Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia na Ukrajine sa opäť vyostrila: V Donbase údajne padlo už vyše 2000 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Boje na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadali životy ďalších troch vojakov vládnych síl. Desať vojakov utrpelo zranenia, informovala dnes agentúra Ukrinform. O život prišiel aj jeden civilista a ďalšia dvaja boli zranení.

Situácia v zóne, kde sa odohráva vládna protiteroristická operácia (ATO), sa opäť vyostrila, konštatoval dnes náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko na stretnutí s vojenskými atašé akreditovaných krajín.

Dodal, že v posledných dvoch dňoch ukrajinské vládne sily zaznamenali zo strany protivníka nárast ostreľovania z mínometov i diel, ako aj nasadenie tankov. Tanky boli vo štvrtok použité napríklad na ostreľovanie mesta Avdijivka.

Muženko uviedol, že ukrajinské jednotky, ktoré plnia úlohy v zóne ATO, "majú právo adekvátne reagovať na všetky prípady porušenia dohody o prímerí". Zdôraznil pritom, že paľba z pozícií ukrajinskej armády je "mnohonásobne menej intenzívna" ako zo strany protivníka. Jeho akcie sú "často nekoordinované".

V Donbase padlo už vyše 2000 vojakov, tvrdí náčelník generálneho štábu

Od začiatku ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny bolo zabitých 2197 vojakov. Bilanciu zverejnil dnes náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko. "Vojenské straty ukrajinských ozbrojených síl v tomto časovom medziobdobí predstavujú 2197. Približne 8000 (ukrajinských vojakov) bolo zranených," povedal Muženko podľa agentúry Ukrinform na stretnutí so zahraničnými vojenskými pridelencami.

Celkovo si boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, ktoré vypukli v roku 2014, vyžiadali vyše 9000 mŕtvych. Situácia v Donbase sa opäť vyhrotila koncom januára, a to na viacerých úsekoch frontu. Zástupca šéfa pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexander Hug potvrdil, že až šesťnásobne vzrástol počet prípadov, keď boli do bojov nasadené ťažké zbrane, ktoré majú byť v súlade s dohodou znepriatelených strán stiahnuté zo styčnej línie. Ostreľovanie prebiehalo z mínometov, tankov a raketometov.

Na stredajšej schôdzke v bieloruskej metropole Minsk sa účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase dohodli, že obe strany konfliktu stiahnu do 20. februára všetky zbrane zakázané minskými dohodami.

Odštiepený Donbas sa Kyjevu vyhráža silou

Vlády samozvaných ľudových republík vyhlásených proruskými separatistami na východe Ukrajiny sa Kyjevu vyhrážajú vojenskými operáciami. Líder Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko dnes uviedol, že "sú pripravení násilím zabrať tie okresy Donbasu, ktorú sú v súčasnosti pod kontrolou ukrajinskej strany". Stane sa to za predpokladu, že sa problém Donbasu nepodarí vyriešiť politickými prostriedkami.

"My sme vždy hovorili, že oslobodenie okupovaných území Doneckej a Luhanskej oblasti je našou kolektívnou úlohou. A vždy sme hovorili, že je želateľné dosiahnuť to politickou cestou. Ak to oni (Kyjev) nechápu, pripomínam, že to môžeme dosiahnuť aj vojenskou silou," vyhlásil Zacharčenko podľa agentúry Interfax.

Zacharčenko dnes na tlačovej konferencii v Donecku oznámil vytvorenie humanitárneho programu pre obyvateľov Donbasu žijúcich v oblastiach pod správou vládnych síl. Donecká a Luhanská republika okrem toho požiadali Kyjev, aby povolil ich inšpektorom prístup k životne dôležitým objektom infraštruktúry, ktoré sa nachádzajú v týchto oblastiach. Upozornili, že poškodenie tejto infraštruktúry by mohlo spôsobiť problémy pre občanov DĽR a LĽR.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry Interfax povedal, že Zacharčenkovo vyhlásenie o možnom "oslobodení" zvyšku Donbasu "silou", ak nebude konflikt vyriešený politicky, protirečí minským protokolom. Vyjadril však preň pochopenie, pretože prišlo "v čase provokácií ukrajinských vojakov" na styčnej línii oddeľujúcej znepriatelené strany v Donbase. 

Peskov dodal, že takýto "emotívny tón" je sprievodným znakom napätia na línii oddeľujúcej bojujúce strany. "Toto napätie vzniklo v dôsledku provokácií a útokov ukrajinských ozbrojených síl a jednotlivých oddielov," zdôraznil Peskov, podľa ktorého je "ťažko povedať, do akej miery ukrajinské vládne sily majú pod kontrolou tzv. dobrovoľnícke oddiely".

Hovorca Kremľa súčasne ubezpečil, že Rusko ako jeden z garantom minského procesu robí a bude robiť všetko, čo je v jeho silách, pre deeskaláciu konfliktu v Donbase a jeho nasmerovanie do politicko-diplomatickej roviny.

Viac o téme: BojeUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu