Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strach z vojny opäť na maxime! FOTO Ukrajina testuje nové rakety, Rusi obsadili pohraničie

Ukrajina testuje rakety. Rusi protestujú. Zobraziť galériu (4)
Ukrajina testuje rakety. Rusi protestujú. (Zdroj: Facebook/Mil.In.ua)

BRATISLAVA – Cvičenie ukrajinských rakiet sprevádzajú od začiatku napäté vzťahy. Ruská strana pohrozila, že ich bude zostreľovať a dokonca hrozí, že napadnú ukrajinské palebné pozície. Zostrelenie ukrajinskej rakety by analytici považovali za akt vojny.

Obvinenia a napätie

"Nikto nám nebude radiť, čo máme na svojom území robiť," reaguje na Rusko hovorca ukrajinského ministra obrany Andrij Lysenko. Ukrajinská armáda dnes v blízkosti hraníc Ukrajiny s Krymským polostrovom začala vojenské cvičenie s raketovými streľbami. Šéf zahraničného výboru v ruskej hornej komore parlamentu, Konstantin Kosačev, povedal, že ak by Ukrajina testovala rakety na ruskom území, dopustila by sa veľkej medzinárodnej krízy, cituje jeho slová ukrajinský portál kyivpost.com. „Budeme musieť vojensky odpovedať. Je to však posledná možnosť,“ povedal Kosačev.

Strach z vojny opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Mil.In.ua)

Náčelník tlačového centra ukrajinského vojenského okruhu Juh Volodymyr Kryžanivskyj uviedol, že cvičné streľby idú podľa plánu a sú v súlade s normami medzinárodného práva, ktoré sa pri nich striktne dodržiavajú. Dodal, že cvičné streľby prebiehajú vo vzdialenosti najmenej 30 kilometrov od vzdušného priestoru Krymu.

Podľa Kryžanivského sa počas tohto na dva dni naplánovaného cvičenia robia kontrolné skúšky protilietadlových riadených striel stredného doletu S-300. Cieľom cvičenia je nadobudnúť skúsenosti pri používaní týchto zbrojných systémov, preveriť kvalitu rakiet, ktoré prešli opravami, a prehĺbiť praktické návykov obslužného personálu - príslušníkov raketových jednotiek ukrajinskej armády.

Strach z vojny opäť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Mil.In.ua)

Rusi zalarmovali vojnové lode a protivzdušnú obranu

Rusko však cvičné raketové streľby označuje za provokáciu. Na tento krok reagovalo vyslaním vojnových lodí k západnému pobrežiu polostrova. Agentúra Reuters napísala, že tento najnovší krok Ukrajiny rozhneval Moskvu, ktorá uviedla do pohotovosti svoju protivzdušnú obrany a vyslovila nádej, že ukrajinské cvičenie nenaruší medzinárodnú leteckú dopravu. Ruská civilná letecká služba Rosaviacija konštatovala, že ukrajinská armáda chce streľby vykonať v ruskom vzdušnom priestore. Kyjev toto oznámenie označil za hysterické.

Ruský minister obrany Šojgu
Zobraziť galériu (4)
Ruský minister obrany Šojgu  (Zdroj: SITA/AP)

Hovorca síce uviedol, že Moskva zatiaľ na cvičenia nereagovala, ale podľa RIA Novosti vojnové lode Čiernomorskej flotily zaujali pozície pri západnom pobreží Krymského polostrova, aby tak v reakcii na neďaleko prebiehajúce cvičné streľby posilnili protivzdušnú obranu Krymu.

Hrozia protiútokom

V ruskej tlači sa podľa ČTK včera objavili informácie, že Rusko Ukrajine pohrozilo raketovým protiútokom, ak sa manévre budú konať. Armáda vraj je pripravená zostreľovať ukrajinskej rakety a napadnúť aj palebná stanovište na ukrajinskom brehu. Kremeľ na otázku novinárov oznámil, že o žiadnych podobných vyhrážkach nič nevie. Prezident Vladimir Putin je vraj však o ukrajinských zámeroch informovaný.

Pred cvičením Kremeľ rozmiestnil pri hranice Ukrajiny dve nové divízie

Ruská armáda oznámila, že dokončila rozmiestňovanie dvoch novozaložených divízií motorizovanej pechoty pri západných hraniciach krajiny. Minister obrany Sergej Šojgu včera uviedol, že tieto divízie sú umiestnené v blízkosti hraníc Ruska s Ukrajinou a Bieloruskom, v Belgorodskej, Voronežskej a Smolenskej oblasti. Podľa ministra tvoria 70 percent nových divízií dobrovoľní vojaci, nepovedal však, koľko vojakov obe divízie majú.

Rusko si zachovalo jednoročnú povinnú vojenskú službu a na dlhšie funkčné obdobia si najíma vojakov na báze dobrovoľnosti, aby posilnilo svoje vojenské kapacity. Šojgu povedal, že armáda postavila desiatky nových zariadení pre ubytovanie a výcvik vojakov. K rozmiestneniu posíl pri západných hraniciach došlo v čase pokračujúceho napätia medzi Ruskom a Západom po ruskej anexii Krymu a podpore proruských povstalcov na východe Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu