Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Donecku dnes zomierali hlavne nevinní: Po útoku na školu a autobus 10 mŕtvych!

Útok v škole si vyžiadal obete na životoch Zobraziť galériu (9)
Útok v škole si vyžiadal obete na životoch (Zdroj: TASR)

DONECK – Najmenej desať ľudí prišlo v stredu o život, keď mínometné strely zasiahli školské ihrisko a dodávku na neďalekej ceste vo východoukrajinskom meste Doneck. Zranenia utrpelo ďalších deväť osôb, ktoré previezli do nemocnice.

Medzi obeťami nie sú podľa svedkov žiadne deti. Na ihrisku zahynuli štyri osoby vrátane učiteľky biológie a jedného rodiča. V dodávke a na ulici prišlo o život šesť ľudí. Útok sa odohral v prvý školský deň vo štvrti ležiacej neďaleko letiska, ktoré je v rukách vládnych síl a ktoré chcú separatisti obsadiť.

Útok na školu si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Separatisti obvinili z útoku vládne jednotky. Veliteľ povstaleckej jednotky Viktor Chaljava povedal, že školu zasiahlo päť striel typu Uragan, ktoré odpálila ukrajinská armáda. „Bol to cielený útok na školu,“ vyhlásil. Mestské úrady, naopak, vinia z útoku povstalecké sily Doneckej ľudovej republiky. Incident narušil krehké prímerie, ktoré platí už skoro mesiac. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla tohto roku vyžiadal už najmenej 3500 mŕtvych na oboch stranách.

Pretrvávajúce nepokoje na Ukrajine.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Ďalší incident sa odohral na autobusovej stanici. Explózia bola ohlásená z Kyjevskej triedy na severozápade mesta neďaleko od doneckého letiska. Ľudia v okamihu výbuchu nastupovali do mikrobusu, ktorý v stanici stál. Ruská agentúra TASS v správe z Donecku obvinila z útoku jednotky ukrajinskej armády. Vozidlo po zásahu úplne zhorelo.  Podľa ukrajinských médií vypálili osudnú raketu povstalci hlásiaci sa k samozvanej Doneckej ľudovej republike. Agentúra Unian napísala, že po ich útoku v mikrobusu zahynulo šesť ľudí a jeden bol zranený. 

Niektorí vyviazli z útoku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Niektorí vyviazli z útoku
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Povstalci a armáda rokujú o výmene doneckého letiska

 

Ukrajinská armáda rokuje s povstalcami o výmene určitých území, ktoré sú vystavené tlaku separatistov. Špekulácie, ktoré sa v posledných dňoch objavili v niekoľkých ukrajinských médiách, dnes agentúre Unian potvrdil donecký gubernátor Serhij Taruta. Predmetom výmeny sa má stať letisko v Donecku, ktoré je už niekoľko týždňov vystavené útokom vzbúrencov. Letisko v najväčšom východoukrajinskom meste je jediným obranným postom, ktorý sa vládnym jednotkám v Donecku podarilo udržať. Napriek prímeriu vyhlásenému 5. septembra je areál letiska prakticky denne vystavený delostreleckým, raketovým a minometným útokom separatistov a armáda ho drží za cenu nemalých obetí. Povstalci považujú donecké letisko za kľúčový strategický priestor, bez ktorého ovládnutia nie je fungovanie ich "ľudovej republiky" možné. 

"Rokovania o výmene letiska skutočne prebiehajú. Výmena sa bude týkať území tesne priliehajúcich k Donecku. Ide o veľké územie," povedal Taruta bez ďalších podrobností ukrajinskej agentúre. Informáciu o pripravovanej výmene ale poprel vodca doneckých vzbúrencov Alexandr Zacharčenko. Povstalci podľa neho ovládajú 90 percent letiskového areálu a k žiadnej výmene sa nechystajú. "Meniť za ich desať percent by bola hlúposť. Ja svoje územie nemením," povedal Zacharčenko agentúre TASS.

Separatisti stále ostreľujú ukrajinskú armádu

Situácia na východnej Ukrajine je stále nepokojná: proruskí separatisti za posledných 24 hodín ostreľovali pozície ukrajinských síl viac ako 30-krát, pričom použili delá, raketomety, tanky, mínomety aj ručné zbrane, informovala agentúra Ukrinform.

Mimoriadne napätá je situácia na rôznych miestach Doneckej a Luhanskej oblasti, najmä však v okolí miest Doneck, Debaľcevo, Redkodub, Nikišino, Krasnohorivka a Ščasťa. Podľa tlačového strediska vládnej protiteroristickej operácie (ATO) útočia tie jednotky proruských separatistov, ktoré nepodliehajú kontrole vedenia samozvaných republík - Doneckej a Luhanskej.

Ukrajinská armáda dostala novú výzbroj
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinská armáda dostala novú výzbroj  (Zdroj: Twitter)

Významné strategické body v Doneckej oblasti - letisko v Donecku a prístavné mesto Mariupol - kontrolujú vládne sily.  Vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke informoval, že v Donecku sa objavili nové bojové formácie bojujúce v radoch separatistov. Ide okrem iných aj o oddiely Doneckej pravoslávnej armády. Upozornil, že medzi proruskými jednotkami klesla bojová súčinnosť a čoraz častejšie v nich dochádza k štiepeniu a boju o moc. Tymčuk dodal, že v meste aj naďalej pôsobia vojaci ruskej armády.

Pretrvávajúce nepokoje na Ukrajine.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Agentúra UNIAN dnes informovala o zisteniach vojenského novinára Andrija Caplijenka, ktorý na tlačovej konferencii v Kyjeve informoval, že pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa na východe Ukrajine dostanú len na pozície ukrajinských vládnych síl, druhá strana im nedovoľuje, aby sa priblížili. Caplijenko uviedol, že proruskí vojaci na približujúce sa autá s logom OBSE okamžite spustia paľbu, preto je monitoring prímeria jednostranný. 

Ukrajinská armáda dostala nové obrnené autá
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinská armáda dostala nové obrnené autá  (Zdroj: Twitter)

 Agentúra Reuters dnes informovala, že v najbližších dvoch týždňoch sa na území pobaltských štátov a Poľska rozmiestnia americké jednotky a tanky. "Cieľom misie je veľmi viditeľná demonštrácia záväzku, ktorý máme voči našim spojencom," uviedol kapitán John Farmer. Dodal, že cesta do Európy síce misii potrvá dlhšie ako ľahšej výzbroji, ale "nič nenahradí tank, ak treba naozaj urobiť dojem".  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu