Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lukašenko chce zapojiť Spojené štáty do rokovaní o mieri na Ukrajine

Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (2)
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA)

MINSK - Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny podľa bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka nie je možné dlhodobo urovnať bez aktívnej úlohy Spojených štátov. Prezident to vyhlásil v rozhovore pre agentúru Bloomberg, o ktorom dnes informovala bieloruská prezidentská kancelária.

"Bez Ameriky nebude Ukrajina nikdy stabilná," povedal Lukašenko, ktorého režim je v USA aj západnej Európe považovaný za nedemokratický a represívny. "Ak chce Washington, aby (na Ukrajine) zavládol mier a stabilita, musí sa okamžite k mierovému procesu pripojiť. Ak si to budú Rusko a USA priať, bude ukrajinský problém jednoznačne vyriešený," súdi bieloruský vodca.
 
Do diskusií o zastavení paľby na východe Ukrajiny, kde od vlaňajšieho apríla zahynulo už vyše 6000 ľudí, sa zo západných mocností zapojilo Francúzsko a Nemecko. V Spojených štátoch sa v súčasnosti živo diskutuje o prípadnom vyzbrojení ukrajinskej armády, ku ktorému sa Biely dom napriek naliehaniu mnohých kongresmanov zatiaľ neodhodlal. Lukašenkovi sa predstava amerických zbrojných dodávok na Ukrajinu nepáči. "Bude to len nový podnet na to, aby Rusko reagovalo," varoval prezident.
 
Kríza na Donbase Lukašenkovi nečakane vyniesla politické body, pretože bieloruský vodca, Európou dlhodobo kritizovaný, sa v ukrajinskom konflikte ujal úlohy prostredníka. Minsk sa od vlaňajšieho septembra stal hostiteľom mnohých dôležitých diplomatických rokovaní, ktoré tento rok vo februári vyvrcholili samitom Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska a uzavretím dohody o prímerí na Donbase.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu