Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ruské úrady začali vyšetrovať genocídu na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruské úrady dnes oznámili, že začali vyšetrovať spáchanie zločinu "genocídy ruskojazyčného obyvateľstva" na východe Ukrajiny, kde po päť mesiacov zvádzali boje prerastá povstalcami s ukrajinskou armádou, ako začiatkom septembra uzavreli prímerie. Na bojisku teraz povstalci hlásia nálezy údajných masových hrobov. Moskva pripisuje ukrajinskému vedeniu vinu za smrť najmenej 2500 ľudí.

"Vyšetrovanie zistilo, že nezistené osoby z najvyššieho politického a vojenského vedenia Ukrajiny vydávali rozkazy k úplnému vyhladeniu rusky hovoriacich občanov," uviedol hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin podľa agentúry Interfax. 
 
V dôsledku bezohľadného nasadenia raketometov Grad a Uragan, neriadených leteckých rakiet, taktických rakiet Točka-U a ďalších druhov ťažkých zbraní zahynulo podľa Markina najmenej 2500 ľudí a viac ako 300.000 ľudí muselo utiecť zo svojich domovov do Ruska. 
 
Za genocídu hrozí v Rusku až 20 rokov väzenia aj trest smrti, pripomenul hovorca podľa Interfaxu a dodal, že počínanie ľudí z ukrajinského vedenia, ktorí vydávali rozkazy, je trestné nielen z pohľadu ruských zákonov, ale aj medzinárodných noriem. Trest smrti sa v Rusku už dlhé roky neuplatňuje. 
 
Ruskí vyšetrovatelia nemajú žiadne právomoci mimo Rusko, podotkla agentúra AFP a dodala, že v konflikte, ktorý si podľa OSN vyžiadal viac ako 3200 mŕtvych, nasadili ťažké zbrane obe strany, ako ukrajinská armáda, tak proruskí separatisti. Ukrajinské úrady na vyhlásenie ruských vyšetrovateľov ešte nereagovali. Kyjev naopak Moskvu obviňuje z podpory separatistov aj priameho zapojenia ruských jednotiek do bojov. 
 
Tri masové hroby, ktoré separatisti našli na východe Ukrajiny v miestach dislokácie ukrajinských jednotiek, podľa agentúry ITAR-TASS videli cez víkend pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Koľko je tam tiel a ako tí ľudia zomreli, sa zistí pri exhumácii," uviedol "vicepremiér" doneckých povstalcov Andrej Purgin. Údajne štyri obete z jedného hrobu boli zabité výstrely do hlavy zblízka. 
 
V danej oblasti údajne pôsobil prápor ukrajinských dobrovoľníkov Ajdar, ktorému prehmaty a vojnové zločiny vyčítala aj medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. Naopak šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentin Nalyvajčenko dnes podľa agentúry Unian vyhlásil, že na povstaleckých územiach na východe Ukrajiny, v okolí Donecka i ďalších miest, existovali koncentračné tábory, mučiarne, popravisko a masové hroby ukrajinských občanov zavraždených separatistami, ktorí medzitým ušli do Ruska .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu