Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Ak tento týždeň nevznikne nová koalícia a vláda, Porošenko rozpustí parlament

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Predstaviteľ ukrajinského prezidenta v parlamente Stepan Kubiv dnes upozornil, že Petro Porošenko má právo rozpustiť Najvyššiu radu, ak počas tohto týždňa nebude vytvorená nová koalícia v parlamente a nová vláda. Informuje o tom agentúra RIA Novosti.

Spresnil, že nová parlamentná koalícia a vláda sa musia zamerať na realizáciu reforiem, implementáciu asociačnej zmluvy s EÚ, spoluprácu s Medzinárodným menovým fondom a boj s korupciou. Ak k vzniku koalície a vlády nedôjde, parlament bude rozpustený, upozornil Kubiv na dnešnom zasadnutí dohodovacej rady predsedov poslaneckých klubov a skupín.

Politická kríza na Ukrajine vypukla vo februári, keď parlament pri hlasovaní o vyslovení nedôvery premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi nečakane podporil vládny kabinet, čo však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície. Vznikla tým patová situácia, keď poslanci odmietali spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu by sa v súlade so zákonom mohli vrátiť až v septembri.

V snahe zabrániť prehlbovaniu krízy premiér Jaceňuk uplynulú nedeľu oznámil, že podáva demisiu, ktorú tento utorok dostane na prerokovanie a schválenie plénum parlamentu. Očakáva sa, že už v utorok by mala vzniknúť aj nová parlamentná koalícia. Mal by ju tvoriť Jaceňukov Ľudový front a prezidentský Blok Petra Porošenka spolu s nezaradenými poslancami, bez ktorých by tieto dve strany nemali minimálne požadovaných 226 poslancov. Hlavným nominantom na rolu premiéra je súčasný predseda parlamentu Volodymyr Hrojsman.

Hrojsman dnes v parlamente vyhlásil, že jeho vláda bude proreformná a schopná obnoviť hospodársky rast, stabilizovať situáciu v krajine, efektívne spolupracovať s medzinárodnými finančnými inštitúciami a "postarať sa o roľníkov, baníkov a všetkých radových Ukrajincov".

Viceprezident USA Joe Biden i nemecká kancelárka Angela Merkelová sa Jaceňukovi poďakovali za prácu, ktorú vykonal vo funkcii predsedu ukrajinskej vlády. Merkelová v nedeľňajšom telefonáte ocenila Jaceňukov prínos pri realizácii ekonomických reforiem a ochrane nezávislosti a bezpečnosti Ukrajiny.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však dnes vyhlásil, že Jaceňuk "sa nepreslávil veľkým prínosom pre normalizáciu vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou či aspoň nejakým (prínosom) pre urovnanie v Donbase".

Peskov pripomenul, že pre Rusko je dôležité to, že minské mierové protokoly o spôsoboch urovnania situácie na východe Ukrajiny v mene ukrajinského vedenia podpisoval prezident Porošenko. "My, tak ako aj predtým, dúfame, že Kyjev splní tie záväzky, ktoré na seba vzal (pri podpise minských protokolov)," vyhlásil Peskov v odpovedi na otázku, či demisia Jaceňuka, ktorý bol k Moskve veľmi kritický, prinesie zmenu v kvalite vzťahov medzi oboma štátmi.

Situácia na Ukrajine po rezignácii Jaceňuka je veľmi nestála 

Situáciu na Ukrajine po odstúpení premiéra Arsenija Jaceňuka možno opísať ako "veľmi nestálu". Uviedol to dnes generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland počas návštevy v Bruseli. Jagland, ktorý sa v Bruseli stretol s eurokomisárom  pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesom Hahnom, podľa agentúry Reuters vyzval Kyjev na rýchle vytvorenie novej vlády a urýchlenie reforiem.

Jaceňuk v nedeľu oznámil, že rezignáciu podá 12. apríla, čím otvoril cestu vytvoreniu novej vlády. Urobil tak necelé dva mesiace po tom, ako v parlamente prežil hlasovanie o vyslovení nedôvery a po výzvach prezidenta Petra Porošenka, aby odstúpil z funkcie po sérii korupčných škandálov.

"Situácia na Ukrajine je teraz veľmi nestála. Je nevyhnutné, aby Ukrajinci vymenovali novú vládu a ešte viac musia urýchliť proces reforiem," povedal Jagland. Aby sa na Ukrajine obnovila dôvera verejnosti vo vládu, treba podľa Jaglanda uskutočniť reformu justície a dokončiť proces decentralizácie. Rada Európy sa 13. apríla chystá zverejniť rozsiahlu správu o situácii v oblasti ľudských práv na polostrove Krym, ktorý pred dvoma rokmi anektovalo Rusko.

Viac o téme: UkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu