Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smrteľná rana ruskej propagande: VIDEO Interaktívna mapa usvedčuje páchateľa zostreleného boeingu

Systém Buk Zobraziť galériu (4)
Systém Buk (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Prípad zostreleného malajzijského boeingu nad východnou Ukrajinou sa zrejme dočká vyvrcholenia. Investigatívni novinári odhalili ďalšie usvedčujúce dôkazy o páchateľovi, ktorý má na svedomí 298 ľudských životov. Nitky smerujú nespochybniteľne do Ruska.

Investigatívni novinári Bellingcat zverejnili nové dôkazy v prípade zostreleného malajzijského boengu nad Ukrajinou. Všetky dôkazy doteraz smerovali k raketovému systému Buk a najnovšie odhalenia to len potvrdzujú. Navyše, experti vypátrali celú trasu pohybu raketového systému. Ten išiel z Ruska a tam sa aj vrátil.

Zistili to z dostupných snímkov Buk-u, ktorý má na svojom boku označenie 3*2. Pohyboval sa samostante, ale aj za ťahačom značky Volvo s bielou kabínou. Investigatívcom sa podarilo odhaliť aj jednotku, ktorá ho používala. Na tejto interaktívnej mapke môžete sledovať trasu jeho pohybu.

Trasa raketového systému
Zobraziť galériu (4)
Trasa raketového systému  (Zdroj: YouTube)

Pomohla im značka Buku

Veľmi im pomohlo aj poškodenie tohto stroja nad pásmi. Bolo nezameniteľné. Buk vyrazil 17. júla 2014 približne o 10:45 z Donecku smerom na východ. Ďalej prešiel Na ťahači bolo vidieť telefónne číslo majiteľa, ktorý potvrdil, že volvo skutočne patrí jeho firme: "Je jednoduché ho spoznať. Je to jediné volvo s takou kabínou," povedal majiteľ.

Jedno z videí zachytávajúcih BUK

A zároveň dodal, že miesto, kde ťahač parkoval, zabrali separatisti. Satelitné zábery ich usvedčujú. V kľúčových momentoch na záberoch chýba ťahač s návesom. Druhý deň bol Buk zaznamenaný v meste Luhansk. Zase ho viezol ten istý ťahač Volvo, no namiesto štyroch, mal len tri rakety.

Smrteľná rana ruskej propagande:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Komu patril Buk?

Patril ku kolóne, ktorá medzi 23. a 25 júnom išla z Kursku do Millerova, tvrdí organizácia Bellingcat. Mnoho ľudí ju tiež vyfotilo. Z toho všetkého vyplývali, že mal patriť k 53. protivzdušnej brigáde, ktorá operovala pri Kursku.

V kolóne išla celá vojenská jednotka, ktorá bola prevažne tvorená vozidlami z druhej vojenskej jednotky a tiež bola doplnená o dve vozidlá z tretej vojenskej jednotky. Jedným z týchto vozidiel bolo práve inkriminované vozidlo so systémom Buk, ktoré bolo na boku označené 3*2. V kolóne išlo len jedno vozidlo s navádzacím radarom, ktoré ostalo s ostatnými vozidlami a na Ukrajinu dorazil len nosič 3*2. Avšak je známe, že každý nosič má svoj jednoduchší radar, takže dokáže operovať aj bez radarového vozidla.

Bellingcat tiež označuje množstvo ruských dôkazov za podvod, medzi nimi aj video, ktoré malo dokazovať, že sa Buk pohyboval v oblastiach, ktoré sú pod ukrajinským vedením. Billboard s reklamou na autosalón v Krasnoarmejsku, ktorý to mal dokumentovať, pretože Krasnoarmejsk bol v tom čase v rukách vládnych síl, bol v skutočnosti v Luhansku ovládanom separatistami.

Za podvod tiež označil tvrdenie výrobcu Almaz-Antey, ktorý uvádzal že použitý Buk bol vo verzii M1 s raketou 9M38M1. Táto verzia sa však prestala vyrábať v roku 1999 a bola nahradená inou. Množstvo fotografií agentúry Reuters však ukazuje, že ruská protivzdušná obrana má vo svojej výzbroji aj staršie rakety 9M38M1.

Bellingcat tieto kľúčové zistenia odovzdal vyšetrovaciemu tímu, ktorý skúma zostrelenie Boeingu. Správa sa objavila deň po tom, ako bývalý ruský vyšetrovateľ uviedol že črepiny z Buku boli nájdené v obetiach a tiež, že presun systému na Ukrajinu nemohol prebehnúť bez vedomia ruských úradov. 

V telách našli stopy po rakete z Buku

V telách obetí z malajzijského boeingu, ktorý sa vlani v lete zrútil na východe Ukrajiny, sa našli črepiny z protilietadlovej rakety Buk. Tvrdí to podľa holandských, ukrajinských a ruských médií Vasyl Vovk, ktorý bol vedúcim ukrajinských expertov v medzinárodnom tíme vyšetrujúcom katastrofu letu MH17.

Už v auguste vyšetrovatelia zistili, že úlomky nájdené na mieste dopadu lietadla pravdepodobne pochádzali z rakety Buk."Črepiny, ako aj úlomky lietadla sa našli v telách obetí. Tieto diely sú podobné vzorkám (rakety), poskytnutým expertom pre porovnávaciu analýzu," povedal Vovk.

"Nikto nepochybuje o tom, že malajzijský boeing bol zostrelený raketou Buk, ktorá bola dodaná z Ruska a po teroristickom čine vrátená späť," vyhlásil Vovk, podľa ktorého raketu nebolo možné separatistom na východe Ukrajiny odovzdať bez vedomia a pomoci ruského ministerstva obrany.

Podľa novinárov však nejde o stopercentný dôkaz proti Rusku, pretože rakety Buk zo sovietskej éry sú aj v ukrajinskej výzbroji. A podľa ďalších členov medzinárodného vyšetrovacieho tímu je verzia o zostrelení boeingu raketou Buk síce najreprezentatívnejšia, ale nemožno vraj vylúčiť ani iné scenáre. Holandské úrady majú záverečnú správu o príčinách nešťastia zverejniť 13. októbra. Odhalenie vinníkov má však na starosti iný tím vyšetrovateľov. 

Katastrofu z vlaňajšieho júla neprežilo všetkých 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala-Lumpur. Podľa Kyjeva a Západu stroj zničila raketa Buk odpálená separatistami, Rusko naopak vinu zvaľuje na ukrajinskú armádu. Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala návrh na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre potrestanie vinníkov tohto leteckého nešťastia.

Viac o téme: RuskoUkrajinaBukBellingcat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu