Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zroneným ruským matkám nosia mŕtve telá synov: Prečo nám Putin klame o vojne!

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Twitter)

KYJEV - Vladimír Putin klame. Otvorene hovorí, že ruskí vojaci sa nenachádzajú na Ukrajine, ale pravda je niekde úplne inde. Domov sa vracajú totiž ruské telá v truhliach. Ich matky sú z toho zúfalé, nevedia totiž, čo sa s ich synmi stalo. Viacerí svedkovia potvrdili, že ruskí vojaci bojujú vo východnej Ukrajine. Plno je aj v ruských nemocniciach, kde sa zotavujú desiatky zranených ruských vojakov.

Anton Tumanov mal len dvadsať rokov, keď vlastnej matke Jelene priniesli jeho telo v truhle. Zostala z toho v šoku. Nevedela, kde syn zomrel ani za čo bojoval. Priateľke pred odchodom povedal - "ideme do vojny". V poslednom telefonáte s matkou povedal, že ho posielajú do Donecka.

"Oficiálne dokumenty hovorili o tom, že umrel na stratu krvi, ktorú spôsobili rany po šrapneloch. Ale ako a kde sa to stalo, už neuvádzajú," povedal Sergej Krivenko z ruskej rady pre ľudské práva pre agentúru Reuters. Nikto z armádneho velenia s ňou o Antonovej smrti nehovoril.

V úmrtnom liste nie sú všetky požadované údaje
Zobraziť galériu (7)
V úmrtnom liste nie sú všetky požadované údaje  (Zdroj: Twitter)

Spolu s ním malo zomrieť ďalších desať vojakov z Antonovej jednotky. Bojovať mali pri ukrajinskom meste Snizhne. Keď sa rozprával s viacerými vojakmi, potvrdili mu, že v týchto bojoch zahynula stovka vojakov z 18. motorizovanej brigády pluku 27777.

Zroneným ruským matkám nosia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Vojak menom Rolan potvrdil, že Antona zasiahli šrapnely po výbuchu rakety. Umrel na operačnom stole. Spolu s ním podľahol zraneniam aj ďalší vojak menom Robert. Obidvaja boli pár krokov od obrneného vozidla, keď v blízkosti dopadla raketa. Rolan mal šťastie, bol v tom čase vo vozidle.

20-ročný Anton Tumanov zomrel v bojoch na Ukrajine
Zobraziť galériu (7)
20-ročný Anton Tumanov zomrel v bojoch na Ukrajine  (Zdroj: Twitter)

Rolan chcel ísť na Ukrajinu potlačiť neofašistov. "Chcel som vytlačiť všetkých neonacistov a fašistov hlboko do vnútrozemia alebo ich zlikvidovať. Chcel som oslobodiť všetkých rusky hovoriacich ľudí od tohto zla. V skutočnosti tam neexistujú hranice. Na jednej strane je Rusko a na strane druhej už nie je žiadne Rusko," vyznal sa zo svojich dôvodov.

Toto sú jasné dôkazy, ktoré svedčia proti slovám ruského prezidenta. Všetko to smeruje k obvineniu, že Putin na východe Ukrajiny prechováva "armádu duchov". Teda vlastných vojakov bojujúcich nie pod zástavou ruskej armády.

Agentúre sa tiež podarilo hovoriť s doktorom, ktorý tvrdí, že v nemocniciach v Moskve, Rostove či Petrohrade, sú stovky zranených ruských vojakov.

Zroneným ruským matkám nosia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Iný zo svedkov taktiež potvrdil, že jeho synovec bojuje na Ukrajine. IT expert Sergej Kozlov hovorí, že Nikolaj išiel bojovať na Ukrajinu 24. augusta. Bomba ho zranila tak, že musel prísť o nohu.

Vitalij je moskovský taxikár. Jeho 20-ročný syn tiež odišiel bojovať ako výsadkár na Ukrajinu. "Ilegálne ho tam poslali bojovať proti rebelom pred tromi týždňami. Obliekli ho ako rebela, aby nikto nemohol spoznať, že je ruský vojak. Povedal, že sa vráti 20. novembra, odpočítavam dni," povedal pre Reuters Vitalij.

Na Facebooku už existuje stránka, ktorá chce spojiť matky s ich mrtvými synmi. Sú tam fotky padlých ruských vojakov, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu.

Začali sa veľké vojenské cvičenia NATO

Rusko skritizovalo prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajine ako provokáciu, podľa USA však boli cvičenia naplánované už pred začiatkom tamojšej krízy. Pod vedením USA sa na Ukrajine začali veľké vojenské cvičenia NATO.

Manévre s názvom Rapid Trident (Rýchly trojzubec) odštartovali v pondelok ráno pri západnom meste Javorov pri Ľvove a potrvajú jedenásť dní. Zúčastňuje sa na nich asi 1 300 vojakov z 15 krajín vrátane niektorých bývalých sovietskych republík.

Rusko skritizovalo prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajine ako provokáciu, podľa USA však boli cvičenia naplánované už pred začiatkom tamojšej krízy. Manévre sa konajú každoročne, tentoraz sa však na nich zúčastňuje aj približne 200 amerických vojakov. Ide o prvú prítomnosť amerických pozemných síl na Ukrajine od začiatku konfliktu armády s proruskými separatistami.

Manévre nemajú zahŕňať ostrú streľbu. Trénovať sa bude hliadkovanie ako aj metódy zneškodňovania výbušných zariadení. Rusko odmieta zapojenie svojich síl do konfliktu na Ukrajine. NATO však tvrdí, že na východe krajiny operuje stále asi tisícka ťažko ozbrojených ruských vojakov a pri hraniciach ich je rozmiestnených ďalších 20 000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu