Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin, Hollande a Merkelová našli spoločnú reč: Veľmoci podporili prímerie na Ukrajine

Angela Merkelová a Francois Hollande Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová a Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin dnes spolu telefonicky hovorili o situácii na východe Ukrajiny. Všetky tri krajiny podporujú plán úplného prímeria v oblasti od 1. septembra, informoval dnes Elyzejský palác.

Kyjev a proruskí separatisti sa v stredu zhodli, že od budúceho utorka sa budú usilovať o ukončenie porušovania prímeria uzavretého vo februári. Úrad francúzskeho prezidenta vo vyhlásení tiež uviedol, že Hollande sa s Merkelovou a Putinom zhodli na tom, že by bolo užitočné zorganizovať v najbližších týždňoch spoločné stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

"Rozhodne podporili výzvu k úplnému prímeriu od 1. septembra," uviedol Elyzejský palác. "Zdôraznili, že rešpektovanie trvalého prímeria je nevyhnutné vzhľadom na situáciu civilistov na východnej Ukrajine," dodal prezidentský palác.

Obe strany konfliktu vo februári uzavreli prímerie súbežne s politickými dohodami, ktoré predpokladajú konanie miestnych volieb na východe Ukrajiny, alebo väčšiu mieru autonómie pre región. Aj po uzavretí prímeria ale na Donbase pokračovali sporadické prestrelky, v ktorých ďalej umierali vojaci, separatisti aj civilisti. Obe strany sa z porušovania prímeria obviňovali navzájom.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Angela MerkelováVladimir PutinFrançois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu