Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Pozrite si, ako podporil po Škrtelovi Fica francúzsky prezident

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) má v boji o Grasalkovičov palác podporu aj dvoch európskych socialistov - francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza.

Minulý týždeň sa za Ficovo víťazstvo vyslovil český prezident Miloš Zeman, podľa ktorého sa ako predseda vlády osvedčil. Traja doterajší slovenskí najvyšší ústavní činitelia, Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč, v spoločnom vyhlásení zase apelovali na slovenských voličov, aby vybrali za hlavu štátu skúseného a medzinárodne akceptovaného politika.

Ako uviedol politológ Juraj Marušiak, takáto podpora môže síce ovplyvniť voličov, ale nebude smerodajnou pri ich rozhodovaní. "Môže to byť vnímané ako plus, že ide o kandidáta, ktorý má podporu aspoň časti európskej politickej reprezentácie a disponuje medzinárodnými kontaktmi, ale myslím si, že rozhodovať budú predovšetkým vnútropolitické faktory," vysvetlil.

V tejto súvislosti poukázal na kandidáta Ľudovej platformy Pavla Hrušovského, ktorému pred prvým kolom prezidentských volieb vyjadrili podporu nemecká kancelárka Angela Merkelová, šéf Európskej ľudovej strany Joseph Daul, cyperský prezident Nicos Anastasiades či vicekancelár Rakúska Michael Spindelegger. "Táto medzinárodná podpora mu v podstate nepomohla. Domáci kontext bude tým rozhodujúcim," konštatoval Marušiak.

Voliči v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v sobotu 29. marca, budú rozhodovať medzi Robertom Ficom a Andrejom Kiskom (nezávislý).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu