Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ONLINE Detaily veľkej dohody z Minska kazia oslavy z mieru: Obsahuje nášľapné míny!

Lídri rokovania Zobraziť galériu (40)
Lídri rokovania (Zdroj: SITA)

MINSK – Po maratóne rokovaní, ktoré začali ešte v stredu večer, sa lídri konečne dohodli. Summit sa konal v Minsku za účasti prezidentov Francúzska, Ruskej federácie a Ukrajiny, Francoisa Hollanda, Vladimira Putina a Petra Porošenka, ako aj nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Rokovania sú na konci. Putin oznámil definitívny verdikt.

16:31 Eduard Kukan, ktorý je členom parlamentného výboru pre zahraničné veci, privítal dohodu o prímerí a zastavení bojov na Ukrajine. „Dohoda v Minsku prišla obrazne v hodine dvanástej. Celá Európa si uvedomuje, aké dôležité je dosiahnutie prímeria a ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny. Dúfam, že táto dohoda prispeje k ukončeniu bojov a ďalšieho krviprelievania. V tomto konflikte nie je nikto víťazom a nikto porazeným,“ pripomenul.

16:19 Ukrajinskí experti nepozorovali od 9. do 12. februára žiadnu vojenskú aktivitu zo strany ruských vojsk v priebehu kontroly vykonanej v južnom Rostove, ktorý hraničí s Ukrajinou, informoval Sergej Ryžkov z ruského ministerstva obrany.

15:43 Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite kritizovala dnes dohodu o prímerí na Ukrajine ako „iba čiastkové riešenie“. Označila ju za „slabú“, pretože neobsahuje podmienky kontroly hraníc.

15:28 Sankcie Európskej únie uvalené na Rusko pre ukrajinský konflikt by sa nemali rušiť, pokým ruský prezident Vladimir Putin nezmení svoje správanie, povedal dnes britský premiér David Cameron.

15:26 Nočná dohoda lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny rozviazala ruky európskym štátnikom pri dnešných rokovaniach Európskej rady o situácii na Ukrajine. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico po príchode do Bruselu. Premiér upozornil, že podrobne preskúmal dohodu zrodenú na základe štvorstranných rokovaní v Misku a najmä zoznam opatrení potrebných na realizáciu tejto dohody. „Ja by som bol veľmi opatrný. Vítam túto iniciatívu, vždy je to lepšie, ako pokračovať vo vojnových akciách,“ uviedol Fico. Pripomenul, že skutočnosť, že prímerie má začať platiť až od 15. februára, vytvára možnosť tak pre ukrajinské vládne sily, ako aj pre povstalcov, aby sa pokúsili posilniť svoje pozície.

15:13 Proruskí vojaci pózujú počas priamej paľby

 

 

 

 

14:48 Rokovania v Minsku priniesli úspech, ktorý rozpútal vlnu diplomatických riešení ukrajinskej krízy, povedala Ilkka Kanerva, predsedníčka Parlamentného zhromaždenia OBSE.

14:40 Prezident Petro Porošenko uviedol, že by Rusko mohlo prepustiť zatknutú ukrajinskú pilotku Nadeždu Savčenkov, ktorá bola obvinená zo zabitia dvoch ruských novinárov.

14:38 Podľa Donalda Tuska dávajú dohody z Minska nádej, ale neriešia všetko. „Vítam vývoj. Ten dáva nádej, ale stále to nie je dosť,“ povedal novinárom v Bruseli pre summitom EÚ. Uplatňovanie prímeria bude skutočným testom dohody.

14:15 Obyvatelia postihnutých ukrajinských oblastí musia byť v centre našej pozornosti. Už si vytrpeli príliš mnoho, uviedol na Twitteri Johannes Hanh. „Dúfam, že dohoda v Minsku povedie k stiahnutiu ťažkých vojenských zbraní.“

13:50 Minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov pricestuje začiatkom apríla na návštevu Slovenska. Zúčastní sa osláv 70. výročia oslobodenia hlavného mesta SR a stretne sa s viacerými politikmi.

13:46 Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová neočakáva, že predmetom diskusie na dnešnom summite lídrov EÚ budú sankcie proti Rusku. „Nemyslím si, že dnes budeme diskutovať o sankciách,“ povedala Mogheriniová. Rozhovory sa podľa nej sústredia na to, ako „aktivovať všetky možné prostriedky EÚ“ za účelom zachovania prímeria, keď začne platiť.

13:38 Približne 50 tankov, 40 raketových systémov a 40 obrnených vozidiel prekročilo v noci nadnes hranicu z Ruska na Ukrajinu. Informoval o tom hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko.

13:30 Delegácie normandskej štvorky vypili vedrá kávy

Účastníci schôdzky o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorá sa dnes skončila v Minsku, počas vyše 16 hodín rokovania vypili „celé vedrá kávy“, vyhlásil dnes pred novinármi hostiteľ podujatia, bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Dodal, že hosťom ponúkli na jedenie pokrmy pripravené z vajec, syry, mliečne výrobky, „všetko ruskej a bieloruskej výroby a pôvodu“.

Podľa agentúry BELTA si Lukašenko všimol, že experti z jednotlivých tímov si počas noci chodili pospať „na zmeny, aby mali čistú hlavu“, lebo „tak to musí byť“ pri uzatváraní závažných dohôd. Spresnil, že hlavní aktéri - nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin - nespali vôbec. "Oni sú jednoducho skvelí, vydržali ten maratón," uviedol bieloruský prezident.  

Nespal ani samotný Lukašenko. „Ako by som mohol? Vari sa dá viesť vojna na svetovom bojisku bez nábojov? Mojou úlohou bolo dodávať strelivo, tak som ju aj plnil,“ vyhlásil Lukašenko s úsmevom v odpovedi na otázku, či plnil aj svoj nedávny sľub, keď sa pred novinármi zaviazal, že účastníkom mierových rokovaní o Ukrajine bude nosiť kávu, kým sa nedohodnú.

13:25 Putin vyzval ukrajinské vojská obkľúčené rebelmi, aby zložili zbrane.

13:05 Narodeninová torta pre ukrajinského ministra obrany

 

 

 

12:57 Generálny tajomník Rady Európy Thorbjørn Jagland vyjadril pozitívne dojmy z rokovania v Minsku. Vo svojom prehlásení skonštatoval, že bol vytvorený základ pre mierové rokovania. Takisto vyjadril podporu ústavnej reforme, ktorá by rešpektovala suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

12:35 Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) je pripravená prevziať zodpovednosť za realizáciu cieľov, ktoré vyplynuli z rozhovorov v Minsku, uviedol Alexander Hug.

12:17 Lídri sa dohodni len ústne

Dokument je výsledkom schôdzky šéfov štátov a vlád tzv. normandskej štvorky, ktorá sa dnes po viac ako 16 hodinách skončila v bieloruskom Minsku. Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy na východe Ukrajiny, spresnili agentúry s tým, že francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k jeho plneniu zaviazali ústne, upozornila agentúra RIA Novosti.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

12:11 Separatistov presvedčil Putin

Merkelová uviedla, že po rokovaniach v Minsku je väčšia nádej na ukončenie krviprelievania na východe Ukrajiny. Zásluhu na tom, že proruskí separatisti podpísali dohodu v Minsku, má podľa nej ruský prezident, ktorý ich presvedčil, aby súhlasili s prímerím.

12:10 Účastníci rokovaní budú rešpektovať suverenitu Ukrajiny

Po maratóne rokovaní v Minsku, ktorý sa začal v stredu večer a skončil vo štvrtok predpoludním s cieľom dosiahnuť prímerie na Ukrajine, francúzsky prezident Francoise Hollande povedal, že on a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa zaviazali pomáhať pri uskutočňovaní mierového procese na Ukrajine spolu s lídrami Ukrajiny a Ruska. Hollande zdôraznil, že dosiahnutá dohoda prišla ako "úľava pre Európu". Lídri sa podľa Hollanda tiež dohodli, že sa budú pravidelné stretávať, aby zabezpečili plnenie dohody.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier uviedol, že dohoda o ukrajinskej kríze nie je to, čo by si Nemecko želalo. "Boli by sme si želali oveľa viac, pre mnohých toto nebude dosť, no je to všetko, na čom sa prezidenti Ukrajiny a Ruska vedeli dohodnúť. Najdôležitejšie je, že sa dokázali dohodnúť na prímerí. Posilnili sme septembrové prímerie z Minska." Podľa Steinmeiera rokovania boli extrémne zložité, no verí, že obe strany rokovali v dobrej viere a neurobia v nastávajúci dňoch nič, čo by mierovú dohodu ohrozilo.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

12:09 Autonómiu separatisti nedostanú

Agentúra AP citovala ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý uviedol, že minská dohoda nezakotvuje autonómiu pre oblasti ovládané teraz proruskými separatistami, ani federalizáciu Ukrajiny. Ruský prezident tiež informoval, že sa s Porošenkom dohodli, že situáciu v meste Debaľceve vyhodnotia vojenskí experti. Dokument predpokladá aj voľby v jednotlivých regiónoch DĽR a LĽR, informovala agentúra TASS. O voľbách sa bude rokovať v rámci trojstrannej kontaktnej skupiny. Na priebeh hlasovania bude dohliadať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

12:08 Osobitný štatút niektorých regiónov

V súlade s dohodu by do konca roka 2015 mala na Ukrajine začať platiť nová ústava, v ktorej by mala byť zakotvená decentralizácia a prijatie zákona o osobitnom štatúte niektorých regiónov v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ústavnou reformou je podľa dokumentu podmienené aj obnovenie ukrajinskej kontroly nad spoločnými hranicami s Ruskom.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

12:03 Ukrajina zavedie plávajúci kurz hryvny a zreviduje rozpočet

Ukrajinská centrálna banka sa zaviazala, že zavedie flexibilný výmenný kurzu domácej meny hryvny. Medzinárodný menový fond totiž predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy USD (15,47 miliardy eur), ktorá bude súčasťou 40-miliardového balíka pomoci od ďalších zahraničných veriteľov. Podmienkou tejto pomoci sú reformy.

11:57 Celý text dohody si môžete prečítať tu v ruštine

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

11:54 Nové prímerie bude platiť od nedele, tvrdí Porošenko

Nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele, 15. februára. Novinárom v Minsku to po maratóne rokovaní povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Hlavné je, že zo soboty na nedeľu je vyhlásené bezpodmienečné prímerie," vyhlásil. Porošenko dodal, že okrem prímeria dokument stanovuje, že Ukrajina má do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu svojich hraníc s Ruskom a hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Obe strany sa v dohode zaviazali do 19 dní prepustiť všetkých zajatcov. Uzavretá dohoda zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu. Dokument stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu do dvoch dní od začiatku prímeria. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina sa v dohode nezaviazala udeliť autonómiu Doneckej a Luhanskej oblasti a reforma ústavy podľa neho neznamená prechod k federalizácii krajiny.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Súčasťou dohody jej aj prepustenie v Rusku väznenej ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovovej. V ruskom väzení ju zadržiavajú od minulého leta pre údajný podiel na zavraždení dvoch ruských novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody vyše 15 hodín. Všetci štyria lídri sa v spoločnej záverečnej deklarácii zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Dohodu o mieri podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa predstaviteľov ukrajinskej vlády, proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

11:39 Merkelová: "Máme pred sebou ešte veľa práce, ale je tam určitá nádej"

11:35 Švédsky diplomat očakáva aj napriek dohode intenzívne boje

11:24 Merkelová toho stihla za posledné dni naozaj veľa. Z Minsku teraz smeruje na ďalšie rokovanie do Bruselu. Jedným z účastníkov bude aj Alexis Tsipras, nový grécky premiér z radikálnej strany Syriza.

11:21 Členovia delegácií opúšťajú rokovaciu miestnosť Dipservis Hall

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

11:18 Dohodu víta aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz

11:10 Putin oznámil koniec rokovaní po 16 hodinách

Putin po 16 hodinách rokovaní pred novinármi uviedol, že "sa podarilo dohodnúť na najdôležitejších otázkach". Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času. Bola ďalej dosiahnutá dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Ťažké zbrane sa podľa Putina stiahnu z línie, na ktorej sú v súčasnosti ukrajinské vládne sily, ako aj línie určenej pre separatistov, ktorá bola dohodnutá vlani na jeseň a je zakotvená v mierových protokoloch z Minska. K odsunu ťažkých zbraní by podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka malo dôjsť do 14 dní. Ruský prezident tiež informoval, že sa s Porošenkom dohodli, že situáciu v meste Debaľceve vyhodnotia vojenskí experti.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Lídri krajín tzv. normandskej štvorky potvrdili, že rešpektujú územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a dohodli sa na pravidelných stretnutiach, na ktorých by zhodnocovali plnenie minských dohôd. Závery schôdzky v Minsku potvrdil na tlačovej konferencii aj francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý bol spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou iniciátorom najnovšieho pokusu o zastavenie bojov na východe Ukrajiny. Hollande upozornil, že v súvislosti s riešením ukrajinskej krízy treba urobiť ešte veľa práce, ale zdôraznil, že dohoda z Minska poskytuje reálnu šancu na zlepšenie tamojšej situácie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

10:50 Obsah Minskej dohody

Dohoda zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu, ktorá bude zahŕňať aj budúci štatút Doneckej a Luhanskej oblasti. Dokument stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody asi 15 hodín. Povstaleckí lídri Igor Plotnickij a Aleksandr Zacharčenko podľa Putina podpísali s Porošenkom dve dohody - jednu o vyhlásení prímeria a druhú o jeho implementácii.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Dosiahnutie dohody už oznámil aj Porošenko. K Putinovým informáciám dodal, že okrem prímeria dokument stanovuje, že Ukrajina má do roku 2015 prevziať plnú kontrolu svojich hraníc s Ruskom. Hovorí tiež o stiahnutí a odzbrojení všetkých zahraničných vojakov a "nelegálnych skupín".

10:44 Toto sú body, na ktorých sa mali lídri dohodnúť

10:42 Merkellová s Hollandeom sa ponáhľajú na summit EÚ do Bruselu

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová zrejme nestihnú začiatok vrcholného summitu EÚ v Bruseli, kde prílety šéfov štátov a vlád očakávajú medzi 11.00 h a 13.00 h. Konflikt na Ukrajine je jednou z hlavných tém summitu.

10:37 Takto vyzerá mierová dohoda

10:25 Putin oznamuje výsledky rokovaní

10:13 Horúca správa

Putin sa podľa agentúry Reuters vyjadril, že lídri sa dohodli na mieri. Má platiť od 15. februára. "Podarilo sa nám dohodnúť na hlavných bodoch," vyhlásil.

10:12 "Dúfam, že sa dohodnú, pretože keď tieto rokovania zlyhajú, nové sa čoskoro tak nezrealizujú. A to bude znamenať pokračovanie vojny s pribúdajúcimi obeťami civilistov," povedal agentúre Interfax Alexej Puškov, šéf zahraničného výboru ruskej Dumy.

10:08 Ruskí vojaci sa prezliekajú do ukrajinských uniforiem

Prekvapivú správu priniesol ukrajinsý analytik Tymčuk. Ruskí vojaci operujúci na juhovýchode Ukrajiny sa prezliekajú do uniforiem ukrajinských vojakov, informovala dnes agentúra UNIAN. Analytik uviedol, že v Doneckej oblasti do blízkosti stanice Bajrak (okres Horlivka) nepriateľ premiestnil dva kusy raketového systému BM-21 Grad a kolónu nákladných vozidiel zakrytých plachtami. Kolónu sprevádzali ruskí vojaci, z ktorých polovica mala na sebe poľnú uniformu ozbrojených síl Ruskej federácie a polovica ukrajinské uniformy nového vzoru s nášivkami Ukrop.

Tymčuk ďalej uviedol, že v okolí obcí Krymske a Trohizbenka v Luhanskej oblasti ozbrojenci začali preskupovať svoje sily. Bol zaznamenaný aj pohyb malých taktických skupín pozdĺž línie frontu.

10:04 Rusko spustilo rozsiahle vojenské cvičenia

"Na rozsiahlych manévroch RVSN v 12 oblastiach (od Tverskej po Irkutskú oblasť) sa zúčastňuje vyše 30 raketových plukov. Na cvičeniach sa zúčastňujú mobilné i stacionárne skupiny RVSN," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany. Médiá v utorok informovali, že vyše 600 ruských vojakov začalo manévre na Kryme a ďalších 2000 v Južnom vojenskom okruhu.

Ruská Čiernomorská flotila spresnila, že do manévrov na Kryme sa zapojili pobrežné obranné jednotky. K dispozícií majú 50 kusov vojenskej techniky. Cvičenie približne 2000 prieskumníkov v Južnom vojenskom okruhu, ktorého časť susedí s Ukrajinou, by malo trvať mesiac, uviedol nemenovaný predstaviteľ okruhu.

10:03 Novinárku agentúry Interfax musela brať do nemocnice sanitka, informuje RIA Novosti.

10:01 Rokovania prebiehajú v obvyklom formáte

Po diskusii v skupinách sa opäť rokuje v obvyklom formáte, ale k šéfom štátov a vlád normandskej štvorky - nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi, ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi a jeho ruskému kolegovi Vladimirovi Putinovi - sa pripojila aj predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu Heidi Tagliaviniová, ktorá bola doteraz účastníčkou rokovaní kontaktnej skupiny. Pridali sa k nim aj ministri zahraničných vecí Nemecka, Ruska a Ukrajiny Frank-Walter Steinmeier, Sergej Lavrov a Pavlo Klimkin.

9:59 Podľa agentúry RIA Novosti Kyjevu nevyhovuje ruský návrh na vytýčenie demarkačnej línie medzi znepriatelenými stranami

Kyjevu nevyhovuje ani návrh na postavenie povstaleckých "republík". Naopak podľa agentúry Reuters separatisti požadujú stiahnutie ukrajinských síl z Debaľceva. Toto mesto je dôležitý uzol medzi povstaleckými baštami Doneckom a Luhanskom. Celý konflikt si vyžiadal viac ako 5 tisíc tristo mŕtvych.

9:53 Vždy, keď niekto z vedúcich predstaviteľov opustí rokovaciu miestnosť, zavládne napätie. Pred malou chvíľou tak urobil Porošenko.

9:45 Celý svet očakáva s napätím ako sa lídri dohodnú. Zatiaľ medzi sebou bariéry neprekonali.

ONLINE Detaily veľkej dohody
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: Twitter)

9:41 Podľa agentúry TASS sú tieto rokovania najdlhšie v Putinovej kariére

9:37 Takto vyzerajú po rokovaniach Porošenko s Putinom

9:35 Politikom sa už nesú raňajky

9:29 Lídri separatistov majú požadovať opustenie Debaľceva, aby mohli spojiť územie

9:21 Medzinárodný menový fond ponúka Ukrajine 17 a pol miliardy dolárov

9:16 Pozícia Ruska na rokovaniach bola neprijateľná

Ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol, že pozícia Ruska na rokovaniach a niektoré jeho požiadavky boli neprijateľné. Pred novinármi sa podľa agentúry TASS vyjadril, že zatiaľ nemá "žiadne dobré správy". Pripustil však, že "je ešte nádej".

Po tom, ako dnes ráno Porošenko opustil rokovaciu miestnosť, začalo sa trojstranné rokovanie dvojice západných politikov - nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda - s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

9:13 Proruskí separatisti odmietajú dohodu

Vodcovia proruských separatistov z Donbasu Alexander Zacharčenko a Igor Plotnickij sa na minských rokovaniach odmietli podpísať pod dohodu o urovnanie konfliktu, ktorú im predložili najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemeckaa, Ruska a Ukrajiny.

"'Štvorka' (najvyšších predstaviteľov) pripravila dokument a dohodla ho. Keď ho posúdila kontaktná skupina, Zacharčenko a Plotnickij ho odmietli podpísať," povedal agentúre TASS nespresnený "informovaný zdroj".

9:11 Na rokovaní nechýbajú ani lídri separatistov

9:10 Novinárom dali nočné rokovania zabrať

08:47 Prímerie by malo platiť od soboty 14. februára

Najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka mali dnes ráno údajne z osemdesiatich percent hotový návrh dohody o riešení situácie v Donbasu, ktorý podľa neoficiálnych zdrojov počíta od soboty s prímerím. Dokument predpokladá vyhlásenie prímeria od soboty 14. februára, stiahnutie ťažkých zbraní a vytvorenie bezpečnej zóny, uviedla agentúra Reuters.
 
Potom, čo Angela Merkelová, François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin po 14 hodinách rozhovorov dnes ráno opustili rokovaciu sálu, ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj blízky summitu napísala, že neúplným návrhom sa teraz bude zaoberať takzvaná kontaktná skupina. V nej sú zástupcovia Ukrajiny, Ruska, proruských separatistov z východnej Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

08:41 Lídri sa dohodli na 80 %

Očakáva sa, že dohoda bude zahŕňať stiahnutie ťažkých zbraní, vytvorenie demilitarizovanej zóny a budúceho štatútu Donbasu. Účastníci rokovaní sa podľa RIA Novosti dohodli na 80 percent. Lídri Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka dosiahli v noci nadnes v bieloruskej metropole Minsk dohodu v niekoľkých oblastiach. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na agentúru RIA Novosti.

08:21 Nádej na dohodu stúpa

Dokument má mať dvanásť či trinásť bodov a mal by vraj konkretizovať realizáciu mierovej dohody, uzavretej v Minsku na začiatku septembra. Tá počíta s okamžitým prerušením paľby, stiahnutím "ilegálnych ozbrojených skupín, ťažkých zbraní a všetkých bojovníkov a žoldnierov z ukrajinského územia", okamžitým prepustením všetkých zajatcov, začatím vnútroukrajinského dialógu, decentralizáciou politického systému krajiny, amnestiou pre časť povstalcov a usporiadaním miestnych volieb podľa ukrajinských zákonov, poznamenala agentúra AFP a pripomenula, že táto dohoda zostala v podstate len na papieri, hoci sa pod ňou podpísali všetky strany konfliktu.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

07:51 Celý svet čaká...

Najvyšší predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa už 12 hodín snažia sa nájsť spôsob na ukončenie bojov na juhovýchodnej Ukrajine, ktoré si vyžiadali vyše 5000 životov. Detaily o dokumente zatiaľ nie sú známe.  "Celý svet čaká na to, či sa situácia posunie smerom k deeskalácii, stiahnutiu zbraní a prímeriu, alebo sa vymkne spod kontroly," uviedol Porošenko

Zatiaľ čo americký prezident Barack Obama stále zvažuje dodanie smrtiacich zbraní ukrajinskej armáde, európski lídri sa obávajú, že by to viedlo k eskalácii napätia. Rusko v dôsledku sankcií čelí zhoršujúcej sa ekonomickej situácii..

06:21 Objavili sa prvé zmienky o záverečnom dokumente

Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva ruská agentúra TASS, by mal summit vyvrcholiť prijatím záverečného dokumentu, ku ktorému pripoja podpisy všetci štyria účastníci rokovania. Dokument má mať dvanásť či trinásť bodov, o jeho obsahu ale zatiaľ nie je nič známe.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

04:50 Ani po desiatich hodinách rokovania sa lídri európskych krajín nedohodli

Len kusé informácie zatiaľ prenikli z minského Paláca nezávislosti, kde od stredy rokujú európski štátnici o osude východnej Ukrajiny. Maratónsky summit, pre ktorý pamätníci len ťažko hľadajú porovnanie, trvá už vyše desať hodín. "Dovnútra nosia fólie s jedlom, von prázdne taniere," hlási z haly v honosnej budove uprostred Minsku unavení novinári. 

"Hovoriť o podrobnostiach je ešte skoro," napísal vo Facebooku ukrajinský vicekancelár Valerij Čalyj. "Bez dohody o bezpodmienečnom zastavení paľby, domnievam sa, odtiaľ nemôžeme odísť. Beží vojna nervov," konštatoval. Podľa ruských médií sa intenzívne pracuje na dokumente, ktorý má stanoviť pravidlá pre zastavenie paľby, stiahnutie ťažké výzbroje a vytvorenie demilitarizovanej zóny. 

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

00: 29 Rokovanie trvá už šesť hodín

"Rokovanie pokračuje aktívne, ide to lepšie ako super," povedal Sergej Lavrov ruskej agentúre TASS. Námestník ruského ministra zahraničia Grigorij Karasín podľa webu denníka Kommersant nevylúčil, že konanie môže trvať až do dnešného rána. Podľa ruských médií sa intenzívne pracuje na dokumente, ktorý má stanoviť pravidlá pre zastavenie paľby, stiahnutie ťažké výzbroje a vytvorenie demilitarizovanej zóny. Súbežne so summitom zasadá aj takzvaná kontaktná skupina, v ktorej okrem zástupcov Kyjeva a Moskvy zasadajú aj zástupcovia donbaských separatistov. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti ale prijatie záverečného dokumentu stále nie je isté. Diplomati vraj nevylučujú, že účastníci summitu sa po jeho skončení obmedzí na ústne vyhlásenia.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

00:12 Rokovania nie sú jednoduché, stále pokračujú

22:55 Lídri štátov sa zhodujú, že rokovania sú zložité a budú potebovať viac času na dohodu.

22:52 Prestávka na večeru, nechýba ani ruská vodka.

 

 

22:47 Porošenko s Putinom a ich podanie rúk

22: 22 Vodcovia separatistov dorazili do hlavného mesta

Do bieloruského hlavného mesta dorazili dnes takisto vodcovia doněckých a luhanských separatistov Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij. "Sú v Minsku. Ak rokovania štátnikov skončia úspešne, predpokladá sa, že Zacharčenko a Plotnickij podpíšu výsledný dokument," uviedla ruská agentúra. Podľa ruských diplomatov prišiel Putin do Minska optimisticky naladený. Existuje údajne sedemdesiatpercentný pravdepodobnosť, že dohody o urovnaní krízy bude dosiahnutý. 
 
Reportér ruskej televízie informoval o špekuláciách, podľa ktorých je pripravený návrh zastaviť na východnej Ukrajine od piatku paľbu, v sobotu by potom malo začať sťahovanie ťažkej vojenskej techniky z oboch strán línie oddeľujúce ukrajinské vládne jednotky a povstalecké oddiely. Oficiálne zdroje ale nič podobné nepotvrdili.

22:19 Lukašenko sa trochu pohral s Putinovou stoličkou

21:56 Rokovanie pokračuje

21:48 Putin počas rokovania zrejme od nervozity zlomil ceruzku

21:35 Počas rokovania mala zasiahnuť delostrelecká paľba nemocnicu v Donecku

21:19 Paralelne so summitom pokračuje aj rokovanie kontaktnej skupiny

Rokovanie, na ktorom sa zúčastňujú v bieloruskom hlavnom meste bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Ukrajine Michail Zurabov, predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová, ako aj zástupcovia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, Denis Pušilin a Vladislav Dejnego, prebieha paralelne s pokračujúcim rusko-ukrajinsko-francúzsko-nemeckým summitom.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

21:07 Údajná hádka medzi Putinom a Porošenkom!

Vzrušenie medzi prítomnými novinármi vyvolala informácia o emotívnej výmene názorov medzi Putinom a Porošenkom. Ukrajinský prezident mal po tejto ostrej výmene názorov opustiť na chvíľu rokovaciu miestnosť.

NAŽIVO Z MINSKU

Rokovania lídrov

Účastníci minského summitu o Ukrajine pripravujú na podpísanie text spoločnej deklarácie, v ktorej podčiarknu nevyhnutnosť plnenia minských mierových dohôd v záujme vyriešenia konfliktu na východe Ukrajiny.

Informáciu priniesla tlačová agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam.

Podľa neho sa očakáva aj odsúhlasenie plánu implementácie minských mierových dohôd členmi Kontaktnej skupiny pre riešenie ukrajinskej krízy, ktorí rokovali v Minsku už v utorok. Očakáva sa, že účastníci dnešného summitu podporia tento plán, poznamenal anonymný zdroj.

Tlačová agentúra Reuters priniesla od svojho nemenovaného zdroja z ukrajinskej delegácie informáciu o tom, že by účastníci vrcholnej schôdzky mali podpísať spoločnú deklaráciu podporujúcu územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny.

Ako ďalej uviedla spomínaná ukrajinská tlačová agentúra, prezidenti Francúzska, Ruska a Ukrajiny, Francois Hollande, Vladimir Putin a Petro Porošenko, ako aj nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová rokovali dnes v Minsku medzi ôsmimi očami asi dve hodiny.  Po 20.00 hod SEČ sa začali rokovania v širšom rámci, na úrovni delegácií zúčastnených krajín.

Merkelová dostala kyticu

Všetkých účastníkov rokovaní postupne privítal v dejisku vrcholnej schôdzky - minskom Paláci nezávislosti - bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý hostke z Berlína odovzdal kyticu bielych a červených ruží. Cieľom štátnikov, ktorí sa dnes zišli v Minsku, je nájsť východisko z krízy na Ukrajine, spoločné riešenie, ktoré by viedlo k prímeriu, stiahnutiu ťažkej techniky a postupnému nastoleniu poriadku v bojmi sužovaných oblastiach Ukrajiny.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Štvorica lídrov by mala absolvovať najskôr rokovania medzi štyrmi očami, aby následne summit pokračoval na úrovni delegácií zúčastnených krajín. Dĺžka schôdzky nie je stanovená a nik z pozorovateľov sa neodvažuje ani tipovať, kedy by mohli byť známe jej výsledky.

V Minsku sa očakávala aj účasť šéfov diplomacií účastníckych krajín rokovaní, prekvapujúco však dorazili do bieloruskej metropoly podľa tlačovej agentúry DPA aj najvyšší predstaviteľ samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij a takisto najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko. Ich úloha zatiaľ nie je jasná.

Summit v Minsku
Zobraziť galériu (40)
 (Zdroj: SITA)

Ako však pre DPA uviedol hovorca doneckých separatistov Andrej Purgin, v prípade dosiahnutia dohody sú pripravení podpísať ju.

Hlavné sporné body medzi Ukrajinou a Ruskom:

Vytýčenie deliace línie:

  • Kľúčový sporný bod, pretože Rusko chce zohľadniť zisky separatistov z poslednej doby, čo sa Kyjevu nepáči. Ukrajina chce, aby nová dohoda bola v súlade s územným rozdelením dohodnutým pri prímerí vyhlásenom vlani 5. septembra.
  • Francúzsky prezident François Holland uviedol, že nový mierový plán okrem iného počíta s demilitarizovaným pásmom do hĺbky 50 až 70 kilometrov na každej strane deliacej línie. Minský protokol z vlaňajšieho septembra predpokladá oddelenie vojsk a stiahnutie ťažkých zbraní kalibru vyššou než 100 milimetrov do vzdialenosti 15 kilometrov od demarkačnej línie.

Stiahnutie ruských vojakov a zbraní z Ukrajiny:

  • Ukrajina a západné štáty vinia Rusko z porušovania Minskej dohody, ktorá stanovila stiahnutie ťažkých zbraní a vojakov z Ukrajiny. Rusko obvinenia odmieta a trvá na tom, že Rusi bojujúci po boku separatistov sú dobrovoľníci.

Kto bude mať pod kontrolou hranicu:

  • Ukrajina požaduje vrátenie kontroly nad svojou hranicou s Ruskom a chce, aby Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zastavila prenikanie ruských vojsk a zbraní cez hranicu.
  • Rusko umožnilo dohľad pozorovateľov OBSE na dvoch hraničných priechodoch. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov však povedal, že hraničné kontroly budú plne obnovené iba vtedy, keď Ukrajina poskytne širokú autonómiu povstaleckým oblastiam, prepustí zajatých rebelov a ukončí finančný blokádu oblastí ovládaných povstalcami.

Postoj k vstupu Ukrajiny do NATO:

  • Ruský prezident Vladimir Putin nalieha na Západ, aby sa Ukrajina nestala členom Severoatlantickej aliancie. Západ tvrdí, že Ukrajina má zvrchované právo rozhodovať o svojej budúcnosti.

Autonómia povstaleckých oblastí:

  • Rusko požaduje, aby ukrajinská vláda schválila širokú autonómiu separatistických východných oblastí. Moskva by si tak zachovala nad susedným štátom vplyv a zabránila mu vo vstupe do NATO.

Rozmiestnenie mierových jednotiek:

  • Rusko si želá rozmiestnenie medzinárodných mierových síl, ktoré budú monitorovať prímerie, zatiaľ čo Ukrajina je v tejto veci zdržanlivejšia.
  • Rusko by pravdepodobne chcelo mierový kontingent zložený z vojakov z postsovietskych krajín ako je Kazachstan, Bielorusko alebo Azerbajdžan. S tým však Ukrajina údajne nesúhlasí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu