Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lavrov a Steinmeier vyzvali OBSE na predĺženie mandátu pozorovateľov na Ukrajine

Frank-Walter Steinmeier a Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Frank-Walter Steinmeier a Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ministri zahraničných vecí Ruskej federácie a Nemecka, Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier, hovorili dnes o situácii na Ukrajine v ďalšom telefonickom rozhovore. Šéfovia diplomacií oboch krajín vyzvali následne Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na predĺženie mandátu pozorovateľskej misie na východe Ukrajiny a zvýšenie počtu jej členov na 1000 osôb.

Informáciu priniesla tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruský rezort zahraničných vecí, ako aj tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Sergeja Lavrova. Obaja ministri sa zhodne vyslovili za lepšiu technickú i finančnú vybavenosť pozorovateľov. Lavrov i Steinmeier opakovane zdôraznili nutnosť rýchlej realizácie mierového plánu s cieľom deeskalovať konflikt medzi ukrajinskou armádou a separatistami na východe krajiny.

Moskva a Kyjev súhlasili so zdvojnásobením počtu pozorovateľov OBSE na Ukrajine 

Moskva a Kyjev súhlasili so zdvojnásobením počtu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine. Informoval o tom dnes v lotyšskej Rige šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Prímerie na východe Ukrajiny by tak monitorovalo 1000 pozorovateľov.

Steinmeier podľa agentúry Reuters povedal, že dohoda bola dosiahnutá po diskusiách na nemeckom ministerstve zahraničných vecí, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Francúzska. Steinmeier ďalej uviedol, že pozorovatelia OBSE by mali mať prístup na miesta, kde sú uskladnené ťažké zbrane. Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska v pondelok súhlasili s návrhom Ukrajiny požiadať OBSE o pomoc pri implementácii mierovej dohody na východe Ukrajiny.

Lavrov a Steinmeier vyzvali
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu