Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruské špeciálne služby si zriadili v Donbase ústredie, Ukrajinskú armádu treba reformovať

Valentyn Nalyvajčenko Zobraziť galériu (2)
Valentyn Nalyvajčenko (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ruské špeciálne služby si zriadili v Donbase ústredie s cieľom riadiť sabotáže a teroristické útoky, organizovať nábory a poskytovať výcvik militantom. Povedal to dnes riaditeľ Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko. Takisto vyhlásil, že ukrajinskú tajnú službu treba reformovať po vzore niekdajšej bezpečnostnej služby Organizácie ukrajinských nacionalistov - Ukrajinskej povstaleckej armády (OUN-UPA).

Podľa jeho slov pôsobia momentálne v Doneckej a Luhanskej oblasti najnebezpečnejšie teroristické skupiny, ktoré dostávajú financie a zbrane od Ruska. "Všetky teroristické činy, ku ktorým dochádza na území Ukrajiny, sú organizované a realizované pod vedením ruských špeciálnych síl," citovala Nalyvajčenka agentúra UNIAN.

"Modernými mínami a inými výbušninami páchajú teroristické činy na juhu a východe krajiny. Zadržali sme a aj zadržíme takýchto ľudí v týchto regiónoch Ukrajiny," uviedol šéf SBU. Podľa neho ruské špeciálne služby poskytujú výcvik pre takzvané "ministerstva bezpečnosti" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

"Ruské špeciálne jednotky taktiež pomáhajú zabezpečovať komunikáciu medzi teroristami, poskytujú im muníciu, ruské obrnené vozidlá a dopravujú na naše územie zbrane na spáchanie zločinov proti ľudskosti. Všetko vieme a zbierame dôkazy pre trestné konanie proti teroristickým organizáciám DĽR a LĽR," dodal Nalyvajčenko.

Ukrajinská tajná služba uvažuje nad reformou po vzore banderovcov 

"Netreba vymýšľať nič navyše. Je dôležité nadviazať na tradície a prístupy k práci bezpečnostnej služby OUN-UPA v rokoch 1930-1950. Pracovala proti agresorovi v podmienkach dočasnej okupácie územia, vychovávala k vlastenectve, mala vojenskú kontrarozviedku, opierala sa o civilné ukrajinské obyvateľstvo a využívala jeho bezprecedentnú podporu," citovala Nalyvajčenka agentúra UNIAN.

Agentúra TASS napísala, že Organizácia ukrajinských nacionalistov, ktorú viedol Stepan Bandera, začlenila do svojich radov Ukrajinskú povstaleckú armádu počas druhej svetovej vojny. Títo militanti podľa TASS zabili najmenej milión ľudí vrátane takmer 200.000 Poliakov.

Ruské špeciálne služby si
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu