Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajincom blahoželal Obama, voľby ocenili aj lídri EÚ

V nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine zvíťazili proeurópske strany, Zobraziť galériu (2)
V nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine zvíťazili proeurópske strany, (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama blahoželal dnes Ukrajincom k úspešným parlamentným voľbám a privítal, že hlasovanie prebehlo pokojne napriek ťažkej situácii v niektorých regiónoch krajiny.

Najvyšší americký predstaviteľ však poukázal na fakt, že ruské úrady na polostrove Krym a ruskou stranou podporovaní separatisti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny zabránili občanom využiť ich demokratické práva.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v spoločnom vyhlásení ocenili priebeh predčasných parlamentných volieb na Ukrajine. Podľa ich slov boli voľby víťazstvom ukrajinského ľudu a demokracie. Lídri Európskej únie vyjadrili na základe výsledkov volieb presvedčenie, že sa treba usilovať o široký národný konsenzus, aby sa urýchlil proces nevyhnutných politických a hospodárskych reforiem v krajine.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zdôraznil vo svojom vyhlásení odvahu a túžbu po demokracii ukrajinského ľudu. Pripomenul, že začiatok obnovy demokratických inštitúcií v krajine sa spája s demokratickým odporom účastníkov demonštrácií na kyjevskom Majdane, že dôležitou etapou boli prezidentské voľby a že sa teraz tento proces zavŕšil parlamentnými voľbami.

Medzinárodní pozorovatelia označili voľby na Ukrajine za slobodné, čestné a transparentné

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes označila nedeľňajšie predčasné parlamentné voľby na Ukrajine, ako aj sčítanie odovzdaných hlasov za transparentné. Osobitný koordinátor OBSE pre krátkodobé misie Kent Harstedt na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve vyzdvihol nestrannosť a efektivitu Ústrednej volebnej komisie, ako aj reálnu možnosť výberu pre voličov či všeobecný rešpekt k základným slobodám.Podľa záverov misie OBSE hlasovanie a sčítanie hlasov bolo transparentné, aj keď došlo k prípadom zastrašovania a vyhrážok voči kandidátom a členom volebných komisií. 

Na margo práce médií Harstedt uviedol, že v niektorých prípadoch boli pozorovatelia nútení konštatovať "nedostatok nezávislosti od politických alebo korporátnych záujmov". Pozorovateľka z Parlamentného zhromaždenia OBSE Doris Barnettová dodala, že počas volieb boli zaznamenané nezrovnalosti, ale uviedla, že volebné komisie vo všeobecnosti pracovali dobre. Harstedt spresnil, že pozorovateľská misia OBSE mala celkovo viac ako 900 členov zo 43 krajín.

Pozorovatelia misie neziskovej organizácie Ukrajinský kongresový výbor Ameriky(UCCA), ktorá zastupuje Ukrajincov žijúcich v USA, označili nedeľňajšie predčasné voľby na Ukrajine za najčestnejšie za posledných 20 rokov. Priznali, že zaznamenali prípady porušenia zákona o voľbách, ale nedošlo podľa nich ku kupovaniu hlasov či podvodov v podobe opakovaného hlasovania.Svetový kongres Ukrajincov, ktorý na voľby tiež vyslal svojich pozorovateľov, dnes konštatoval, že predčasné voľby sa uskutočnili na vysokej úrovni, v súlade s normami medzinárodného práva a za súčasného rešpektovania práv občanov.

Lavrov: Verím, že na Ukrajine vznikne vláda, ktorá bude pracovať na znížení napätia

Rusko uzná výsledky predčasných parlamentných volieb na Ukrajine, ubezpečil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. 

"Nechajme bokom mnohopočetné prípady porušenia zákona" pred voľbami, "voľby sa uskutočnili, aj keď nie na celom území Ukrajiny," uviedol Lavrov. Dodal, že Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine, lebo "pre nás je veľmi dôležité, aby na Ukrajine konečne boli vládne orgány, ktoré nebudú proti sebe bojovať, ťahať Ukrajinu raz na Východ, raz na Západ, ale naozaj riešiť reálne problémy, ktorým krajina čelí".

Lavrov podľa agentúry TASS spresnil, že "Rusko bude mať s kým rokovať v (ukrajinskej) Najvyššej rade a vláde", keďže Blok Petra Porošenka bude v oboch vedúcou silou. Pripomenul, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je "naším partnerom" a partnerom ruského prezidenta Vladimira Putina pri zosúlaďovaní pozícií o urovnaní krízy na základe dohovoru z Minska uzavretého medzi vládou v Kyjeve a proruskými silami v Doneckej a Luhanskej oblasti. Lavrov upozornil, že Moskva počká na oficiálne výsledky volieb, ale súčasne vyjadril nádej, že na Ukrajine vznikne po nedeľných parlamentných voľbách konštruktívna vláda, ktorá bude pracovať na znížení napätia v krajine i vo vzťahoch s Ruskom.

Podľa agentúry TASS Lavrov vyjadril nádej, že "voľby...umožnia rýchle vytvorenie vlády, ktorá bude konštruktívna, nebude sa snažiť o eskaláciu konfrontačných tendencií v spoločnosti, vo vzťahoch s Ruskom".Dve ukrajinské prozápadné strany - Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka -, ktoré získali vo voľbách po asi 21 percent hlasov, začali už dnes konzultácie o vytvorení vlády, informoval dnes podľa agentúry Interfax Ukrajina líder Porošenkovho bloku Jurij Lucenko. Na konzultáciách sa zúčastňuje prezident Porošenko a premiér Jaceňuk.

Lucenko dodal, že na koaličné rokovania boli pozvané všetky strany, ktoré sa počas uplynulého roku aktívne zapojili do udalostí na Majdane - teda aj strany Sloboda, Vlasť a Svojpomoc. Podľa Lucenka by víťazné strany mali už dnes zverejniť koaličnú zmluvu, ktorú chce Blok Petra Porošenka predložiť účastníkom koaličných rokovaní ako "plán reforiem a základ, ktorý zjednotí demokratické sily". 

Po sčítaní polovice odovzdaných hlasovacích lístkov podporilo Porošenkov blok 21,45 percenta voličov a Jaceňukov front 21,61 percenta voličov. Ako pripomenula agentúra Reuters, tieto údaje sa výrazne líšia od výsledkov prieskumov verejnej mienky pred voľbami, ktoré Porošenkovmu bloku pripisovali jasné víťazstvo vo voľbách so ziskom okolo 30 percent, zatiaľ čo Jaceňukovu stranu chcelo voliť asi desať percent opýtaných. Obe strany pritom vznikli len v lete tohto roku. Podľa predbežných výsledkov na treťom mieste skončila proeurópska strana Svojpomoc s 11,1 percentami, nasledovaná proruským Opozičným blokom (9,82 percenta), populistickou Radikálnou stranou (7,38 percenta) a stranou Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,69 percenta voličov. Päťpercentnú bariéru potrebnú na vstup do parlamentu sa však zrejme nepodarí prekonať strane Sloboda.

Ukrajincom blahoželal Obama, voľby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Na Ukrajine zaznamenali 805 prípadov porušenia zákona

Výbor voličov Ukrajiny (KIU) zaregistroval na nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách 805 prípadov porušenia zákona o voľbách. Informoval o tom dnes v Kyjeve predseda KIU Olexij Košeľ. Dodal však, že 85 percent z nich sú skôr chyby "technického charakteru", ktoré nijako nemôžu ovplyvniť "demokratickosť a zákonnosť hlasovania".Košeľ spresnil, že šlo napríklad o neskoré otvorenie hlasovacích miestností, nepovolenú agitáciu či nesprávne umiestnenie propagačných materiálov o hlasovaní. Zaznamenali však aj pokusy o kupovanie voličských hlasov, prípady opakovaného hlasovania, snahu o zasahovanie do práce volebných komisií "občanmi vyšportovanej postavy" či bránenie pozorovateľom volieb v ich misii.

Košeľ dodal, že nedeľňajšie voľby boli prvými v dejinách nezávislej Ukrajiny, keď sa nedostatky v hlasovacom procese odstraňovali priamo na mieste. Upozornil pri tom, že najviac prípadov porušenia zákona o voľbách - až 90 percent - súvisí s hlasovaním v jednomandátových obvodoch.Predčasné parlamentné voľby, ktorú sa uplynulú nedeľu konali na Ukrajine, boli zorganizované v súlade s medzinárodnými záväzkami Ukrajiny, s demokratickými štandardmi a ukrajinskými zákonmi, konštatovala dnes na brífingu v Kyjeve misia pozorovateľov Organizácie za demokraciu a ekonomický rozvoj (GUAM).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu