Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Litva zrejme pošle Ukrajincom zbrane: Prezidentka označila Rusko za teroristickú krajinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VILNIUS - Litva možno dodá Ukrajine zbrane ako súčasť vojenskej pomoci, ktorú prisľúbila Kyjevu v boji s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. V rozhovore pre agentúru Reuters to dnes povedal litovský minister obrany Juozas Olekas.

Na otázku, či by Litva mohla Ukrajine pomôcť dodávkami zbraní, Olekas odpovedal: "Všetko by malo byť otvorené. Dohodli sme sa (s Ukrajinou), že oni zistia, čo potrebujú, my zistíme, čo im môžeme poslať, a potom z toho spolu vyvodíme závery - čo môžeme urobiť, ako môžeme pomôcť."

Počas svojej pondelňajšej návštevy Kyjeva litovská prezidentka Dalia Grybauskaite a jej ukrajinský náprotivok Petro Porošenko na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásili, že Litva poskytne Ukrajine vojenskú pomoc, avšak nekonkretizovali, či pôjde aj o zbrane, alebo len o nesmrtiace prostriedky. 

Litovská prezidentka navyše minulý týždeň Rusko nahnevala, keď ho označila za "teroristickú krajinu", lebo odmietlo identifikovať vojakov operujúcich na východe Ukrajiny ako Rusov.

Úrady zakázali vstup 14 ruským umelcom pre ich politické postoje

Ukrajinské úrady zakázali vstup do krajiny 14 predstaviteľom ruských umeleckých a kultúrnych kruhov. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na ukrajinského ministra kultúry Jevgena Niščuka, ktorý sa o tomto kroku Kyjeva zmienil vo vysielaní domácej televíznej stanice 24.

Mená ruských osobností sa dostali na čierny zoznam pre ich podporu anexie Krymského polostrova Ruskom, ako aj pre ich zásadový postoj voči konfliktu na východe Ukrajiny. Určili ich činitelia štátnej bezpečnostnej služby, ministerstva zahraničných vecí a úradu generálnej prokuratúry.

Niščuk zoznam nekonkretizoval, zmienil sa iba o ruskom hercovi Michailovi Porečenkovi, ktorý na Ukrajine čelí trestnému stíhaniu. Štátny filmový ústav už skôr zakázal premietanie a vysielanie všetkých filmov, v ktorých Porečenkov účinkuje. V októbri odmietli vstup na Ukrajinu ruskému hercovi Ivanovi Ochlobystinovi.

Ruský spevák Josif Kobzon, preslávený v sovietskej ére, prišiel v septembri o svoje čestné občianstvo mesta Dnipropetrovsk, ktoré mu Ukrajinci udelili v roku 1995. V októbri napriek tomu pricestoval do povstaleckej bašty Doneck, kde svojím vystúpením podporil proruských separatistov bojujúcich proti vládnym silám.

Na zozname nežiaducich osôb ukrajinského ministerstva vnútra údajne figuruje približne 500 popredných ruských osobností, ktoré podporujú anexiu Krymu a decentralizáciu ukrajinskej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu