Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Voľby na Ukrajine sa skončili: Prvé odhady výsledkov, traja mŕtvi vo volebných miestnostiach!

Voľby na Ukrajine sa už skončili Zobraziť galériu (10)
Voľby na Ukrajine sa už skončili (Zdroj: SITA)

KYJEV - Blok ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyšiel z dnešných parlamentných volieb ako najsilnejšia strana so ziskom do 24 percent hlasov. Vyplýva to z odhadov výsledkov založených na ankete medzi voličmi, ktoré boli zverejnené po ukončení hlasovania. Voľby však poznamenalo aj trojnásobné nešťastie.

Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka dostal takmer 22 percent a na treťom mieste sa ocitla nedávno sformovaná proeurópska strana Svojpomoc (Samopomič) ľvovského starostu Andrija Sadového s 12 alebo 13 percentami, podľa odhadov. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Päťpercentnú hranicu, aby sa dostali do parlamentu, tiež prekonali strana Vlasť bývalej premiérky Julije Tymošenkovej, nacionalistická strana Svoboda, Radikálna strana populistického politika Oleha Ľaška a proruská strana Opozičný blok bývalého ministra palív Jurija Bojka.

Výsledky volieb, ak sa potvrdia, sú istým prekvapením, pretože vysoká volebná podpora Ľudového frontu sa nečakala. Sklamaním pre voliča Oleha Ljaška je naopak výsledok Radikálnej strany, ktorá v predvolebných prieskumoch figurovala ako druhá.

Prieskumy potvrdzujú, že ukrajinský parlament stojí pred politickým zemetrasením. Skoršia prevaha proruských poslancov je minulosťou a ako základ budúcej vládnej koalície sa črtá spojenectvo Porošenko s Jaceňuk. S podporou Svojpomoci proeurópsky orientovaného ľvovského starostu môže mať nový kabinet silnú parlamentnú oporu, hoci veľký Porošenkov náskok, ktorý signalizovali prieskumy, sa nepotvrdil.

Porošenko v prvej reakcii na Twitteri zablahoželal voličom k úspešným voľbám. Podľa šéfa hnutia Udar Vitalija Klička, ktorý bol jednotkou na kandidátke Bloku Petra Porošenko, získali prvýkrát v ukrajinských dejinách absolútnu väčšinu v parlamente demokratické sily. "Niet pochýb o tom, že vytvoria koalíciu," uviedol Kličko.

Voľby na Ukrajine sú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Šéf proruskeho opozičného bloku Jurij Bojko spolieha na to, že voliči, ktorých sa pýtali pri volebných urnách, sa báli sčítacím komisárom povedať o svojom hlasovaní pravdu. Blok vraj teraz vrhne všetky sily na to, aby pri sčítaní hlasov nedochádzalo k machináciám.

Bezpečnosť voličov, členov volebných komisií, ako aj nerušený priebeh volieb zabezpečovalo podľa ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova 82 000 príslušníkov poriadkových síl vrátane členov jednotiek rýchleho nasadenia o celkovom počte 4000.

Vo volebných miestnostiach zomreli na zlyhanie srdca traja ľudia

Tri prípady úmrtia vo volebných miestnostiach zaznamenali ukrajinské úrady počas dnešných predčasných volieb do Verchovnej rady. Údaje, aktualizované k 15.00 h miestneho času (14.00 h SEČ), oznámil ukrajinský minister zdravotníctva Vasilij Lazorišinec, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"Nanešťastie sme zaznamenali takéto prípady. Podľa dostupných informácií ide o tri úmrtia," uviedol Lazorišinec, ktorý spresnil, že k úmrtiam došlo v Černovickej a Ternopiľskej oblasti, ako aj v meste Slovjansk v Doneckej oblasti. Minister zároveň ubezpečil, že všetky tri prípady sa týkali zlyhania srdcovej činnosti.

Účasť v predčasných parlamentných voľbách dosiahla 40 percent

Volebná účasť v dnešných predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine dosiahla 40,4 percenta. Oznámila to tamojšia ústredná volebná komisia, ktorú citovala agentúra TASS. Najnižšiu účasť zaznamenali v Doneckej oblasti (24,6 percenta) a Luhanskej oblasti (23,1 percenta).

Voľby na Ukrajine sú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Naopak, najvyššiu volebnú účasť zaznamenali v Ľvovskej oblasti na západe krajiny, kde k urnám prišlo zatiaľ 49,5 percenta voličov. Účasť voličov dosiahla v Poltavskej oblasti zatiaľ 42 percent, v Kyjevskej oblasti 44,6 percenta, v Záporožskej oblasti 38,3 percenta, v Charkovskej oblasti nad 30 percent.

Zaregistrovaných je vyše 34,6 milióna oprávnených voličov. Úrady pripravili vyše 32.000 volebných miestností, ďalších 112 miestností sa nachádza v 72 cudzích štátoch. O miesto v parlamente sa uchádza 6436 kandidátov. Polovica je volená na základe straníckej nominácie, polovica na základe väčšinového systému.

Porošenko chce zrušiť poslaneckú imunitu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil plán na zrušenie poslaneckej imunity, informovala dnes agentúra RIA Novosti. "V pondelok začnem nastoľovať otázku (zavedenia) pomerného (volebného) systému a zrušenia poslaneckej imunity," napísal Porošenko na Twitteri.

Ukrajinský prezident začiatkom októbra nastolil otázku zrušenia imunity počas návštevy v Dnepropetrovsku. Konštatoval, že takýto zvyk už nie je nevyhnutný. V súčasnej dobe sa na poslancov nevzťahuje trestná zodpovednosť, úrady ich nemôžu zadržať či zatknúť bez súhlasu Verchovnej rady - parlamentu.

Koncom februára parlament prijal zákon o zrušení výhod poslancov, ktoré zahŕňali materiálnu pomoc či prioritné ubytovanie v hoteloch.

V Doneckej oblasti otvorili 1047 volebných miestností, v Luhanskej 420

V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny otvorili 1047 volebných miestností v rámci dnešných predčasných parlamentných volieb v krajine. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na doneckú oblastnú administratívu.

Podľa nej sa tak otvorilo celkovo 96 percent volebných miestností v oblasti. Zvyšné neotvorili z rôznych dôvodov. Napríklad, jedna z okresných volebných komisií sa nezišla.

Voľby na Ukrajine sú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Luhanská oblastná administratíva informovala o otvorení 420 volebných miestností. Incidenty podľa nej neboli hlásené. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Ústredná volebná komisia medzitým informovala, že volebná účasť v štyroch oblastiach dosiahla napoludnie 12 percent. Vychádzala z údajov komisií vo Vinnyckej, Zakarpatskej, Záporožskej a Odeskej oblasti. Najvyššia účasť - 14,9 percenta - bola zaregistrovaná v Záporožskej oblasti.

Porošenko prišiel do Donbasu skontrolovať proces hlasovania 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prišiel do Donbasu skontrolovať proces hlasovania v dnešných predčasných parlamentných voľbách v krajine. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na jeho manželku Marinu.

"Môj manžel je teraz v Donbase, kde išiel osobne skontrolovať, či všetci ľudia na východe môžu vyjadriť svoju vôľu a hlasovať, či už ide o civilistov na oslobodených územiach alebo vojakov, ktorí sú v súčasnosti na frontovej línii," uviedla Porošenková. Podľa jej slov bude prezident "na 100 percent hlasovať", neprezradila však, kde. Aj Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko podľa agentúry RIA Novosti potvrdil, že prezident je v Donbase. Podľa televíznej stanice 112 Ukrajina "novinári zistili, že Porošenko bude hlasovať v Donbase, nie v Kyjeve".

Tymošenková hlasovala v Dnepropetrovsku, hovorila o rozbití korupcie

Líderka ukrajinskej strany Vlasť Julija Tymošenková odovzdala dnes v Dnepropetrovsku svoj hlas v rámci predčasných parlamentných volieb. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina expremiérka a jej manžel vhodili hlasovacie lístky do urny v budove Lekárskej akadémie na Októbrovom námestí.

"Máme dostatok síl na to, aby sme zjednotili Ukrajinu, aby sme vrátili Ukrajine mier, aby sa naši hrdinovia vrátili domov živí a zdraví," povedala Tymošenková prítomným novinárom. Expremiérka taktiež konštatovala, že "revolúcia dôstojnosti musí zvíťaziť". Podľa jej vyjadrenia majú Ukrajinci dostatok síl na to, aby rozbili systém korupcie a prispeli k budovaniu novej, silnej a úspešnej európskej Ukrajiny.

Nádeje strany Vlasť sú ohrozené. Nedávne prieskumy jej totiž predpovedali zisk len 4,7 percenta hlasov, čo na vstup do parlamentu nestačí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu