Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Porošenko požiadal svetové spoločenstvo o rozmiestnenie síl OSN na východnej Ukrajine

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP)

MNÍCHOV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii zopakoval svoju požiadavku na rozmiestnenie mierových síl OSN na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AP. Podľa Porošenka v súčasnosti existuje výnimočná príležitosť na implementáciu plánu minských mierových dohôd z rokov 2014-15, ktoré by mohli ukončiť pokračujúci konflikt v Donbase. To by si však vyžadovalo vyslanie síl OSN na východ Ukrajiny, s čím by muselo súhlasiť Rusko.

"Moskva má šancu prejaviť zmysel pre kompromis a súhlasiť s rozmiestnením mierotvorcov OSN na celom okupovanom území Donbasu," povedal ukrajinský prezident účastníkom mníchovskej konferencie. Takého jednotky by ale podľa neho museli mať "silný" a "funkčný" mandát. 

Popri bezpečnostnej konferencii sa mala v piatok večer uskutočniť v Mníchove aj schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska, Francúzska, Nemecka a Ukrajiny venovaná konfliktu v Donbase. Rokovanie takzvanej normandskej štvorky však bolo pre nedostatok času zrušené, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na rezort nemeckej diplomacie. 

Viac o téme: MníchovPetro Porošenkom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu