Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO z útoku na Mariupoľ: Ofenzíva povstalcov na Ukrajine, ťažká paľba, 30 mŕtvych!

Mesto Mariupol pod paľbou Zobraziť galériu (21)
Mesto Mariupol pod paľbou (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najmenej 30 ľudí prišlo o život a okolo 100 utrpelo zranenia pri dnešných raketových útokoch na obytné štvrte Mariupolu, strategicky významného prístavu na pobreží Azovského mora, ktoré kontroluje ukrajinská armáda. Proruskí separatisti síce zodpovednosť za útok odmietli, neskôr popoludní ale ich vodca Alexander Zacharčenko oznámil začatie ofenzívy. To potom zase dementoval.

VIDEO nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou

"Dnes začal útok na Mariupol. Bude to najlepšie uctenie pamiatky všetkých našich padlých," vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti Zacharčenko pri kladení vencov k miestu, kde v Donecku vo štvrtok zomrelo osem ľudí a 17 utrpelo zranenia. Zo zodpovednosti za incident sa strany navzájom obviňujú. K dnešnému ostreľovanie Mariupola sa Zacharčenko nevyjadril.

Počet obetí incidentu na predmestí Mariupola zatiaľ nie je možné nezávisle overiť. Ukrajinské úrady postupne počas dňa bilanciu navyšovali až na terajších tridsať mŕtvych. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk podľa DPA chce, aby sa vyhrotenou situáciou na východe zaoberala na mimoriadnom zasadnutí Rada bezpečnosti OSN.

Bombardovanie Mariuopola
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Twitter)

Kyjev ihneď po útoku na prístavné mesto obvinil zo zodpovednosti povstalcov, tí ale obvinenia odmietli. "Toto je číra dezinformácia. Milicionárske jednotky nezačali páliť smerom k Mariupolu alebo na jeho domy," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Neskoršie Zacharčenkovo oznámenie ofenzívy ale toto tvrdenie spochybnilo. O niekoľko hodín, ale tvrdenie o začiatku ofenzívy zmiernil. Donecké milície podľa neho nemajú v úmysle Mariupol obsadiť - útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta.

Agentúra TASS priniesla výpoveď istého očitého svedka z mesta, ktorý tvrdí, že paľba bola vedená z miestneho oceliarskeho podniku. "Táto oblasť je pod pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl," citoval TASS spomínaného svedka. 

Takto vyzerá letisko v
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra AP citovala ukrajinské ministerstvo obrany, podľa ktorého vzbúrenci viedli tri samostatné paľby na Mariupol a jeho okolie z raketometov. Štyri zo šiestich týchto ťažkých zbraní vraj armáda pri odvete zničila.

Starosta mesta podľa AP oznámil, že išlo o masívny útok. "Strieľali povstalci. Je to úplne jasná ruská agresia, ktorá spôsobila hrozné straty medzi obyvateľmi východnej časti mesta," uviedol vo vyhlásení. Granáty vraj zasiahli obytné domy, materskú škôlku, tržnicu a obchody.

Frontová línia sa v súčasnej dobe podľa AP nachádza asi 10 kilometrov od východných predmestí Mariupolu. V súvislosti s ostreľovaním vyzvala radnica obyvateľov k pokoju a ignorovaniu zvestí, že sa armáda chystá z mesta stiahnuť. "Naopak, všetky jednotky sú plne pripravené na boj. Bezpečnostné opatrenia sú posilňované," uviedla radnica s tým, že nie je hlásený žiadny pohyb oddielov separatistov smerom k mestu.

Mesto Mariupol pod paľbou
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na ostreľovanie Mariupolu zvolal krízové zasadnutie svojho bezpečnostného kabinetu a predčasne odišiel zo Saudskej Arábie, kam si prišiel uctiť pamiatku zosnulého kráľa Abdalláha. Raketový útok na obytné štvrte označil za teroristický čin a zločin proti ľudskosti. Porošenko uviedol, že urobí všetko, aby zastavil násilie a navrátil mier do celej Ukrajiny. "Chceme mať, ale prijímame výzvu nepriateľa," povedal podľa portálu novinky.cz Porošenko. Teroristov, ako nazýva proruských separatistov, ktorých z útoku viní, chce hnať pred medzinárodný tribunál v Haagu.

Mariupol je zo strategického hľadiska považovaný za bránu ku Krymu. V prípade pádu mesta by sa totiž povstalcom otvorila pozemná cesta k autonómnemu ukrajinskému polostrovu, ktorý Rusko vlani v marci anektovalo.

Boje sa v posledných sústreďujú vedľa Mariupolu predovšetkým na okolie miest Horlivka, Debalcevo a Luhansk, hlásené sú aj z okolia Donecka, kde armáda tento týždeň po mesiacoch tvrdých stretov vypratala miestne letisko. Doneckí povstalci dali v piatok na vedomie, že nemajú o ďalšie mierové rokovania záujem a že vojská doneckej aj luhanskej "republiky" sú pripravené k postupu na západ.

Kyjev tvrdí, že terajší zvýšená vojenská aktivita povstalcov je výsledkom armádnych dodávok a posilnenie stavov z Ruska. Moskva toto obvinenie odmietla a naďalej vyhlasuje, že na Donbas rebelom neposiela žiadnu vojenskú pomoc a ani vojakov.

Hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že u doneckého letiska aj po stiahnutí armády z nového terminálu, ktorý je v podstate zničený, boje pokračujú. Vojsko zatiaľ drží časť areálu, predovšetkým úsek vzletovej dráhy.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá na Ukrajine monitoruje dodržiavanie prímeria a tiež vystupuje ako vyjednávací prostredník, dnes vyzvala na vyhlásenie pokoja zbraní v Donecku a v okolí jeho letiska, pretože oblasť čelí "zhoršujúcej sa humanitárnej situácii". "Osobitná monitorovacia misia je v zhode so svojím mandátom pripravená umožniť dialóg, ktorý by viedol k zníženiu napätia," uviedla OBSE vo vyhlásení.

OBSE vo svojej správe vyjadrila "hlboké znepokojenie" zo stúpajúceho počtu civilných obetí a vyzvala obe znepriatelené strany, aby sa vyhli použitie ťažkých zbraní, ako sú napríklad nenavádzané strely z raketometu Grad.

Európska únia kritizovala dnešné bombardovanie

Európska únia dôrazne odsudzuje dnešné bombardovanie mesta Mariupol proruskými rebelmi a upozorňuje, že zostrenie bojov na východe Ukrajiny môže ďalej vážne zhoršiť vzťahy s Ruskom. Podľa agentúry AFP to uviedla vo vyhlásení šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová potom, čo povstalci oznámili, že na mesto zaútočili.

"Táto eskalácia nevyhnutne povedie k zhoršeniu vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom," varovala Mogheriniová. "Žiadam Rusko, aby využilo svoj silný vplyv a zastavilo všetku vojenskú, politickú a finančnú podporu vodcom separatistov v záujme odvrátenia katastrofálnych dôsledkov pre celý svet," dodala podľa AFP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu