Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Družicové FOTO ako dôkaz, že Ukrajinu ostreľujú z Ruska: Paľba z ťažkých zbraní

Ukrajinské územie ostreľujú raketami z Ruska Zobraziť galériu (3)
Ukrajinské územie ostreľujú raketami z Ruska (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty v nedeľu zverejnili družicové zábery, ktoré podľa tamojších zdrojov dokazujú odpaľovanie rakiet z Ruska do susedných častí Ukrajiny a presúvanie ťažkej delostreleckej techniky cez hranicu medzi krajinami.

Obrázky z ústredia spravodajských služieb USA podľa tamojších predstaviteľov zachytávajú paľbu z ťažkých zbraní v období medzi 21. a 26. júlom, čo však agentúra AP nedokázala nezávisle overiť. Administratíva prezidenta Baracka Obamu sa týmto spôsobom snaží zvýšiť nátlak na Rusko, ktoré obviňuje zo zasahovania do diania na východe Ukrajiny.

Ukrajinské územie ostreľujú raketami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vývoj v nepokojnom regióne, kde pokračujú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, bol v nedeľu predmetom telefonátu medzi ministrami zahraničných vecí USA a Ruska, pričom John Kerry údajne od ruského náprotivka Sergeja Lavrova požadoval aj zastavenie prísunu ťažkých zbraní a paľby na ukrajinské územie.

Ukrajinské územie ostreľujú raketami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Americké ministerstvo obrany len pred niekoľkými dňami vyhlásilo, že má informácie o chystanom presune delostreleckých systémov ťažkého kalibru z Ruska na Ukrajinu. Najnovšie zábery by mohli pomôcť presvedčiť európskych spojencov USA, aby voči Rusku zaviedli prísnejšie sankcie. Moskva naďalej popiera, že by bola východoukrajinského povstania zapojená. Ruské ministerstvo zahraničných vecí cez víkend obvinilo USA z vedenia "neúprosnej hanobiacej kampane voči Rusku, kde sa čoraz viac opiera o otvorené lži".

Ruskí predstavitelia v piatok obvinili ukrajinské sily z cezhraničnej mínometnej paľby, ktorá podľa nich v Rusku nikoho nezranila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu