Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako to vyzerá posledné hodiny pred voľbami na Ukrajine: Bojová pohotovosť a provokácie!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (6)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na Ukrajine dnes zavládlo povinné predvolebné prímerie a volebné miestnosti sa pripravujú na nedeľný nápor voličov. Prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk 24 hodín pred hlasovaním vyzvali občanov k hojnej účasti a varovali pred kupovaním hlasov. Armáda zvýšila bojovú pohotovosť na nepokojnom východe, ruské aj ukrajinské médiá predpovedajú provokácie. Opozícia sa sťažuje na "špinavú kampaň".

"Vymeniť svoj ​​hlas za hrivny znamená kšeftovať s osudom krajiny," varoval spoluobčanov prezident v emotívnom predvolebnom prejave. "Je to stokrát protizákonné a nemorálne v situácii, keď na východe krajiny tisíce ľudí nasadzujú svoj ​​život pri obrane štátu," zdôraznil Porošenko, ktorého volebný blok je v nedeľných voľbách vysokým favoritom. 

Na voľby sa každý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

S víťazstvom napokon sám Porošenko naisto počíta, pretože jeho tím už pripravil koaličnú zmluvu. Porošenkovmu bloku predvolebné prieskumy prisudzujú štvrtinu až tretinu hlasov, vedenie koalície sa netají zámerom získať spolu s ostatnými proeurópskym stranami v budúcom parlamente dvojtretinovú ústavnú väčšinu. 

Na voľby sa každý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na voľby sa každý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Základom koaličnej zmluvy je PROGRAM nazvaný Stratégia 2020, ktorý počíta so zastavením ekonomického prepadu, vytváraním nových pracovných miest, zlepšením záchrannej sociálnej siete a podporou podnikania. "Osou programu je dosiahnutie európskej životnej úrovne a dôstojné postavenie Ukrajiny v Európe. Do roku 2020 by Ukrajina mala byť pripravená podať žiadosť o členstvo v Európskej únii," zhrnul program budúcej vlády prezident. 

K vysokej volebnej účasti vyzval občanov premiér Jaceňuk, ktorého prozápadný Ľudový front môže byť podľa predpovedí analytikov Porošenkovým hlavným koaličným partnerom. "Zvolení poslanci musia pamätať na to, že ak sklamú očakávania voličov, ak budú klamať a kradnúť, potom ich národ zmetie rovnako, ako predchádzajúci režim," pripomenul Jaceňuk v prejave osud bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý padol vo februári počas povstania. 

Z cesty na sever dnes komentoval situáciu na Ukrajine ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Zo všetkého najskôr je nutné zažehnať akútnu krízu, k čomu teraz existujú vhodné podmienky v podobe septembrovej dohody o prímerí, vyhlásil počas návštevy Nórska. Vyslovil sa tiež pre nadviazanie kontaktov medzi ukrajinskou vládou a predstaviteľmi samozvaných povstaleckých republík na východe, aby mohol začať politický dialóg. 

Moskva už skôr ústami kremeľského kancelára Sergeja Ivanova oznámila, že výsledok ukrajinských volieb uzná. Stane sa tak napriek sťažnostiam proruského opozičného bloku, ktorý je teraz na Ukrajine hlavným hlásateľom zblíženia s Ruskom. Jeho vodca Nestor Šufryč dnes označil predvolebnú kampaň za mimoriadne špinavú a povedal, že voľby na Ukrajine sa uskutočnia pod hlavňami samopalov. 

Na voľby sa každý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Na voľby sa každý
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nervozita sa zvyšuje na východe krajiny, kde sa kvôli odporu proruských radikálov hlasovať nebude. Ukrajinská armáda na Donbase zvýšila bojovú pohotovosť, médiá varujú pred provokáciami a násilnosťami. Webové stránky ukrajinskej ústrednej volebnej komisie sú od rána vystavené masívnym útokom hackerov a väčšinu času sú nedostupné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu