Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinská armáda plánuje rozhodujúci úder na Doneck: V noci ju ostreľovali z Ruska!

Proruskí povstalci Zobraziť galériu (7)
Proruskí povstalci (Zdroj: SITA)

DONECK - Ukrajinská armáda oznámila, že sa pripravuje na konečnú fázu obsadenia Donecka. Po nočných bojoch, pri ktorých ju mali ostreľovať aj spoza hraníc z Ruskom, to oznámil hovorca vojska.

Letisko v Luhansku vraj dvakrát čelilo ostreľovaniu z ruských raketometov Grad, ktoré poškodili techniku, ale mŕtvi nie sú hlásení. Podľa ukrajinskej armády raketomety strieľajúce z Ruska zničili obec Stepanivka v Doneckej oblasti. "Kedysi kvitnúca obec, kde žilo viac ako tisíc ľudí, je teraz úplne zničená salvami z raketometov. Ruské rakety zničili nielen domy Ukrajincov, ale aj ľudské sny a osudy," uviedol Unian s odvolaním sa na armádne komuniké.

V pondelok o plánoch armády informoval hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny Andrij Lysenko, podľa ktorého sa Doneck podarilo "úplne oddeliť od Luhanska", centra ďalšej z nepokojných oblastí na ukrajinskom východe. Protiteroristická operácia tak pokračuje napriek vyhláseniu nového premiéra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Oleksandra Zacharčenka, že povstalci sú ochotní pristúpiť na prímerie, aby odvrátili humanitárnu katastrofu. Podľa Lysenka by separatisti v prípade záujmu o prímerie mali "vztýčiť biele vlajky a zložiť zbrane".

Okolím Donecka otriasala v nedeľu delostrelecká paľba, zatiaľ čo ďalej na východ pokračovali boje o kontrolu nad mestom Krasnyj Luč, dôležitým železničným a cestným uzlom, kadiaľ podľa Kyjeva prechádzajú dodávky ruskej výzbroje pre povstalcov. Ich najvyšší veliteľ Igor Girkin údajne ešte v sobotu priznal, že mesta sa zmocnil "nepriateľ".

Vládne jednotky podľa neho odrezali Doneck od mesta Luhansk, ktoré takisto kontrolujú separatisti. 
 "Sily protiteroristickej operácie sa pripravujú na konečnú fázu oslobodenia Donecka. Naše sily úplne odrezali Doneck od Luhanska. Pracujeme na oslobodení oboch miest - je však lepšie, ak najprv oslobodíme Doneck, je to dôležitejšie," povedal Lysenko pre agentúru Reuters.

Aktuálna situácia na východnej Ukrajine:

Proruskí separatisti na východnej Ukrajine pokračovali v noci na dnes v ostreľovaní pozícií ukrajinských vládnych síl. Paľba sa viedla aj z ruskej strany hranice, informovala dnes agentúra Unian s odvolaním sa na armádneho analytika Dmytro Tymčuka. "(Ukrajinskí) vojaci straty nezaznamenali," uviedol Tymčuk. Dodal však, že v oblasti bojov bola paľbou z mínometov zasiahnutá sanitka, odvážajúce ranených, a tento incident si zrejme vyžiadal zatiaľ nespresnený počet obetí.

Zničené letisko v Luhansku
Zobraziť galériu (7)
Zničené letisko v Luhansku  (Zdroj: SITA)

V meste Horlivka, o ktoré urputne bojujú vládne sily a rebeli, v nedeľu delostrelecký granát zasiahol miestnu katedrálu a zranil šesť ľudí, ktorí sa v chráme schovávali pred bombardovaním, oznámila dnes miestna diecéza. Ruské médiá varovali, že každodenné armádne ostreľovanie miestnej chemičky by mohlo viesť ku katastrofálnemu úniku toxických látok, ktoré by mohli postihnúť ľudí v okruhu najmenej 300 kilometrov, teda aj v Rusku a Bielorusku.

Delostrelecký granát v noci na dnes zasiahol väznicu v Donecku: jeden väzeň zahynul, traja utrpeli zranenia a viac ako stovka väzňov utiekla, oznámila miestna radnica. "Vo väznici vypukla vzbura a 106 trestancov utieklo. Časť sa ráno do väznice zasa vrátila," dodali úrady. V meste delostrelecká paľba poškodila tri domy, sklad, sedem garáží a tri automobily. Bez elektriny sa ocitlo niekoľko štvrtí. Paľba vraj pokračovala aj dnes ráno.

Lavrov: Rusko rokuje s Kyjevom, MVČK a OSN o pomoci pre východnú Ukrajinu

Rusko rokuje s Ukrajinou, Medzinárodným výborom Červeného kríža a agentúrami OSN vyslaní humanitárnej pomoci pre Luhanský a Donecký región. Oznámil to dnes v Soči ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý to označil za "prioritu". Lavrov podľa agentúry Interfax pripomenul, že mesto Luhansk je bez elektriny a vody a nemocnice nemajú základné lieky.

"Humanitárna situácia je zúfalá. Hovoril som o tom ostatný deň-dva s ministrami zahraničných vecí Ukrajiny, Spojených štátov a Veľkej Británie i so šéfom Medzinárodného výboru červeného kríža a ďalšími kolegami," povedal Lavrov. Podľa šéfa ruskej diplomacie ide o "naliehavú otázku, ktorú nemožno odkladať". Lavrov je presvedčený, že o poskytovaní tejto pomoci je možné sa dohodnúť veľmi rýchlo.

Hasič
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

O pomoci juhovýchodu Ukrajiny, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú boje medzi armádou a proruskými separatistami, hovoril v sobotu ukrajinský prezident Petro Porošenko s americkým viceprezidetnom Joeom Bidenom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Rusko už skôr navrhlo OSN, že vyšle na východnú Ukrajinu humanitárnu misiu pod záštitou Červeného kríža. Kyjev označil tento návrh za zámienku pre vojenskú intervenciu. Spojené štáty a Nemecko varovali Moskvu, že akákoľvek ruská intervencia na Ukrajine, aj keby mala oficiálny humanitárny charakter, by bola v rozpore s medzinárodným právom.

Ukrajinská armáda začala dnes intenzívne ostreľovať mesto Doneck kontrolované proruskými povstalcami. Súčasne odmietla sobotňajší návrh prímeria zo strany separatistov, ktorý podľa nej zatiaľ zostáva len vo verbálnej rovine. Dnešné ostreľovanie Donecka si podľa miestnych úradov vyžiadalo minimálne jednu obeť a desať zranených. Podľa agentúry Interfax paľba poškodila aj budovu doneckej železničnej stanice. Z pôvodne skoro miliónového Donecka utieklo pred bojmi už minimálne 300.000 obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu