slová späť a prinajmenšom vyčkal na koniec súdneho procesu".

Ak bude Hedviga Ž. M. odsúdená, nový prezident Andrej Kiska ju určite omilostí. Deklaroval to v exkluzívnom rozhovore pre televíziu Markíza, ktorý bol odvysielaný v hlavnej spravodajskej relácii 10. apríla.

"To, že tu skoro osem rokov naháňame človeka a nedokážeme to dotiahnuť do konca, pokladám až za porušenie ľudskej dôstojnosti. Už sa to malo dávno ukončiť," povedal novozvolený prezident SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu