Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko hľadá oporu: Ukrajina klame, s vyslaním humanitárneho konvoja súhlasila!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že Ukrajina oficiálne súhlasila s vyslaním humanitárneho konvoja už 12. augusta. Niektoré z vozidiel sa už dokonca vracajú do Ruska. Reportér agentúry AP videl dnes ráno štyri nákladné autá z konvoja, ako čakajú na hraničnom priechode v ruskom meste Doneck v Rostovskej oblasti. Nedalo sa však rozpoznať, či autá vezú nejaký náklad.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko predtým uviedol, že kolóna ruských nákladných vozidiel vstúpila na územie Ukrajiny bez toho, aby ju skontrolovali ukrajinskí pohraničníci alebo colníci a bez sprievodu predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Porošenko v tejto súvislosti obvinil Moskvu z porušenia medzinárodného práva, ukrajinské bezpečnostné zložky hovoria dokonca o priamej invázii.

Rusko hľadá oporu: Ukrajina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Do piatka večera dorazilo všetkých približne 280 vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou do separatistami kontrolovaného mesta Luhansk, oznámila agentúra Interfax. Prvé z nich sa už podľa najnovších informácií vracajú späť.

Čurkinovo vyjadrenie odznelo v noci nadnes po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa zaoberalo vstupom ruského konvoja na ukrajinské územie. Schôdza prebehla za zatvorenými dverami a trvala približne 90 minút. 

"Ak hovoríte o rešpektovaní suverenity, dostali sme od nich (ukrajinských úradov) oficiálny súhlas. Túto otázku sme s nimi prediskutovali, a ak sa rozhodli klamať, je to ich problém," povedal Čurkin novinárom. 

Príslušný dokument, ktorým Kyjev údajne vyjadril súhlas s prechodom ruského konvoja cez spoločnú hranicu, Moskva podľa Čurkina dostala už 12. augusta. Ruský vyslanec pripomenul kolegom vlaňajšiu rezolúciu BR OSN, ktorá autorizovala doručovanie humanitárnej pomoci do Sýrie aj bez súhlasu tamojšej vlády.

Rusko hľadá oporu: Ukrajina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)
 

Podporu nemajú

Podľa britského veľvyslanca pri OSN Marka Lyalla Granta sa počas piatkového zasadnutia BR OSN nepostavila na obranu Ruska žiadna krajina, zatiaľ čo mnohé označili prechod konvoja na Ukrajinu za "ilegálny a jednostranný". Podľa Čurkina naopak na ruské stanovisko reagovalo pozitívne viacero členov BR OSN, vrátane Číny a latinskoamerických štátov.

Rusko hľadá oporu: Ukrajina
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vstup ruských kamiónov na ukrajinské územie bez súhlasu Kyjeva, bez sprievodu MVČK a bez náležitej kontroly vyvolal ostrú kritiku Západu. Znepokojenie a obavy z ďalšej eskalácie napätia v tejto súvislosti vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. 

"Generálny tajomník OSN sleduje s veľkým znepokojením správy o tom, že ruský konvoj s humanitárnu pomocou prekročil hranice s Ukrajinou bez povolenia ukrajinských úradov," uviedol Pan Ki-munov hovorca Stéphane Dujarric.

"Aj keď uznávame, že humanitárna situácia (na východe Ukrajiny) sa zhoršuje, akýkoľvek jednostranný krok má potenciál už aj tak nebezpečnú situáciu na Ukrajine ešte väčšmi skomplikovať," dodal Dujarric.

Prejazd približne 280 kamiónov z Ruska na ukrajinské územie bez povolenia Kyjeva, bez asistencie predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorému sa nedostalo požadovaných bezpečnostných záruk, vyvolal kritické reakcie nielen na Ukrajine, ale aj v celom západnom svete.

Merkelová: Vynaložím celú svoju energiu, aby som pomohla dosiahnuť mier! 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová takisto vyjadrila veľké znepokojenie nad tým, že ruský humanitárny konvoj v piatok vstúpil na územie Ukrajiny. Súčasne ocenila opatrnú reakciu Kyjeva na celú záležitosť. 

"Rusko týmto krokov úmyselne riskuje vyostrenie už aj tak napätej situácie," tlmočil v piatok večer Merkelovej stanovisko hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. V súvislosti s konvojom kancelárka absolvovala separátne telefonické rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom i s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. 

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ruský konvoj vstúpil na ukrajinské územie deň pred Merkelovej dnešnou cestou do Kyjeva, za ktorej hlavný cieľ ona sama označila pomoc pri snahách o čo najskoršie uzavretie prímeria. Má ísť o prvú návštevu šéfky nemeckej vlády v krajine od vypuknutia ukrajinskej krízy začiatkom tohto roka. 

"Vložím celú svoju energiu do ukrajinského konfliktu, aby som pomohla dosiahnuť mier diplomatickými prostriedkami. Riešenie nemôže byť len vojenské," povedala Merkelová pre noviny Freie Presse. 

Podľa diplomatov bude kancelárka počas pobytu v Kyjeve v tomto smere pôsobiť na Porošenka a jeho spolupracovníkov, ktorí sú odhodlaní rozdrviť povstanie na východe krajiny vojenskými prostriedkami.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu