Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boje Ukrajiny so separatistami vrcholia: Pri ostreľovaní prišli o život civilisti

Proruskí separatisti ostreľujú ukrajinské mesto Doneck.
Proruskí separatisti ostreľujú ukrajinské mesto Doneck. (Zdroj: SITA)

KYJEV - V Donecku, ktorý sa stal hlavnou baštou proruských separatistov na východe Ukrajiny, zahynuli dnes ráno pri delostreleckom ostreľovaní dvaja civilisti. Podľa agentúry Unian boje vládnych síl a proruských separatistov pokračujú aj na ďalších miestach, ukrajinskí vojaci vraj boli ostreľovaní aj ruskými raketomety.

"Telá zakrývali zkrvavené plachty na ulici v centre mesta," priblížil situáciu spravodajca agentúry AFP s tým, že silné výbuchy otriasali centrom mesta okolo šiestej hodiny rannej (okolo 05:00 SELČ). 

Na ulici so zoťatými stromami boli z prechádzajúcich električiek viditeľné miesta dopadov granátov. Fasády domov a obchodov prederavili črepiny, miestni hrabali rozbité sklo. Konflikt na východe Ukrajiny si podľa odhadu OSN vyžiadal už viac ako dvetisíc mŕtvych, a to vojakov, povstalcov i civilistov. Rýchlo stúpajúci počet obetí svedčí o vyhrocovaní konfliktu. 

Podľa armádneho analytika Dmytriho Tymčuka, citovaného agentúrou Unian, tvrdé boje medzi vládnymi jednotkami a vzbúrencami pokračujú v okolí miest a obcí Ilovajsk, Novosvitlivka, Chrajščuvate, Malomykolaivka, Illirija, a tiež okolo výšiny Savur-Mohyla. Rebeli podľa neho usilujú o znovudobytie stratených pozícií. Ukrajinskí vojaci pri obci Kutejnykovo vraj čelili aj paľbe raketometov Uragan vedeného z Ruska. 

"Ako národ sme jednotní a silní ako nikdy. Silný, krutý a zákerný nepriateľ zocelil a zomkol náš ľud ako nikto. Ten, kto si prial nás oslabiť, nás zjednotil a posilnil," vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko pri dnešnom slávnostnom vyvesovaní štátnej vlajky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu