Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OSN rokuje o ruskej invázii na Ukrajine: NATO zverejnilo satelitné snímky, padlo už vyše sto vojakov!

Ruské kamióny na Ukrajine Zobraziť galériu (41)
Ruské kamióny na Ukrajine (Zdroj: Twitter, Reuters)

MOSKVA - Líder proruských separatistov na východe Ukrajiny Alexander Zacharčenko potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Informovala o tom ruská televízia. Rusko sľúbilo, že svoje vojenské plány nastaví podľa plánov NATO. USA vyhlásili, že sa ruská armáda posúva na juh Ukrajiny.

BR OSN rokuje o Ukrajine, veľvyslanci NATO zasadnú v piatok 

Live stream zo zasadnutia:

Bezpečnostná rada OSN sa na stretnutí zaoberá eskaláciou konfliktu na Ukrajine. Veľvyslanci 28 členských krajín NATO a Ukrajiny rokujú o Ukrajine na mimoriadnom stretnutí. O schôdzku požiadal Kyjev, ktorý obvinil Rusko, že jeho vojaci pomáhajú promoskovským separatistom na juhovýchode Ukrajiny.

Mimoriadne zasadnutie OSN kvôli Ukrajine.
Zobraziť galériu (41)
Mimoriadne zasadnutie OSN kvôli Ukrajine.  (Zdroj: Twitter)

Ukrajina nie je členom NATO, ale spolupracuje s alianciou v rámci Komisie NATO-Ukrajina.
NATO zverejnilo satelitné snímky, ktoré podporili jeho tvrdenie, že sa ruské bojové sily zapojili do vojenských operácií na Ukrajine, informovala tlačová agentúra DPA.

"Snímky boli urobené koncom augusta a zachytili ruské samohybné delostrelecké jednotky, ako sa presúvajú v konvoji cez ukrajinský vidiek a potom sa pripravujú na akciu... v oblasti Krasnodonu," uviedlo NATO vo vyhlásení. Snímky pochádzajú od nezávislej firmy Digital Globe a sú "iba vrcholom ľadovca v rámci celkového rozsahu pohybu ruských vojakov a zbraní", dodala aliancia.

Ukrajinci protestujú proti ruskej invázii pred ambasádou v Charkove.

Ukrajinci protestujú proti ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinci protestujú proti ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinci protestujú proti ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

Kamión s ruskými vojakmi dorazil na ambasádu v Charkove

Kamión s ruskými vojakmi
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

Kamión s ruskými vojakmi
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter)

V Rusku sa množia informácie o vojakoch padlých a zranených zrejme na Ukrajine

Už okolo 180 zranených, ktorých prepravili z Rostova na Done do Petrohradu, je v starostlivosti lekárov a zdravotníckeho personálu tamojšej Vojenskej lekárskej akadémie. Zranených, medzi ktorými prevažujú osoby s ukrajinskými pasmi a so zraneniami dolných končatín v dôsledku explózií mín a granátov, doplnili v 15. prevoze zranených v priebehu tohto týždňa aj 12 príslušníci 106. divízie ruských ozbrojených síl.

Informácie priniesla ruská televízia Dožď s odvolaním sa na svoje zdroje v radoch zdravotníckeho personálu a sprostredkovala ich aj poľská tlačová agentúra PAP. Zranení z bojov na východe Ukrajiny sú podľa informácií zdrojov TV Dožď prepravovaní do Petrohradu v dôsledku preplnenia nemocničných zariadení v Rostove a Volgograde.

Rada pre ľudské práva pri Kancelárii prezidenta Ruskej federácie dnes na svojej oficiálnej stránke informovala, že ďalšie správy o pohreboch ruských výsadkárov, ktorí slúžili v Rostovskej oblasti, prišli z Kubane, Dagestanu, Čečenska, ale aj Astrachanu, Stavropoľa a Magnitogorska. V úmrtných listoch zosnulých, medzi ktorými sú tak vojaci z povolania, ako aj vojaci prezenčnej služby, nefigurujú v rubrikách príčina smrti, okolnosti smrti alebo miesto smrti žiadne údaje.

Rada sa vo veci obrátila na prokuratúru, ktorá však nereagovala podobne ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý sa v stredu obmedzil na konštatovanie, že tieto správy treba dôsledne preveriť, čo sa aj, ako poznamenal, deje.

Na Ukrajine údajne už padla viac než stovka ruských vojakov

Viac než stovka ruských vojakov bola vraj zabitá na východnej Ukrajine, keď pomáhali proruským separatistom v boji s vládnymi jednotkami. Podľa agentúry Reuters to tvrdia dvaja členovia prezidentskej rady pre ľudské práva, ktorí sa odvolávajú na očitých svedkov či pozostalých. Hovorca ruského ministerstva obrany medzitým správy o nasadení ruských vojakov na Ukrajine odmietol ako "kačicu". 

Členovia prezidentskej rady Ella Poljakovová a Sergej Krivenko tvrdia, že asi 300 ľudí utrpelo 13. augusta zranenia pri meste Snižne, keď sa kolóna nákladných vozňov naložených muníciou ocitla pod paľbou raketometov.  "Kolóna ruských vojakov bola napadnutá raketometmi Grad a viac než stovka ľudí zomrela. Stalo sa to vo Snižnom v Doneckej oblasti," povedal Krivenko v telefonickom rozhovore. Poljakovová sa dopočula o rovnakých počtoch, teda o viac ako stovke padlých vojakov.

Ukrajinci zadržali ďalších dvoch ruských vojakov.
Zobraziť galériu (41)
Ukrajinci zadržali ďalších dvoch ruských vojakov.  (Zdroj: Twitter)

Aj ľudia v Mariupole protestujú proti vojne Ukrajiny a Ruska

Ľudia v Mariupole protestujú
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Ľudia v Mariupole protestujú
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Z Európy zaznieva znepokojenie a apely na Rusko: Stiahnite svoje tanky

Eskalácia situácie na Ukrajine vyvoláva veľké znepokojenie Európskej únie. Rusko by malo prestať s akýmikoľvek nepriateľskými aktivitami na hraniciach s Ukrajinou, vyhlásila dnes v Bruseli hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. To sa, prirodzene, týka aj pohybu zbraní, vojenskej výstroje a príslušníkov ozbrojených síl z Ruskej federácie na Ukrajinu, konštatovala.

Britský premiér David Cameron dnes v Londýne vyzval Rusko na stiahnutie tankov z ukrajinského územia a varoval Moskvu pred ďalšími dôsledkami, ak sa nepodarí nájsť politické riešenie krízy na Ukrajine.
Predseda britskej vlády súčasne podčiarkol, že nestačí zúčastniť sa na rokovaniach v Minsku, ak paralelne rolujú cez rusko-ukrajinskú štátnu hranicu tanky, čo by malo neodkladne patriť minulosti.

Nemecká spolková vláda je podľa slov svojho splnomocnenca pre Rusko Gernota Erlera "hlboko znepokojená" najnovším vývojom v ukrajinskej kríze. Nádeje, ktoré sa vkladali do minskej schôdzky prezidentov Ruska a Ukrajiny, Vladimira Putina a Petra Porošenka, sa nenaplnili, priznal nemecký sociálny demokrat vo vysielaní Hesenského rozhlasu. Súčasne vyjadril názor, že najvyšší ruský predstaviteľ je zrejme pripravený "aj na maximálne politické riziko", aby zabránil vojenskej porážke proruských separatistov.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil kroky Ruska na východe Ukrajiny za agresiu, ktorou Moskva vyvolala najvážnejšiu krízu v Európe za posledné desaťročia. Stanovisko Poľskej republiky k najnovšiemu vývoju vypracujú podľa slov šéfa tamojšej diplomacie v priebehu nasledujúcich hodín. "Tu nie sú potrebné tvrdé slová, ale činy, ba najlepšie by bolo, ak by celé medzinárodné spoločenstvo ohlásilo svoje zasiahnutie," dodal Sikorski, ktorý je jedným z uchádzačov o post nástupcu Catherine Ashtonovej na čele európskej diplomacie.

Merkelová: Summit EÚ sa bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Rusku

Európska únia sa na mimoriadnom summite v Bruseli bude zaoberať aj možným rozšírením sankcií voči Ruskej federácii. V Berlíne to dnes večer v reakcii na eskaláciu situácie na Ukrajine oznámila nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová. "Chceme diplomatické riešenia, ani v tom nepoľavíme. Musíme však konštatovať, že sa veci v posledných dňoch opäť sťažili a zhoršili," cituje Merkelovej slová tlačová agentúra DPA.

Šéfka nemeckej spolkovej vlády poukázala na dohody v rámci Európskej únie, v zmysle ktorých by sa malo v prípade ďalšej eskalácie na Ukrajine hovoriť o ďalších sankciách. V tejto súvislosti pripomenula správy o "zintenzívnenej prítomnosti ruských vojakov", nových nepokojoch a novom postupe. Lídri 28 členských krajín EÚ sa preto opätovne budú zaoberať otázkou sankcií. "Téma bude na programe rady," dodala.

Putinova poradkyňa hovorí o ruskej invázii na Ukrajine

Členka ľudskoprávnej poradného výboru ruského prezidenta Vladimira Putina Ella Poľakovová sa domnieva, že Rusko spustilo inváziu na Ukrajinu. "Keď na rozkaz veliteľov davy ľudí na tankoch, obrnených vozidlách a s ťažkými zbraňami (sú) na území iného štátu, keď prekročia hranicu, považujem to za inváziu," povedala Poľakovová pre agentúru Reuters.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Twitter, Reuters)

Jeden z reportérov agentúry Reuters hlásil dnes kolónu obrnených vozidiel a vojakov pri ruskej dedine, ktorá leží zhruba tri kilometre od ukrajinských hraníc. Konvoj nemal podľa neho vojenské označenie a smeroval od hraníc na východ. Pozostával z dvoch obrnených vozidiel, šiestich vojenských nákladných áut a jedného vojenského bagra. Vojaci, ktorí sedeli na obrnených vozidlách, mali špinavé tváre, jeden z nich mal na nej obväz. Jeden z nákladiakov mal rozbité čelné sklo a predný reflektor, ťahalo ho iné vozidlo. Podľa reportéra agentúry Reuters pristál v neďalekom tábore vojenský vrtuľník typu Mi-8 označený červenou hviezdou. V tábore boli muži v maskáčoch bez označenia.

Nemenovaný predstaviteľ NATO z velenia aliancie v južnom Belgicku dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že viac ako 1000 ruských vojakov pôsobí na území Ukrajiny, kde "podporujú separatistov a bojujú s nimi".

Satelitné snímky NATO
Zobraziť galériu (41)
Satelitné snímky NATO  (Zdroj: NATO/DigitalGlobe)

Satelitné snímky NATO
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: NATO/DigitalGlobe)

Satelitné snímky NATO
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: NATO/DigitalGlobe)

Na Ukrajinu vstúpili z Ruska dve kolóny tankov

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko oznámil, že dve kolóny tankov z Ruska dnes vstúpili do strategického mesta Novoazovsk. Lysenko uviedol, že na ukrajinské sily predtým pálili z ruského územia približne o 11.00 h z raketových systémov Grad. Asi o hodinu a pol neskôr podľa neho začali útok dve kolóny, ktorých súčasťou boli tanky a ďalšie bojové vozidlá. Tie neskôr prenikli na Ukrajinu z Veselo-Voznesenky a Maximova v ruskej Rostovskej oblasti. Ukrajinská pohraničná stráž sa stiahla, pretože nemala k dispozícii ťažkú výzbroj, uviedla tlačová agentúra AP.

Povstalci dobyli Novoazovsk, podľa Kyjeva ide o ruský vpád

Kyjev dnes potvrdil pád strategicky dôležitého mesta Novoazovsk aj ďalších obcí na juhovýchode Ukrajiny. Vraj ich dobyli kolóny ruských vojakov a obrnenej techniky. Vládne jednotky sa teraz chystajú na obranu prístavu Mariupol, ktorý leží na ceste z Ruska k anektovanému Krymu. 

Proruskí rebeli v Donecku
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

"Ovládli sme Novoazovsk a sme bezprostredne pri Mariupole," povedal ruskej agentúre Interfax predstaviteľ štábu doneckých povstalcov. "Mariupol náhlivo opúšťajú hodnostári doneckej správy, polície a početní udavači. Stúpenci kyjevského režimu utekajú ... Chápu, že dobytie mesta nie je za horami," dodal.

Novoazovsk leží asi 15 kilometrov od hraníc s Ruskom a 44 kilometrov od Mariupolu. Chaotický ústup ukrajinských jednotiek z Novoazovska už skôr opísal americký denník The New York Times.

Porošenko: Situácia na východe Ukrajiny je ťažká, no nie je dôvod na paniku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že situácia v oblasti konfliktu na východe krajiny je mimoriadne zložitá, avšak "dostatočne kontrolovaná". "Úprimne povedané, situácia je samozrejme veľmi ťažká a nikto ju nebude zľahčovať, avšak je dostatočne kontrolovaná na to, aby sme nepodliehali panike a zachovali si chladnú hlavu, zdravý rozum," citovala Porošenka agentúra Ukrinform.

Porošenko pred zasadnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany, zvolanom po obsadení strategického mesta Novoazovsk Ruskom podporovanými separatistami, dodal, že ruské jednotky prišli "na záchranu" vzbúrencov po predošlých úspechoch ukrajinských síl. Hovorca ukrajinskej armády medzitým oznámil, že ukrajinské sily sa preskupili, aby bránili prístavné mesto Mariupol, západne od Novoazovska pozdĺž pobrežia Azovského mora. Podľa jeho slov tam majú dostatok vojakov na to, aby zabránili aj jeho dobytiu separatistami, uviedla agentúra Reuters.

MZV: Ministerstvo neodporúča cestovať na východ Ukrajiny

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča slovenským občanom zrušiť alebo odložiť cestu do Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebieha operácia ukrajinských ozbrojených síl. O výstrahe druhého stupňa informoval rezort diplomacie. Ministerstvo zároveň vyzýva občanov, ktorí sa v týchto oblastiach nachádzajú, aby ich okamžite opustili. Ak tak občania nemôžu urobiť, rezort im odporúča nezapájať sa do protestných akcií, vyhýbať sa miestam, kde sa zhromažďuje veľký počet ľudí a miestam, kde sa bojuje.

Ministerstvo odporúča "zvážiť nevyhnutnosť alebo odložiť cestu aj do ďalších oblastí na východe a juhu Ukrajiny, na územie Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopoľ". Rezort upozorňuje, že ukrajinská strana povoľuje prejazd cudzincov medzi okupovaným územím Krymu a teritóriom Ukrajiny iba so špeciálnym povolením cez kontrolné priechody osobitne zriadené na tento účel. Vzhľadom na hrozbu nepokojov, prípadných ozbrojených útokov a nárastu kriminality odporúča ministerstvo zahraničia slovenským občanom zvážiť nutnosť cestovania aj do ostatných oblastí Ukrajiny.

Porošenko hovorí o mimoriadnej situácii

Rusko spustilo na Ukrajine vojenskú intervenciu, vyhlásil dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zároveň vyzval na okamžité zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), ktorá rozhodne o ďalších krokoch. Porošenko kvôli "ruskému vpádu" zrušil pracovnú cestu do Turecka. "Rozhodol som sa zrušiť pracovnú návštevu Tureckej republiky v spojitosti s rýchlo sa zhoršujúcou situáciou, pretože už prebieha invázia ruských síl,"

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)

Arsenij Jaceňuk v tejto súvislosti vyhlásil, že je nutné, aby OSN zvolalo mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady. "Svet je povinný posúdiť závažnosť situácie na Ukrajine," vyhlásil.

Kyjev tiež vyzval, aby sa sobotňajší mimoriadny summit Európskej únie zaoberal vojenskou pomocou Ukrajine a sankciami proti Rusku. Podľa odhadu NATO na Ukrajine teraz bojuje viac ako tisíc ruských vojakov. 

Rovnako ako už avizoval premiér Arsenij Jaceňuk, aj Porošenko oznámil, že Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. "Svet musí zhodnotiť prudké vyhrotenie situácie na Ukrajine," povedal. 

Ukrajinský veľvyslanec pre EÚ Konstantin Elisejev podľa agentúry AFP vyzval, aby sa sobotňajší mimoriadny summit únie v Bruseli zaoberal "rozsiahlou vojenskou pomocou" Ukrajine a uvalením ďalších sankcií na Rusko. "Zmierenia a tichého súhlasu s agresorom už bolo dosť," apeloval veľvyslanec, podľa ktorého sa Rusko dopúšťa vojenskej invázie do susednej krajiny.

Novoazovsk obsadili Rusi  

LIVE

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko predtým pre agentúru Reuters povedal, že proruské sily na Ukrajine obsadili dnes oporný bod pri Azovskom mori a ich ďalším cieľom je prebojovať sa k prístavnému mestu Mariupol. Líder hlavného separatického subjektu zdôraznil, že ukrajinskú armádu dokážu poraziť aj bez vojenskej pomoci z Ruska.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

 Agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje informovala, že separatisti podporovaní ruskými vojakmi vstúpili do mesta Novoazovsk. Rada národnej bezpečnosti a obrany následne oznámila, že Novoazovsk je už pod kontrolou "ruskej armády". SNBO tvrdí, že ukrajinských vojakov stiahli z mesta, aby ušetrili ich životy. Zároveň posilňujú obranu Mariupola.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Novoazovsk sa nachádza v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom. Leží na strategicky významom mieste pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudzuje obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. V takomto prípade môžu separatisti alebo Rusko získať kontrolu nad celým Azovským morom a všetkými jeho zdrojmi - ropou či minerálmi.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)

Na Ukrajine bojuje až 4 tisíc ruských vojakov

Podľa ranných správ ruských médií Zacharčenko vyhlásil, že v radoch domobrany bojuje približne 3000-4000 ruských dobrovoľníkov. Okrem nich, ako poznamenal, neprišla z Ruska žiadna vojenská pomoc. Zároveň priznal, že medzi dobrovoľníkmi nie sú len bývalí ruskí vojaci. "Poviem to ešte otvorenejšie. V našich radoch bojujú aj súčasní vojaci, ktorí sa rozhodli tráviť dovolenku nie na pláži, ale medzi nami, bratmi, ktorí bojujú za slobodu Donbasu... Je to typické len pre Rusov," poznamenal. Dodal, že ruskí dobrovoľníci "bohužiaľ, utrpeli nejaké straty".

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)

Separatisti obsadili kľúčový pahorok

Proruskí separatisti obsadili strategický pahorok Saur-Mohyla v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ukrajinskej armády.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Saur-Mohyla leží východne od mesta Doneck, kde taktiež prebiehajú boje. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na miestnych obyvateľov napísala, že pri ostreľovaní mesta ukrajinskými silami zahynulo najmenej 11 ľudí. Desať prišlo o život v dome kultúry pri požiari, ktorý vypukol po dopade granátu. Pri ostreľovaní raketovým systém Grad bola vážne poškodená aj nemocnica. Bilancia tohto útoku zatiaľ nie je známa.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Miestni obyvatelia tvrdia, že ostreľovaniu predchádzali prelety prieskumných bezpilotných lietadiel. Nad mestom od rána krúžilo aj vojenské lietadlo. Podľa svedkov zhodilo náklad pre vládne jednotky.

Ostreľovanie Novozamska, zapálili cintorín
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: Petr Shelomovskiy)

V Novoazovsku sú separatisti a ruské jednotky

Do ukrajinského mesta Novoazovsk vstúpili separatisti podporovaní ruskými vojakmi, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské zdroje.

"V Novoazovsku je vojenská technika, ktorá prekročila hranice z Ruska pred dvoma dňami," povedal telefonicky pre Reuters nemenovaný bojovník z prokyjevského dobrovoľníckeho Azovského práporu. Na technike sú podľa neho vlajky samozvanej Doneckej ľudovej republiky, "ale sú to pravidelné ruské sily".

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Miestny obyvateľ agentúre Reuters povedal, že v meste sú tanky, ale k bojom nedošlo.      Podľa predchádzajúcich správ vstúpili proruskí separatisti do Novoazovska v stredu. Mesto leží v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny pri hraniciach s Ruskom. Boje sa tak po prvý raz v štyri mesiace trvajúcom konflikte presunuli na juh k pobrežiu Azovského mora.

Novoazovsk leží na strategicky významom mieste pri Azovskom mori a na ceste, ktorá vedie na Krym. Otvorenie nového juhovýchodného frontu tak vzbudzuje obavy, že separatisti sa snažia vytvoriť pozemné spojenie medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. V takomto prípade môžu separatisti alebo Rusko získať kontrolu nad celým Azovským morom a všetkými jeho zdrojmi - ropou či minerálmi.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Rusko odmieta obvinenia

Rusko naďalej odmietla, že by sa podieľalo na kríze na východe Ukrajiny. Tvrdí tiež, že nedávno zajatí ruskí výsadkári sa na Ukrajinu dostali "náhodou". Vo štvrtok ukrajinský provládny bojovník pre agentúru Reuters uviedol, že mesto Novoazovsk okupujú ruskí vojaci prezlečení za povstalcov. Ukrajinská vláda už v stredu v tejto súvislosti obvinila Rusko z ďalšieho vojenského vpádu na územie Ukrajiny.

Vysvetlenie od svojho ruského kolegu Vladimira Putina žiadala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Stalo sa tak po utorňajšom rokovaní Putina s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom v Minsku, kde hovorili o potrebe urýchleného dosiahnutia mieru na východnej Ukrajine zmietanej separatistickým povstaním.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Rusko tvrdí, že vojenské plány nastavia podľa krokov NATO

Moskva pri svojom vojenskom plánovaní vezme do úvahy aktivity Severoatlantickej aliancie v blízkosti ruských hraníc, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa ruského veľvyslanca pri NATO Alexandra Gruška.

"Pri našom vojenskom plánovaní vezmeme do úvahy konfiguráciu a aktivity síl NATO pri ruských hraniciach. Urobíme všetko potrebné pre spoľahlivé zaistenie bezpečnosti a zaistenie ochrany pred hrozbami," povedal Gruško.

NATO už podniklo sériu krokov v rámci upevnenia svojej vojenskej prítomnosti vo východnej Európe od vypuknutia krízy na Ukrajine, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom. Očakáva sa, že dlhodobé opatrenia príjme NATO na budúci týždeň na svojom summite v britskom Walese.

Podľa Gruška však plán aliancie posilniť svoje sily pri ruských hraniciach iba skomplikuje jej vzťahy s Moskvou.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

USA: Rusko sa posúva na juh Ukrajiny

Spojené štáty včera vyhlásili, že ruská armáda sa zrejme posúva k juhovýchodnej Ukrajine. Washington navyše obviňuje Moskvu z vysielania vojakov na Ukrajinu bez toho, aby oznámil im alebo ich rodinám, kam idú. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

USA sú "znepokojené" skutočnosťou, že Rusko to "popiera, hoci jeho vojakov už objavili 50 kilometrov vo vnútri Ukrajiny", uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová. Spomenula tiež správy o tom, že zabitých ruských vojakov vracajú do Ruska na pohreb.

OSN rokuje o ruskej
Zobraziť galériu (41)
 (Zdroj: SITA)

Posun ťažiska ruského záujmu ďalej na juh popri ukrajinsko-ruskej hranici zvyšuje hrozbu, že Moskva má v úmysle vpadnúť na Ukrajinu neďaleko Mariupola a zabezpečiť si tak pozemné spojenie s polostrovom Krym, ktorý tento rok na jar pripojila k svojmu územiu, dodáva DPA.

Kyjev od jesene opäť zavedie povinnú vojenskú službu

Ukrajina od tejto jesene opäť zavedie povinnú vojenskú službu. Vo štvrtok o tom rozhodla Rada obrany a bezpečnosti štátu, ktorá mimoriadne zasadala pre vyostrenie situácie na východe krajiny, kde podľa najnovších informácií bojujú aj ruskí vojaci. Rada vo vyhlásení informovala, že vojenská služba bude povinná pre mužov vo veku od 18 rokov, neuviedla však, ako dlho budú musieť odvedenci slúžiť. Zdôraznila však, že branci nebudú nasadení do konfliktnej zóny na boj proti povstalcom. Povinnú vojenskú službu zrušil ešte zosadený prezident Viktor Janukovyč v záujme vytvorenia profesionálnej armády.

Grécko sa rozhodlo po zhoršení situácie uzavrieť konzulát v Mariupole

Grécky minister zahraničných vecí Evangelos Venizelos nariadil uzatvorenie gréckeho konzulátu v ukrajinskom Mariupole. Informoval o tom dnes rezort diplomacie v Aténach, podľa ktorého je uzavretie zastupiteľského úradu dôsledkom zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Mariupol je centrom gréckej kultúry v čiernomorskej oblasti. V regióne na juhovýchode Ukrajiny žije v súčasnosti podľa odhadov okolo 100.000 ukrajinských občanov gréckeho pôvodu. Úlohy gréckeho konzulátu v Mariupole by mal prevziať zastupiteľský úrad, ktorý otvoria v Dnepropetrovsku. Práve Mariupol je podľa informácií z Ukrajiny ďalším cieľom postupujúcich proruských separatistov po obsadení mesta Novoazovsk.

Na východe Ukrajiny zadržali ďalšieho ruského vojaka

Na východe Ukrajiny zadržali ďalšieho ruského vojaka, ktorý sa priznal k poskytovaniu vojenskej podpory separatistickým povstalcom, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu bezpečnostnú službu SBU.

Podľa nej je 19-ročný vojak z motorizovanej brigády ruských ozbrojených síl. Počas vypočúvania uviedol, že jeho vojenská jednotka dodávala proruským separatistom na Ukrajine vojenské zariadenia vrátane rakiet typu Grad a obrnených vozidiel.

Spojené štáty vžera uviedli, že nové vojenské vpády na východnej hranici Ukrajiny naznačujú, že v dvoch ukrajinských mestách, Donecku a Luhansku, prebieha zrejme Ruskom riadená protiofenzíva. Povedala to dnes hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová na pravidelnom brífingu.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes povedal, že Rusko je pripravené vyslať na východnú Ukrajinu druhý humanitárny konvoj "hoci zajtra". Prvý ruský konvoj s humanitárnou pomocou vstúpi na územie Ukrajiny minulý týždeň bez povolenia Kyjeva. Peskov odpovedal na otázku novinárov, či Rusko plánuje vyslať na Ukrajinu ďalší konvoj.

Peskov sa vyjadril aj k dodávkam zemného plynu do Európy. Rusko podľa neho "bolo, je a bude spoľahlivým dodávateľom" zemného plynu do Európy. "Dúfame, že Ukrajina bude schopná zaručiť jeho nerušený tranzit," dodal v reakcii na varovania Kyjeva, že by Moskva mohla v zime odstaviť Európu od dodávok plynu.

Poľsko vyslalo prvých šesť kamiónov s pomocou 

Prvých šesť kamiónov s úvodnou časťou poľskej humanitárnej pomoci pre ukrajinskú armádu je už na území postsovietskej republiky. Ich cieľovou destináciou mal byť Ľvov, respektíve kasárne ukrajinských ozbrojených síl v okolí tohto západoukrajinského mesta.

Informovala o tom spravodajská televízia TVN24 s odvolaním sa na armádne zdroje.

Poľské ozbrojené sily pripravili 320 ton humanitárnej pomoci, ktorej zloženie zodpovedá požiadavkám ukrajinskej strany a ktorú Poľsko poskytuje na základe bilaterálnej dohody zo 14. augusta. Pomoc bude distribuovať ukrajinská armáda. Poľská strana ukončí jej dodanie 28. augusta.

V prvej časti pomoci zo skladových zásob poľskej armády sú trvanlivé potraviny, matrace, deky a ďalšie artikle.

Bývalá šéfka Fondu štátneho majetku zrejme spáchala samovraždu 

Bývalú šéfku ukrajinského Fondu štátneho majetku z rokov 2005-2008 Valentynu Semeňukovú-Samsonenkovú našli dnes v jej bydlisku, v dome v obci Čajky neďaleko Kyjeva bez známok života.

Päťdesiatsedemročná žena podľa predbežných informácií, ktoré priniesli ukrajinské internetové servery, zrejme spáchala samovraždu, pričom mala použiť poľovnícku zbraň a streliť sa do hlavy.

Na mieste činu však stále pracuje operatívna skupina vyšetrovateľov.

Niekdajšia komsomolská aktivistka sa angažovala v Komunistickej strane Ukrajiny a v jej farbách sa opakovane stala poslankyňou ukrajinského parlamentu.

Merkelová žiada od Ruska objasnenie správ o prítomnosti vojakov 

Nemecko požiadalo včera ústami spolkovej kancelárky Angely Merkelovej Moskvu o objasnenie správ o prítomnosti príslušníkov ruských ozbrojených síl na ukrajinskom území. Stalo sa tak vo včerajšom  telefonáte šéfky spolkovej vlády s prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta, ktorý po telefonáte štátnikov povedal, že Rusko musí prispieť k objasneniu spomínanej otázky a že Merkelová zdôraznila v telefonáte aj veľkú zodpovednosť ruskej strany za deeskaláciu a za kontrolu vlastnej štátnej hranice.

Kontaktná skupina, v ktorej má popri predstaviteľoch Ruska a Ukrajiny svojich zástupcov aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), by mala podľa kancelárky zintenzívniť úsilie o dosiahnutie prímeria a o efektívne zabezpečenie rusko-ukrajinskej štátnej hranice.

Podľa informácií z Moskvy sa telefonát uskutočnil z iniciatívy nemeckej spolkovej vlády.

Putin v ňom Merkelovú informoval o plánovanom vyslaní druhého konvoja s humanitárnou pomocou pre východnú Ukrajinu.

Hollande: Prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine by bola neprijateľná

Francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok vyhlásil, že v prípade potvrdenia správ o vstupe ruského vojska na územie Ukrajiny by takýto krok považoval za "netolerovateľný a neakceptovateľný". Zároveň upozornil, že sankcie voči Rusku "ponechá Európa v platnosti alebo ich dokonca sprísni, ak sa eskalácia bude zväčšovať". "Nechcem to, pretože to nie v ruskom ani v našom záujme," povedal Hollande na výročnej konferencii francúzskych diplomatov v Paríži. Rusko sa podľa neho "nemôže nádejať, že bude mocnosťou 21. storočia a pritom nebude dodržiavať pravidlá".

Hollande sa na konferencii venoval aj snahe zastaviť postup sunnitských fundamentalistov v Iraku a Sýrii, pričom odmietol možnosť, že by spojencom Západu mohol byť sýrsky prezident Baššár al-Asad. Ten podľa neho "v boji proti terorizmu nie je partnerom" a "nedá sa vyberať medzi dvoma barbarstvami". Hollande chce namiesto toho podporovať opozičné sily bojujúce proti militantom Islamskému štátu v Sýrii. Zopakoval tiež výzvu na usporiadanie medzinárodnej konferencie, ktorá má pomôcť skoordinovať postup voči Islamskému štátu. 

Americké sily začali v auguste podnikať nálety proti bojovníkom Islamskému štátu v Iraku a najnovšie podnikajú aj prieskumné lety nad Sýriou. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok vyzval na spoluprácu Západu a Sýrie v boji proti skupine.

Ukrajinský vyslanec tvrdí, že Novoazovsk obsadili ruskí vojaci

Ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. "To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny," povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni. Ukrajina podľa neho považuje túto inváziu za "akt agresie" zo strany Ruskej federácie. Prokopčuk dodal, že okrem Novoazovska príslušníci normálnej ruskej armády obsadili aj ďalšie mestá v jeho okolí. Ruský vyslanec pri OBSE Andrej Kelin inváziu vylúčil a opäť poprel, že by sa ruskí vojaci nachádzali na Ukrajine. "Žiadne ruské jednotky v žiadnom bode neprekročili ukrajinskú hranicu," zdôraznil.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na situáciu zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny. Porošenko po novom vývoji zvolal zasadnutie ukrajinskej bezpečnostnej rady štátu. Líder proruských separatistov na východe Ukrajiny Alexander Zacharčenko vo štvrtok potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Aj ukrajinský provládny bojovník pre agentúru Reuters uviedol, že mesto Novoazovsk okupujú ruskí vojaci prezlečení za povstalcov. Rusko však naďalej odmieta, že by sa podieľalo na kríze na východe Ukrajiny.

Na Ukrajine operuje vyše 1000 ruských vojakov

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov. Novinárom to pod podmienkou anonymity vo štvrtok povedal vojenský veliteľ aliancie v Belgicku. Konanie Ruska pritom označil skôr za "vpády" než za inváziu. "Odhadujeme, že na Ukrajine teraz pôsobí vyše 1000 ruských vojakov," vyhlásil s tým, že Rusi podporujú separatistov na východe krajiny a bojujú po ich boku.

Novinárom ukázal satelitné zábery z 23. augusta, na ktorých vidieť moderné ruské delostrelecké jednotky za hranicou východnej Ukrajiny. "Ide o veľmi dômyselné zariadenia, ktoré si vyžadujú vycvičený personál," povedal a dodal, že je vysoko nepravdepodobné, že tieto zbrane by mohli obsluhovať separatisti. Výcvik na ich používanie totiž podľa neho trvá mesiace. "Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov a chce sa v tejto oblasti udržať," vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO. 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na situáciu zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny. Aj ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. "To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny," povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Povedal že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov. 

Rusko, podobne ako predtým v už na anektovanom na Kryme, opakovane odmieta, že by v konfliktnej zóne malo svojich vojakov a ministerstvo obrany sa k správam o ruských tankoch v Novoazovsku odmietlo vyjadriť.

Rumunsko, Moldavsko a Gruzínsko vystrašil vývoj na Ukrajine

Šéfovia diplomacií Rumunska, Moldavska a Gruzínska dnes vyhlásili, že sú vystrašení vývojom situácie na Ukrajine, kde proruskí separatisti počas novej ofenzívy ovládli strategické mesto Novoazovsk. Ukrajinský prezident Petro Porošenko navyše oznámil, že Rusko spustilo na juhovýchode Ukrajiny vojenskú intervenciu. Traja ministri zahraničných vecí dnes viedli rozhovory v rumunskej metropole Bukurešť, uviedla tlačová agentúra AP. Moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová informovala, že jej ukrajinský rezortný kolega sa na stretnutí nezúčastnil pre "tragické dramatické udalosti" vo svojej vlasti.

Šéf rumunskej diplomacie Titus Corlatean vyhlásil, že situácia je "mimoriadne, mimoriadne vážna a nevyvíja sa smerom, v aký sme dúfali". Gruzínska ministerka Maja Pandžikidzeová označila najnovší vývoj za "desivú správu". Rumunsko je členským štátom Európskej únie a NATO. Gruzínsko a Moldavsko podpísali asociačné dohody s EÚ v júni, čím nahnevali Rusko.

Fínsko obvinilo Rusko z opakovaného narušenia jeho vzdušného priestoru

 Fínsko dnes obvinilo Rusko z troch narušení jeho vzdušného priestoru za necelý týždeň. Minister obrany Carl Haglund podľa online verzie denníka Helsingin Sanomat povedal, že bude požadovať vysvetlenie tohto "neprijateľného vpádu". Fínsko dnes vyslalo stíhačky, aby identifikovali ruské lietadlo podozrivé z narušenia hraníc. Uviedli, že išlo o štátne lietadlo. Tento termín označuje lietadlá používané armádou, colníkmi a políciou, informovala agentúra Reuters.

Početnosť incidentov podľa ministra obrany naznačuje, že ide o úmyselné narušenia fínskeho vzdušného priestoru. Helsinki už z podobných narušení obvinili Moskvu v sobotu i v pondelok. Celkovo Fínsko obvinilo Rusko z piatich narušení jeho vzdušného priestoru, odkedy sa vo februári začala ukrajinská kríza, hoci podľa pohraničnej agentúry dva májové incidenty boli zrejme náhodné. K podobným narušeniam dochádza zvyčajne každý rok niekoľkokrát, avšak tri narušenia v jednom týždni sú veľmi nezvyčajné.

Minister obrany novinám povedal, že Fínsko posilní monitorovanie letov vo svojom vzdušnom priestore.
Fínsko zdieľa s Ruskom, s ktorým udržiava priateľské vzťahy, 1300-kilometrovú hranicu, vzhľadom na ukrajinskú krízu však fínske obranné sily posilnili dohľad nad hranicami. V stredu Fínsko spolu so Švédskom oznámilo, že rozšíri svoju spoluprácu s NATO, keď s alianciou na jej budúcotýždňovom summite podpíše dohodu, ktorá v prípade mimoriadnej situácie umožní jednotkám NATO poskytnúť obom severským krajinách pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu