Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Armáda na Ukrajine opäť pod paľbou: Fatálna chyba separatistov, zabíjali vlastných!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK – Letisko v Donecku bolo v noci nadnes opäť terčom útoku proruských separatistov. Vládne jednotky, ktoré areál chránia, letisko opäť ubránili, informovali ukrajinské tlačové agentúry.

Ďalší neúspech proruskí separatisti zaznamenali aj v oblasti Dokučajevska a Jelenivky, kde omylom zaútočili na pozície vlastných jednotiek, pričom došlo aj k obetiam na životoch. Informoval o tom na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, podľa ktorého na vine bola zlá koordinácia velenia útočnej operácie. Tymčuk súčasne upozornil, že s nástupom chladného počasia badať u protivníka pokles bojovej morálky, keď jednotky svojvoľne ustupujú z útočných pozícií, a častejšie dochádza aj k dezerciám.

Podľa agentúry Ukrinform sa separatisti za posledných 24 hodín v Donecku zmocnili viacerých administratívnych budov patriacich vládnym úradom alebo výskumných ústavom, ako aj sídlo banky, kde sa útočníci zmocnili hotovosti, šekových knižiek, rôznych dokladov a počítačovej techniky. Prípadmi sa zaoberá polícia, uviedol Ukrinform. 

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí pôsobia v blízkosti hraničných priechodov Hukovo a Doneck, informovali, že spoločnú hranicu naďalej prekračujú osoby v uniformách. Ich počet je vysoký - za uplynulých týždeň ich bolo asi 560, z toho desať žien -, pričom časť z nich na Ukrajinu prichádza a časť z nej odchádza. Medzi nimi boli aj kozáci, informovali pozorovatelia v správe, ktorá sa dnes objavila na stránke OBSE.

Agentúra UNIAN v stredu s odvolaním sa na Markijana Lubkivského, poradcu šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU, informovala, že na území oboch neuznaných republík v Donbase sa nachádza asi 7500 príslušníkov ruskej armády.

Na cestu do Donbasu dnes z podmoskovského Noginska vypravili ďalšiu kolónu nákladných áut s humanitárnou pomocou. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, odvolávajúca sa na ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré koordinuje humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Ukrajinské zdroje v tejto súvislosti citujú vyhlásenie poradkyne ministra zahraničných vecí USA Victorie Nulandovej, podľa ktorej ruská humanitárna pomoc pre Donbas pozostáva z paliva pre tanky a uniforiem pre vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu