Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ruské kamióny z Luhanska odviezli tajný náklad: Merkelová sľúbila Ukrajine finančnú pomoc

Kamióny údajne viezli utajovaný náklad. Zobraziť galériu (7)
Kamióny údajne viezli utajovaný náklad. (Zdroj: Twitter)

MOSKVA – Ruský konvoj nákladných áut s humanitárnou pomocou opustil Ukrajinu a nachádza sa už v Rusku. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti, citujúcu dnešné vyhlásenie hovorkyne ministerstva zahraničných vecí v Moskve. Nemecká kancelárka Angela Merkelová na oficiálnej návšteve Kyjeva zároveň prisľúbila štedrú finančnú pomoc ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi.

Konvoj vyše dvoch stoviek nákladných vozidiel sa na ruské územie začal vracať z Ukrajiny už dnes v ranných hodinách. "Posledná skupina z kolóny, ktorá viezla humanitárnu pomoc z Ruska obyvateľom východu Ukrajiny, sa úspešne vrátila na ruské územie," informoval z miesta prebiehajúcich udalostí reportér agentúry RIA Novosti.

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko na brífingu informoval, že do kamiónov v Luhansku a Donecku naložili zariadenia dvoch zbrojárskych závodov. Lysenko podľa agentúry UNIAN spresnil, že ide o zariadenie doneckého závodu Topaz, kde sa vyrába automatizovaný moderný pasívny radarový systém Koľčuga, a technické vybavenie doneckého závodu na výrobu munície. 

Ukrajinská strana prostredníctvom Lysenka pre Reuters potvrdila, že do Ruska sa vrátilo zatiaľ 184 vozidiel z ruského humanitárneho konvoja, ktorý bez povolenia ukrajinských úradov vstúpil na ukrajinské územie.

"Podľa našich informácií k 10.00 h GMT (12.00 h SELČ) je potvrdené, že z Ukrajiny odišlo 184 ruských vozidiel," spresnil Lysenko pre Reuters. Autá podľa neho odišli cez ten istý hraničný priechod, cez ktorý aj v piatok prišli - pri ukrajinskej dedine Izvaryne. Dnes sa nekonala nijaká kontrola ani zo strany ukrajinskej pohraničnej stráže, ani zo strany colných úradov. Na otázku, koľko ruských áut ešte zostalo na Ukrajine, Lysenko odpovedal, že nevie.

Ruské kamióny z Luhanska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra UNIAN v súvislosti s tým upozornila, že ruskí vojaci na hraničnom priechode Izvarine neumožnili ukrajinským colníkom, aby prekontrolovali nákladový priestor do Ruska sa vracajúcich kamiónov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko pritom uviedol, že ukrajinskej strane sa podarilo predísť provokáciám počas prítomnosti ruského humanitárneho konvoja na ukrajinskom území.

"Máme operatívnu informáciu, že časť nákladných vozidiel bola v Donecku a Luhansku využitá na to, aby vyviezla časť zariadenia z našich podnikov," povedal Lysenko podľa agentúry Interfax-Ukrajina.

"Kamióny, ktoré prišli na naše územie pod zástierkou humanitárneho konvoja, nakladajú Rusi zariadením z podniku Topaz, ktorý vyrába moderné rádiolokátory Kolčuga a zariadenia z luhanského závodu, kde sa vyrábajú náboje pre strelné zbrane," dodal.

Ruské kamióny z Luhanska
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Twitter)

Porošenko a Merkelová

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes v Kyjeve stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je na jednodňovej pracovnej návšteve krajiny.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ v úvode schôdzky zdôraznil, že Ukrajina je v súčasnosti jednotná ako nikdy predtým a že prieskumy verejnej mienky naznačujú vyššiu podporu nezávislosti zo strany občanov než v roku 1991, keď ju krajina získala.

Angela Merkelová a Petro
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Porošenko pripomenul, že Ukrajina absolvuje veľmi tragický test vo svojich dejinách a označil za symbolické, že návšteva nemeckej kancelárky sa koná v predvečer ukrajinského Dňa nezávislosti. Ukrajinský prezident označil Merkelovú za dobrého priateľa a silného advokáta Ukrajiny a poznamenal, že v uplynulých dvoch mesiacoch hovorili spolu viac ako 20-krát, čo veľmi pomohlo Kyjevu chrániť svoje záujmy. Súčasne vyjadril Nemecku a nemeckému národu vďaku za podporu Ukrajine.

Angela Merkelová a Petro
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Spolková kancelárka naznačila, že jej cieľom je prediskutovať v Kyjeve otázku podpory Ukrajine v pre ňu náročnom období a "cestu mieru, ktorou musíme prejsť". V Merkelovej dnešnom programe figurujú aj rokovania s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom a zrejme i so starostami niektorých ukrajinských miest.

Ústrednou témou jej rozhovorov bude súčasná situácia na Ukrajine a vzťahy Kyjeva a Moskvy, ale aj konkrétne možnosti podpory pre krízou zmietanú Ukrajinu.

Angela Merkelová a Petro
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Blaho Ukrajiny

"Územná celistvosť a blaho Ukrajiny sú podstatným cieľom nemeckej politiky," cituje kancelárkine slová nemecká tlačová agentúra DPA. Podľa rovnakého zdroja, ako aj informácií internetového vydania denníka Ukrajinska pravda, ohlásil Porošenko a Merkelová v ukrajinskej metropole pomoc Nemecka vo výške 25 miliónov eur pre utečencov a uvoľnenie 500 miliónov eur na obnovu infraštruktúry Donbasu zo špeciálneho fondu, ktorý zriadia na donorskej konferencii v septembri.

Nemecká kancelárka síce konštatovala, že uvalenie nových sankcií voči Ruskej federácii nie je momentálne aktuálne, nevylúčila však, že by k ním mohlo dôjsť, ak si to situácia vyžiada. Za prioritu označila hľadanie diplomatického riešenia, nájdenie riešenia, ktoré bude akceptovateľné pre všetky zainteresované strany.

Angela Merkelová a Petro
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Na margo mieru v regióne zdôraznila, že jeho obnovenie je podmienené opätovnou riadnou ochranou ukrajinsko-ruskej štátnej hranice. Merkelová vníma ako pozitívny signál Porošenkovu otvorenosť decentralizácii Ukrajiny a naznačila, že na jej odmietavom prístupe k anexii Krymu Ruskou federáciou sa nič nezmenilo, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka došlo ku koordinácii stanovísk medzi Kyjevom a Európskou úniou pred blížiacou sa schôdzkou v bieloruskom Minsku, na ktorej sa zúčastní aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu