Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zadržaný vojak na Ukrajine je zrejme Srb s pasom Slováka: Miro je doma a o ničom nevie!

Zadržaný vojak sa na Mira nepodobá. Táto fotografia koluje sociálnymi sieťami. Zobraziť galériu (5)
Zadržaný vojak sa na Mira nepodobá. Táto fotografia koluje sociálnymi sieťami. (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ukrajinskí vojaci pri bojoch pri Donecku zadržali muža so slovenským pasom, ktorý bojoval na strane separatistov. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Gerashchenko. Podľa najnovších informácii však nejde o Miroslava Roháča, ale vojaka, ktorý jeho pas mal iba pre sebe.

Gerashchenko dnes doobeda zverjenil informáciu, že je to vôbec prvýkrát, čo bol zajatý občan niektorého zo štátov Európskej únie, bojujúci na strane separatistov. Zdá sa však, že pravda je napokon inde.

Na tomto mieste Miroslava zadržali
Zobraziť galériu (5)
Na tomto mieste Miroslava zadržali  (Zdroj: Facebook)

Vojak bol zadržaný počas bojov o železničné depo v dvadsaťtisícovom meste Ilovajsk, ktoré leží asi 50 kilometrov východne od Donecka. Muž je držiteľom pasu na meno Miroslav Roháč s rodiskom v Banskej Bystrici. Ten je však v poriadku a o ničom nevedel. Zdržia sa totiž dnes doma.

Redaktorka TV Markíza sa dnes s profesionálnym vojakom Miroslavom Roháčom z Banskej Bystrice dokonca stretla a vyspovedala ho. Doma, v Banskej Bystrici. Ak teda ukrajinská armáda niekoho zajala, určite to nie je Miroslav Roháč z Banskej Bystrice.

„Ako by ste sa cítili vy, keby niektoré médiá zverejnili vaše súkromné fotografie zo sociálnej siete a ešte v takejto súvislosti? Vydávali vás za separatistu, ktorého zadržali na Ukrajine? Nikdy som na Ukrajine nebol. Pas mám doma, aj keď dva roky neplatný," reagoval pre TASR Roháč.

Títo ukrajinskí vojaci ho pravdepobne zajali
Zobraziť galériu (5)
Títo ukrajinskí vojaci ho pravdepobne zajali  (Zdroj: podrobnosti.ua)

Podľa záznamu zo zabavených dokumentov slovenský občan podľa Heraščenka priletel 3. júla na kyjevské medzinárodné letisko Zuljana. V oddiele proruských vzbúrencov mu vraj bola zverená obsluha mínometu.

"Na Ukrajinu vraj nepriletel ako žoldnier, ale z presvedčenia. Jeho tvrdenie vyšetrovatelia preverujú," povedal Heraščenko a dodal, že o Slovákovom treste rozhodne súd.

Zo zničeného utečeneckého konvoja zatiaľ vytiahli 15 tiel

Zo zničeného konvoja s utečencami na východnej Ukrajine sa podarilo dosiaľ vytiahnuť 15 tiel. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrija Lysenka.

"Do siedmej hodiny večernej sme vytiahli 15 tiel.... hľadanie pokračovalo do noci a dnes pokračuje ďalej," povedal Lysenko.

Hovorca SNBO predtým uviedol, že pri útoku zahynuli desiatky ľudí vrátane žien a detí. Podľa neho sú páchateľmi útoku proruskí separatisti, ktorí ale zodpovednosť odmietajú.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko v pondelok označil obvinenie za "nezmysel". "Žiadny utečenecký konvoj DĽR ani Luhanská ľudová republika neostreľovali," citovala Zacharčenka agentúra ITAR-TASS.

K útoku došlo v pondelok medzi obcami Chriaščuvate a Novosvitlivka. "Z raketového systému Grad a mínometov, ktoré banditom dodala Ruská federácia, militanti vystrelili na konvoj civilistov, ktorí sa pokúšali opustiť vojnovú zónu," citovala Lysenka agentúra Ukrinform.

Putinov hovorca: Rusko pracuje na ďalších odvetných opatreniach

Rusko pracuje na prípadných ďalších odvetných opatreniach, ak západné krajiny uvalia na Ruskú federáciu nové sankcie. Vyhlásil to dnes hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

"Vypracovávame rôzne možné protiopatrenia. Opakovane sme oznamovali, že Rusko nie je zástancom sankčnej rétoriky a nezačalo s ňou. Ale pre prípad, že naši partneri budú pokračovať v nekonštruktívnych a dokonca deštruktívnych praktikách, načrtávame si dodatočné opatrenia," povedal Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Putinov hovorca dodal, že rozsah ďalších ruských sankcií bude závisieť od druhu opatrení, ktoré by západné krajiny mohli prijať v budúcnosti.

Merkelová príde v sobotu do Kyjeva

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu príde na návštevu ukrajinskej metropoly Kyjev. Potvrdilo to v utorok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré Merkelovú pozvalo, čo Berlín potvrdil v pondelok. Merkelová príde v predvečer nedeľňajších osláv Dňa nezávislosti, ktorým si Ukrajinci pripomínajú vyhlásenie samostatnosti od rozpadávajúceho sa Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Líderka najväčšej európskej krajine navštívi Kyjev v čase krízy na východe postsovietskej krajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským povstalcom. Dôsledkom situácie bol úpadok diplomatických aj obchodných vzťahov medzi EÚ a Ruskom.

Merkelová ešte v pondelok navštívila pobaltské krajiny, ktoré uistila, že Severoatlantická aliancia je pripravená ochrániť ich v prípade útoku. Bývalé sovietske republiky Estónsko, Lotyšsko a Litva sa obávajú, že kríza na Ukrajine a pričlenenie Krymu k Rusku povedú k destabilizácii regiónu. Všetky tri štáty už dávnejšie preto požiadali o zvýšenie vojenskej prítomnosti NATO v oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu