Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odveta Ruska bude väčšia: Chystá sa rozšíriť sankčný zoznam štátov

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes nariadil vláde, aby sa zaoberala možným rozšírením zoznamu štátov, na ktorých tovar Moskva vyhlásila embargo odvetou za protiruské sankcie Európskej únie a USA. Dôvodom je podľa premiéra podozrenie, že niektoré ďalšie štáty sa k protiruskými sankciám pripojili. Žiadne krajiny ale Medvedev neuviedol.

Rusko má podľa Medvedeva informácie, že "celý rad krajín", voči ktorým Moskva embargo nezaviedla, sa k protiruskými sankciám dodatočne pripojil, hoci pôvodne ich nepodporili.     Sankcie proti Rusku vlani vyhlásili krajiny EÚ a Spojené štáty po ruskej anexii Krymu a ako odpoveď na podporu, ktorú Rusko poskytuje východoukrajinským separatistom. Moskva reagovala svojim sankčným zoznamom, v ktorom sa okrem USA a štátov EÚ ocitli Austrália, Kanada a Nórsko.     

V súčasnosti na ruskom sankčnom zozname figurujú ovocie, zelenina, mäso, hydina, ryby, mlieko a mliečne výrobky. V nedávnej minulosti sa objavili správy, že voči Maďarsku, Grécku a Cypru, ktoré s protiruskými sankciami EÚ nesúhlasí, by Rusko mohlo svoje protiopatrenia zmierniť.     

Ktoré štáty Rusko do svojho sankčného zoznamu naopak novo zaradí, Medvedev dnes neprezradil. Premiér sa odvolal na vyhlásenia Európskej únie, ktoré údajne obsahujú informácie o krajinách, ktoré sa k západným sankciám pripojili. Ak sa tieto informácie potvrdia, pripraví vláda výzvu prezidentovi, aby ruský sankčný zoznam rozšíril, povedal premiér.     

Podľa odhadu ruskej agentúry TASS by sa ruské embargo mohlo vzťahovať na Čiernu Horu, Albánsko, Island, Lichtenštajnsko, Ukrajinu a Gruzínsko. Tieto štáty sa počas júla zaviazali dodržiavať európsky režim sankcií proti Rusku a anektovanému Krymu do budúceho roka.

Odveta Ruska bude väčšia:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: SankcieRuskoDmitrij Medvedev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu