Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Povstalci vraj obkľúčili Ukrajincov v Debaľceve, Zacharčenko vyzýva: Chlapci, zložte zbrane!

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko
Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko (Zdroj: TASR)

KYJEV - Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vraj uzavreli obkľúčenie ukrajinských jednotiek v strategicky položenom meste Debaľceve, ležiacom na cestnom a železničnom spojení medzi hlavnými baštami povstalcov Doneckom a Luhanskom. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na šéfa neuznávanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka. Ten vyzval ukrajinskej vojakov, aby zložili zbrane a vzdali sa výmenou za zachovanie života. Kyjev opakujúce sa povstalecké tvrdenia o obkľúčení Debaľceve nepotvrdil.

"Chcem sa obrátiť na všetkých ukrajinských vojakov. Chlapci, mám návrh - zložte zbrane a vyjdite von," povedal Zacharčenko v televízii Rossija 24. "Máte šancu zachovať si život a zostať celí. Vzdajte sa a budete žiť. Sľubujem, že sa potom všetci vrátite domov," dodal. Ukrajinská armáda podľa jedného z povstaleckých veliteľov Eduarda Basurina počas uplynulých 24 hodín stratila ďalšie dôležité pozície a tiež deväť tankov a sedem bojových vozidiel pechoty. Celkom 117 vojakov padlo, 67 ich bolo zranených.
 
Ukrajinská armáda priznáva oveľa nižšie straty. "Ukrajina počas ostreľovania a bojových stretov prišla o päť vojakov, ďalších 23 bolo zranených," povedal hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov a dodal, že momentálne sa v nemocniciach lieči 390 vojakov, vrátane 11 ťažko zranených.

V bojoch medzi separatistami a vládnymi vojskami počas uplynulých 24 hodín zahynulo aj najmenej 12 civilistov: sedem mŕtvych hlási radnica v povstaleckom Donecku, ďalších päť podľa ukrajinských úradov bolo zabitých v Debaľceve.
 
Povstalci predtým odhadovali, že v Debalceve obkľúčili až 10 000 ukrajinských vojakov. To však Kyjev popiera. "Žiadny kotol v Debaľceve neexistuje. Práve som hovoril s vojakmi a tí netušia, že by mali byť obkľúčení," citovala agentúra Unian hovorcu armádne operácie na východe krajiny.
 
Avšak veliteľ ukrajinského práporu Donbas Semen Semenčenko podľa denníka Ukrajinská pravda pripustil, že povstalci po delostreleckom prepade ovládli mestečko Vuhlehirsk, teda ďalšie pozíciu pri Debaľceve. Po meste vraj nepretržite páli raketomety a mínomety, protivník sa snaží vojakom odrezať prístupy k mestu, však Ukrajinci vraj stále situáciu kontrolujú a majú dosť síl, zbraní a munície.

Zadržali dve ruské novinárky obviňované zo špionáže

Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali dve novinárky ruskej televízie Lifenews pre podozrenie zo špionáže. Prokremeľská stanica to dnes oznámila na svojej webovej stránke, informovala agentúra DPA.
 
Reportérky obviňujú z ohrozovania národnej bezpečnosti, zdôvodnila ich zatknutie ukrajinská tajná služba. Z krajiny by ich mali zakrátko vyhostiť a vstup na Ukrajinu budú mať zakázaný na päť rokov.
 
Ruské ministerstvo zahraničných vecí žiadalo okamžité prepustenie oboch žien s tým, že nejde o prvý prípad, keď ruským novinárom na Ukrajine bránia v ich práci.

Separatisti odmietli účasť na mierových rozhovoroch s Kyjevom

Predstavitelia ukrajinských povstalcov odvolali svoju účasť na mierových rozhovoroch o kríze na juhovýchodnej Ukrajine, ktoré sa mali dnes uskutočniť v bieloruskom hlavnom meste Minsk, pričom obvinili Kyjev z vyhýbania sa "dialógu". Informovala o tom agentúra Reuters.
 
Separatistický činiteľ Denis Pušilin pred odletom do Moskvy uviedol, že povstalci sú pripravení pokračovať v ofenzíve a prevziať kontrolu nad dvoma oblasťami východnej Ukrajiny, ak budú vládne sily naďalej útočiť.
 
Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) sú ochotní prísť do Minska vtedy, keď strany nájdu konsenzus ohľadom znenia textu dohody o riešení ukrajinského konfliktu, povedal hlavný vyjednávač LĽR Vladislav Deinego.
 
"Predstavitelia republík sú ochotní sa sem vrátiť vtedy, keď bude text dohody úplný," uviedol Deinego s konštatovaním, že rokovania kontaktnej skupiny sa nekonali pre neprítomnosť zástupcov Kyjeva, píše agentúra TASS.
 
Podľa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, ktorý je reprezentantom Kyjeva na minských rokovaniach, by sa kontaktná skupina mohla stretnúť v sobotu 31. januára.
 
Francúzsko a Poľsko dnes vyzvali Moskvu, aby zastavila všetky druhy pomoci separatistom na Ukrajine. Varovali, že sankcie budú platné dovtedy, kým sa nenájde politické riešenie tejto otázky.
 
"Sme veľmi znepokojení tým, čo sa deje na východnej Ukrajine," povedal francúzsky prezident Francois Hollande po rozhovore s poľskou premiérkou Ewou Kopaczovou, pričom prízvukoval nutnosť politického riešenia, keďže sankcie voči Rusku si vyberajú daň v celom regióne.
 
Ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax-Ukrajina tvrdí, že povstaleckým jednotkám pomáhajú ruskí poradcovia a inštruktori. V druhej línii sú vraj nasadené aj jednotky pravidelnej ruskej armády.
 
V Minsku by sa dnes mala opäť zísť takzvaná kontaktná skupina vyjednávačov znepriatelených strán ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. V tomto formáte sa už podarilo dojednať dvakrát prímerie, ani jedno ale dlho nevydržalo. Podľa agentúry Interfax by rokovania mohli začať buď dnes večer, alebo v sobotu.
 
Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhuje, aby sa jednalo o okamžitom zastavením paľby, obnovení kontroly hraníc a stiahnutí ťažkej výzbroje z frontovej línie vymedzenej v septembrovom memorande z Minsku. Práve vymedzenie tejto línie je však hlavným predmetom sporu. Kyjev trvá na stave z vlaňajšieho septembra, keď bolo prvé prímerie dohodnuté, separatisti a Moskva chcú presadiť terajší stav a zohľadniť územné zisky vzbúrencov. Krvavý konflikt v Donbasu si od vlaňajšieho apríla vyžiadal cez 5100 obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu