Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Separatistov na Ukrajine podľa USA podporuje až 12 tisíc ruských vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/WASHINGTON/PARÍŽ - Armáda USA odhaduje, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje približne 12-tisíc vojakov z Ruska. Počas utorňajšieho vystúpenia v Berlíne to vyhlásil veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges, podľa ktorého v ukrajinských separatistických oblastiach Rusko nasadzuje vojenských poradcov, vojakov obsluhujúcich zbrane a bojové jednotky.

Generálporučík tiež tvrdí, že ďalších 29-tisíc ruských vojakov sa nachádza na polostrove Krym, ktorý Moskva pred rokom anektovala, a 50-tisíc je pripravených na ruskej strane hranice s Ukrajinou pre prípad, že by separatisti utrpeli významnú porážku v bojoch proti ukrajinskej armáde. Moskva obvinenia z vojenskej podpory separatistov opakovane poprela, zatiaľ čo Kyjev a krajiny Západu vyhlasujú, že majú nevyvrátiteľné dôkazy.

Prezident USA Barack Obama v utorok rokoval o ukrajinskej kríze s európskymi lídrami prostredníctvom videokonferencie. Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý bol jedným z účastníkov, rozhovor viedol k všeobecnej zhode, že v prípade vážneho porušovania dohôd z bieloruského Minsku bude potrebná "dôrazná reakcia medzinárodného spoločenstva". Okrem Hollanda s Obamom hovorili aj britský premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Matteo Renzi a stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Spojené štáty medzitým vyhlásili, že naďalej zvažujú poskytnutie zbraní Kyjevu, hoci vládne a separatistické sily na východe Ukrajiny v prevažnej miere dodržiavajú nové prímerie.

Separatistov na Ukrajine podľa
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu