Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konvoj s pomocou sa dnes pohne smerom do Luhanska

Konvoj s pomocou sa dnes pohne smerom do Luhanska
Konvoj s pomocou sa dnes pohne smerom do Luhanska (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský konvoj s humanitárnou pomocou sa pohol od ukrajinských hraníc smerom k mestu Luhansk, ktoré je už týždne dejiskom ťažkých bojov medzi proruskými povstalcami a armádou.

Ruské ministerstvo v piatok vo vyhlásení uviedlo, že Moskva už nebude tolerovať žiadne zdržania a pomoc doručí tým, ktorým je určená. "Už boli vyčerpané všetky dôvody na zdržanie pomoci. Ruská strana sa rozhodla konať," zdôraznilo ministerstvo a varovalo pred akýmikoľvek pokusmi konvoj zastaviť.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potvrdil, že prezident Vladimir Putin bol o pohybe konvoja informovaný. Svedok agentúre Reuters povedal, že asi 70 nákladných áut zaparkovaných na území medzi hranicami Ruska a Ukrajiny už prešlo ukrajinskú hranicu. Údajne ich sprevádza aj skupina proruských separatistov.

Konvoj stojí na rusko-ukrajinských hraniciach už takmer týždeň. Dôvodom sú ukrajinské obavy, že by mohol slúžiť ako trójsky kôň na doručenie vojenských zásob separatistom. Moskva tieto podozrenia odmieta a tvrdí, že chce pomôcť zmierniť humanitárnu katastrofu vyvolanú bojmi v regióne.

Ukrajinská vláda označila cez víkend konvoj nakoniec za humanitárnu pomoc, čím mu v princípe povolila prejsť hranice pod dohľadom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Celkovo pozostáva ruská kolóna z 280 nákladných áut, ktoré podľa Moskvy vezú asi 1 800 ton vody, jedla, liekov, spacích vakov a generátorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu