Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA poskytnú na obnovu východnej Ukrajiny takmer sedem miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty poskytnú na obnovu niektorých častí východnej Ukrajiny takmer sedem miliónov dolárov. Táto suma zahŕňa aj milión dolárov novej pomoci, informoval podľa agentúry Reuters Biely dom.

O poskytnutí pomoci hovoril v pondelok americký viceprezident Joe Biden telefonicky s predsedom ukrajinskej vlády Arsenijom Jaceňukom.

V uvedenej sume sú zahrnuté príspevky Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov na zdravotnú starostlivosť, prístup k pitnej vode a malé rekonštrukčné projekty. Ďalšie podrobnosti nie sú známe.

Ukrajinská armáda na východe krajiny už niekoľko mesiacov bojuje s proruskými separatistami. Konflikt si od polovice apríla vyžiadal podľa správy pozorovateľov OSN najmenej 1129 mŕtvych a 3442 zranených.

Príslušníci ozbrojených skupín uniesli 717 ľudí, vrátane 46 novinárov, 112 policajtov, 91 vojakov a príslušníkov pohraničnej stráže, 26 zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), 22 poslancov, členov politických strán a komunálnych politikov. Osud 375 ľudí zostáva stále neznámy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu