Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Američanom vyhovuje konflikt na východe Ukrajiny, obviňuje Moskva

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zablokovaním rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o prímerí na Ukrajine Spojené štáty ukázali, že im ide o ďalšiu eskaláciu tohto konfliktu. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra RIA Novosti.

"Ak sa USA stavajú proti takémuto absolútne nekonfrontačnému a zmierlivému textu, niet pochýb, že Washingtonu vyhovuje pokračovanie vojnového stavu na Ukrajine. Vnímame to ako pokus o podkopanie našej humanitárnej misie," píše sa vo vyhlásení ruského rezortu.

Podľa Moskvy je takáto politika pokrytecká. "Cynický postoj voči osudu civilistov a ignorovanie medzinárodného humanitárneho práva, keď príde na geopolitické záujmy, sa stáva podstatou politiky USA a ich európskych satelitov, čo sa týka Ukrajiny," tvrdí ruské ministerstvo.

Rusko vo štvrtok vyzvalo BR OSN, aby prijala rezolúciu, ktorá vyzýva na zastavenie bojov na východnej Ukrajine počas dodávania ruskej humanitárnej pomoci do postihnutých oblastí. Posúdenie Ruskom predloženej rezolúcie bolo odložené, píše RIA Novosti.

Putin a Merkelová hovorili o spoločnej ceste k prímeriu na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová hovorili dnes spolu telefonicky o  prípadných spoločných krokoch v záujme dosiahnutia prímeria na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Obaja lídri "diskutovali... o určitých krokoch, ktoré by Rusko a Nemecko mohli podniknúť, aby prispeli k rýchlemu ukončeniu bojov a nastoleniu vnútorného dialógu na Ukrajine", uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Putin zároveň Merkelovej povedal, že Moskva vyslala svoj konvoj na Ukrajinu preto, lebo už nemohla dlhšie čakať na súhlas Kyjeva. Ruský prezident zároveň vyslovil znepokojenie nad eskaláciou napätia na východe Ukrajiny.

Telefonický rozhovor oboch štátnikov sa uskutočnil pred Merkelovej sobotňajšou cestou do Kyjeva. Nemecká kancelárka tam bude viesť rozhovory s národnými i miestnymi lídrami, ktoré sa budú zameriavať na posilnenie pomoci kyjevskej vláde v jej boji proti proruským povstalcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu