Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruská armáda už je na hraniciach s Ukrajinou: Vojna je na spadnutie, tvrdí prezident!

Pri Kramatorsku explodoval vrtuľník Zobraziť galériu (5)
Pri Kramatorsku explodoval vrtuľník (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ruské jednotky, ktoré vykonávajú vojenské cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou, sú od hraničnej čiary vzdialené asi kilometer, ale zatiaľ ju neprekročili. Informoval o tom dnes ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ s tým, že na vojenskom cvičení sa zúčastňuje aj letectvo.

19:35 Predstavitelia piatich bývalých republík Sovietskeho zväzu v piatok vyzvali Rusko na stiahnutie svojich vojakov z oblastí pozdĺž hranice s Ukrajinou a podporili tiež konanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb na Ukrajine naplánovaných na 25. mája. Urobili tak na záver dvojdňového stretnutia v Prahe, kde si pripomenuli piate výročie spustenia programu Východné partnerstvo EÚ. Iniciatíva zahŕňa Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, podujatie definované ako medzinárodná konferencia však Bielorusko bojkotovalo vzhľadom na skutočnosť, že tamojší prezident Alexander Lukašenko nedostal pozvánku. 

18:59 Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali dnes autobus, v ktorom sa viezlo sedem pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), päť ukrajinských vojakov a vodič. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra. 
Skupina pozorovateľov, ktorú do Slovjanska vyslala OBSE, je zložená z troch nemeckých vojakov, nemeckého tlmočníka a vojenských pozorovateľov z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.
Všetkých momentálne zadržiavajú v budove ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Slovjansku, ktorá je v súčasnosti v rukách separatistov.
Agentúra UNIAN informovala, že k incidentu došlo o 11.40 h miestneho času. Ministerstvo vnútra v Kyjeve uviedlo, že rokovania so separatistami pokračujú. Tí rukojemníkov odmietajú prepustiť a tvrdia, že najprv musia komunikovať s príslušnými orgánmi Ruskej federácie, informovalo.

17:35 Rusko neurobilo dosť pre implementáciu ženevskej dohody o Ukrajine, preto treba uvažovať o uvalení ďalších sankcií proti Moskve. V dnešnom, telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Na tlačovej konferencii pri príležitosti návštevy poľského premiéra Donalda Tuska v Nemecku Merkelová uviedla, že Rusko má prostriedky na to, aby presvedčilo proruských separatistov na Ukrajine, že by sa mali vydať mierovou cestou.

17:22 Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK hrozí zastavením dodávok energií pre odberateľov na polostrove Krym, ktorý minulý mesiac obsadilo Rusko. Dôvodom sú neuhradené platby, najmä zo strany veľkých firiem, uviedla v piatok spoločnosť, ktorú vlastní ukrajinský multimiliardár Rinat Achmetov. DTEK na Kryme prevádzkuje energetickú spoločnosť Krymenergo a dlh vyčíslil na celkovo 60 mil. USD. Situácia je "kritická" a môže viesť k "nedobrovoľným výpadkom" dodávok elektriny, ktoré zasiahnu všetkých, vrátane domácností a spotrebiteľov, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

16:25 Ďalšie sankcie Európskej únie proti Rusku sú ešte stále predmetom diskusií, ale akékoľvek prijaté opatrenia by mali viesť k zníženiu napätia na Ukrajine. Počas návštevy Tuniska to uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.
"Ešte stále uvažujeme o rôznych druhoch sankcií proti Rusku. V súčasnosti sme na druhej úrovni sankcií. Prijaté sankcie musia viesť k zníženiu eskalácie a napätia na Ukrajine," povedal v Tunise Fabius, ktorého sprevádzal jeho nemecký rezortný kolega Frank-Walter Steinmeier.
Fabiusa v jeho postoji ku kríze na Ukrajine podporil aj Steinmeier, ktorý uviedol, že "je najvyšší čas ukončiť toto šialenstvo na Ukrajine".

15:48 Rusko bude 9. mája oslavovať víťazstvo v druhej svetovej vojne a je veľké nebezpečenstvo, že ho oslávi odtrhnutím ďalších ukrajinských území, varoval ruský internetový denník gazeta.ru. Diplomatické snahy zatiaľ nijako nepomohli k poklesu napätia medzi Kyjevom a Moskvou. Deň po vyhlásení šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o možnosti vstupu ruských vojsk na Ukrajinu začala ukrajinská armáda a ukrajinské bezpečnostné zložky útok na Slavjansk, s mŕtvymi a ranenými. Rusko zareagovalo manévrami pri hraniciach. Nikto nechce urobiť ako prvý ani jediný z krokov, stanovených Ženevskou dohodou o urovnaní konfliktu.

15:40 Drvivá väčšina miestnych ľudí na východe Ukrajiny absolútne nesúhlasí s pripojením k Rusku, uviedol predseda Strany zelených Ondřej Liška, ktorý v uplynulých dňoch navštívil Kyjev a teraz je v Donecku na východe krajiny. Aj keď ide podľa Lišku o rusky hovoriacich občanov, chcú, aby Ukrajina ostala jednotná. Situácia v oblasti je vraj informačno neprehľadná nielen pri pohľade z diaľky, z Európy, ale aj pre samotných Ukrajincov.

15:30 Krajiny Východného partnerstva sa dnes na záver summitu v Prahe zhodli na spoločnom vyhlásení, v ktorom odporúčajú Rusku, aby ako gesto dobrej vôle stiahlo vojakov od hraníc s Ukrajinou. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz.

15:15 Ukrajinské kontrolné stanovisko len pár minut od vstupu do Slovjansku.

Ruská armáda už je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

15:07 Generálna prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudová začala predbežné vyšetrovanie podozrení zo zločinov proti ľudskosti spáchaných na Ukrajine v období, ktoré predchádzalo zosadeniu bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. ICC o tom informoval dnes prostredníctvom vyhlásenia. Nová ukrajinská vláda postúpila ICC vyšetrovanie okolností smrti viac ako sto demonštrantov, ktorí prišli o život počas protivládnych demonštrácií v Kyjeve i v ďalších mestách Ukrajiny.

14:58 Ukrajinské ministerstvo obrany stratilo kontakt s misiou OBSE v Doneckej oblasti. "Podľa predbežných informácií boli možno unesení teroristami. Ak sa to potvrdí, OBSE a Ukrajina bude zodpovedajúcim spôsobom reagovať," cituje hovorca ministerstva denník iDnes.

14:54 Miestni obyvatelia majú strach zo zhromažďovania ruských vojsk na ukrajinských hraniciach.

14:50 Zábery z cvičení ruských vojsk len kilometer od ukrajinskej hranice.

Ruská armáda už je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

14:03 Zatiaľ čo Kyjev varuje Moskvu pred treťou svetovou vojnou, ukrajinský vrtuľník na základni neďaleko Kramtorsku zasiahol granát, píše The Telegraph. Helikoptéra bola zasiahnutá priamo do palivovej nádrže a explodovala. "Vojenský vrtuľník Mi-8 explodoval na kramatorskom letisku," uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Vrtuľník bol v čase útoku na zemi. Bol v ňom aj pilot, ktorému sa podarilo ujsť, no utrpel zranenia.

13:40 Ukrajina bude každé prekročenie svojich hraníc ruskými jednotkami považovať za inváziu a prijme adekvátne opatrenia, varoval dnes v Kyjeve vedúci prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj. "V prípade, že ruské vojská prekročia ukrajinskú hranicu v Doneckej alebo inej oblasti, budeme to kvalifikovať ako vojenský vpád a útočníkov budeme likvidovať," upozornil Pašynskyj podľa agentúry Interfax.

 

12:40 Ukrajinské špeciálne jednotky začali dnes druhú fázu protiteroristickej operácie (ATO) na juhovýchode krajiny. Informoval o tom v Kyjeve šéf prezidentskej kancelárie Serhij Pašynskyj a dodal, že cieľom druhej fázy ATO je "lokalizovať problém".

 

V rámci tejto etapy ATO jej velenie rozhodlo, že s kyjevskou vládou lojálne jednotky obkľúčia mesto Slovjansk, kde sa vo štvrtok situácia mimoriadne vyostrila a došlo k obetiam na životoch v radoch proruských separatistov. Velenie ATO súčasne proruských aktivistov varovalo pred povolávaním posíl.
 

Ruské jednotky, ktoré vykonávajú vojenské cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou, sú od hraničnej čiary vzdialené asi kilometer, ale zatiaľ ju neprekročili. Informoval o tom dnes ukrajinský minister obrany Mychajlo Kovaľ s tým, že na vojenskom cvičení sa zúčastňuje aj letectvo. Ubezpečil, že ukrajinské ozbrojené sily sú pripravené na odrazenie agresie.  

V tejto situácii dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že Rusko chce rozpútať tretiu svetovú vojnu tým, že Ukrajinu "vojensky a politicky" obsadí a vyvolá konflikt, ktorý sa rozšíri do zvyšnej časti Európy". 

"Pokusy rozpútať ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine povedú k vojenskému konfliktu v Európe," upozornil Jaceňuk v príhovore na zasadnutí dočasnej vlády vysielanom televíziou v priamom prenose. Svet ešte nezabudol na druhú svetovú vojnu, ale Rusko už chce rozpútať tretiu svetovú, vyhlásil ukrajinský premiér. 

Jaceňuk dodal, že Kyjev od Moskvy očakáva oficiálne vysvetlenie, aký cieľ a dĺžku trvania má prebiehajúce cvičenie ruských ozbrojených síl v blízkosti hraníc s Ukrajinou. "Prešlo 24 hodín (od zaslania žiadosti), čakáme odpoveď," dodal.

Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny, ktoré sa rozšírili aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami.

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila 15. apríla protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. 

Rusko toto rozhodnutie kritizovalo a tento vývoj udalostí označilo za veľmi nebezpečný. Jeho minister obrany Sergej Šojgu po štvrtkovom vyostrení situácie na juhovýchode Ukrajiny, predovšetkým v meste Slovjansk, nariadil vojenské cvičenie jednotkám v prihraničných vojenských okruhoch ruských ozbrojených síl.

Dodal, že kyjevská vláda spustením operácie dala súhlas na použitie sily proti civilistom v tejto časti krajiny, kde sa koncentruje po rusky hovoriace obyvateľstvo. Práve potrebou jeho ochrany Moskva zdôvodňuje svoju súčasnú politiku voči Ukrajine.

Ukrajina pokračuje v boji proti separatistom: Rusi priznali plán na vojenský zásah!

Stály predstaviteľ Ruska v OSN Vitalij Čurkin dnes vo vysielaní televízie Rossija 1 uviedol, že v prípade nepriaznivého vývoja na juhovýchode Ukrajiny "si Rusko spomenie na súhlas Rady federácie s použitím ozbrojených síl Ruskej federácie na území Ukrajiny". Túto možnosť stále máme, ale nechceli by sme ju využiť, uviedol Čurkin. 

Dodal, že ak násilnosti na juhovýchode Ukrajiny budú pokračovať, Rusko sa zasadí za zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). 

Doplnil však, že v BR OSN nastal rozkol, preto nie je realistické očakávať od nej nejaké kroky smerom k urovnaniu konfliktu na Ukrajine. Skeptický bol Čurkin aj ohľadom vyslanie mierovej misie OSN na Ukrajinu. 

Ruský veľvyslanec súčasne upozornil, že Rusko - v prípade potreby a v súlade s medzinárodným právom a 51. článkom Charty OSN - môže na Ukrajinu vyslať svojich mierotvorcov. Spresnil, že takto postupovalo aj v roku 2008, keď svojich vojakov vyslalo na Kaukaz.

Kyjevskej vláde lojálne jednotky vo štvrtok počas operácie proti proruským silám v Slovjansku v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny usmrtili najmenej piatich príslušníkov proruskej domobrany. 

Použitie sily, a najmä armády, proti prívržencom federalizácie Ukrajiny považuje Rusko za mimoriadne nebezpečné a ruský prezident Vladimir Putin to dokonca označil za závažný zločin proti vlastnému národu.

Krátko po vyostrení situácie v Slovjansku ruské ozbrojené sily v priľahlej pohraničnej oblasti obnovili vojenské cvičenie. 

Ukrajinské médiá vzápätí informovali o pozastavení protiteroristickej operácie ukrajinských síl. Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov však v noci nadnes na svojej facebookovej stránke informoval, že operácia proti separatistom na juhovýchode krajiny pokračuje.  

NATO označilo ruské vojenské cvičenie v blízkosti hraníc s Ukrajinou za skrytú vyhrážku a faktor, ktorý stupňuje už aj tak veľmi nestabilnú situáciu v oblasti. Cvičenia sú aj porušením nedávno podpísanej ženevskej dohody o urovnaní krízy na Ukrajine, upozornilo NATO. 

Noc v Slovjansku bola pokojná. Ako spresnila agentúra RIA Novosti, vedenie mesta, dosadené domobranou, vyhlásilo zákaz nočného vychádzania. Dnes sú všetky školy a vzdelávacie zariadenia v meste zatvorení, podobne ako aj väčšina reštaurácií a obchodov. V meste nepracujú ani banky.

Protivládna domobrana Doneckej oblasti získala späť kontrolu nad všetkými stanovišťami, ktoré vybudovala na prístupových cestách k mestu Slovjansk. Vo štvrtok ich dobyli vládne sily, ktoré do protiteroristickej operácie nasadili aj obrnené transportéry. 

Ako informovala agentúra Interfax, v nočnej akcii nebol zranený žiaden z príslušníkov separatistických oddielov. Podľa štábu domobrany vládne sily mesto Slovjansk obkľúčili. Agentúra RIA Novosti dnes s odvolaním sa na samozvaného primátora Slovjansku Viačeslava Ponomariova informovala, že v blízkosti mesta je asi 150 ukrajinských výsadkárov a príslušníkov oddielov osobitného určenia. 

Výbuch na kontrolnom stanovišti zranil sedem ľudí

Na ukrajinskom kontrolnom stanovišti pri čiernomorskom prístave Odesa vybuchla v noci na piatok nálož, ktorá zranila siedmich ľudí. Informovala o tom miestna polícia. Obyvatelia Odesy postavili niekoľko takýchto stanovíšť pri meste s cieľom zabrániť proruským separatistom vstúpiť do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko.

Agentúra Interfax citovala svedkov, podľa ktorých nálož hodil ku stanovišťu niekto z okoloidúceho auta. NATO v marci varovalo pred možným vojenským pripojením Podnesterska k Rusku podľa vzoru Krymu.

Podnestersko, moldavské územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove jednostranne odtrhlo v roku 1990. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami. Rusko má v tomto regióne stovky svojich vojakov. Moldavská vláda, ktorá má záujem o vstup do EÚ, ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie proruského regiónu k svojmu územiu.

Rusko ustanovilo hranicu medzi Krymom a pevninskou Ukrajinou 

Rusko ustanovilo dnes štátnu hranicu medzi Krymom a pevninskou Ukrajinou, informovali ukrajinské médiá.

Ukrajinská televízia TSN dnes s odvolaním sa na náčelníka ruskej Federálnej migračnej služby Piotra Jaroša uviedla, že na hraniciach medzi Krymom a Ukrajinou od dnešného dňa platia nové pravidlá jej prekračovania.

Dodal, že v blízkej budúcnosti budú vytýčené miesta hraničných priechodov, bude určený spôsob prechodu cez hranice a miesta, kde sa budú vydávať doklady pre migrantov. Momentálne ruská pohraničná služba robí kontroly na 27 miestach hranice s Ukrajinou.

Agentúra UNIAN vo štvrtok informovala, že Rusko pokračuje v zamínovávaní pásu územia na krymskej strane spoločnej hranice s pevninskou Ukrajinou. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v súvislosti s tým pobúrenie a deklarovalo, že ide o ďalší krok Ruska na jeho ceste k úplnej anexii Krymského polostrova, ako aj o hrubé porušenie medzinárodného práva.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Anexii od prelomu februára a marca predchádzalo zvyšovanie vojenského napätia, keď sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. 

Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

Šéf ruskej diplomacie obvinil USA, že prekrúcajú ženevskú dohodu o Ukrajine 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil dnes Washington z porušenia ženevskej dohody o riešení krízovej situácie na Ukrajine tým, že voči Rusku vznáša stále nové požiadavky. 

Lavrov kritizoval USA, že predkladajú "neuveriteľné argumenty", aby ospravedlnili neplnenie ženevskej dohody ukrajinskou vládou. Ako príklad uviedol, že keď Moskva žiadala ukončenie blokády vládnych budov, USA reagovali vyhlásením, že kyjevská vláda udelila príslušným ľuďom právomoci, takže sa v objektoch nachádzajú legálne. 

Ruský minister zdôraznil, že Moskva zabráni pokusom o skresľovanie ženevských dohôd, ako aj snahám Spojených štátov vnútiť svetovému spoločenstvu svoju vlastnú interpretáciu dohovoru uzavretému v Ženeve zástupcami Ukrajiny, Ruska, USA a EÚ.

Dodal, že americká propaganda sa naďalej snaží prekrútiť obraz vývoja udalostí na Ukrajine, aby "oklamala Ruskú federáciu a všetkých, ktorí protestujú proti protizákonnému konaniu kyjevských úradov snažiacich sa zakázať ruský jazyk".   

Lavrov uviedol, že unipolárny svet vytvára turbulencie, preto sa Rusko vo svojej zahraničnej politike snaží vyhnúť konfrontácii a konať rozvážne, pričom však tvrdo chráni svoje štátne záujmy. Rusko, ako dodal Lavrov, postupuje podľa medzinárodného práva a veľkú dôležitosť pripisuje koordinujúcej role OSN.

RIA Novosti citovala ďalej Lavrova, ktorý uviedol, že európski i americkí diplomati v súkromných rozhovoroch "čoraz častejšie" prezentujú "zdravý názor" na udalosti na Ukrajine, ale je pre nich ťažké, aby verejne "vzali späť" rozhodnutie o podpore nového ukrajinského vedenia. Dodal, že západné štáty sa už z princípu, "ale v tomto prípade nesprávneho princípu", snažia (na Ukrajine) "dokončiť svoj projekt, bez ohľadu na čokoľvek". 

Spresnil, že podobná situácia bola aj v Gruzínsku, keď sa k moci "v podstate prevratom" dostal Michail Saakašvili. "Američania naňho stavili všetko, bol to ich geopolitický projekt, čiastočne virtuálny," vyhlásil Lavrov. Dodal, že táto situácia vyústila do udalostí v roku 2008, keď pohraničné šarvátky na rusko-gruzínskych hraniciach prerástli do ozbrojeného konfliktu, ktorý sa skončil vytlačením gruzínskych jednotiek z Južného Osetska a znamenal odtrhnutie separatistických regiónov od krajiny. 

Rusko vtedy - podobne ako aj teraz na Ukrajine - svoje angažovanie sa v konflikte okrem iného zdôvodnilo aj obavou o osud obyvateľov regiónu, ktorým v minulosti poskytlo ruské pasy a považuje ich za svojich. Vtedajší ruský prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil, že podľa ruskej ústavy má povinnosť svojich občanov brániť, "nech už sú kdekoľvek".Avakov: Protiteroristická operácia na juhovýchode Ukrajiny pokračuje 

Avakov: Protiteroristická operácia na juhovýchode Ukrajiny pokračuje 
 

Ukrajinské sily naďalej vytvárajú tlak na proruských separatistov na juhovýchode Ukrajiny a majú k dispozícii dostatok zdrojov, aby ofenzíva bola nepretržitá, uviedol dnes minister vnútra Arsen Avakov.

Minister súčasne odmietol správy o pozastavení protiteroristickej operácie (ATO) v regióne, ku ktorému malo podľa médií údajne dôjsť kvôli hrozbe invázie ruských jednotiek. Ruské ozbrojené sily totiž vo štvrtok po vyhrotení situácie v meste Slovjansk obnovili vojenské cvičenie v prihraničí s Ukrajinou.

Na svojej facebookovej stránke dnes Avakov napísal, že "teroristi by sa mali mať stále na pozore". Ubezpečil, že civilisti sa nemajú čoho obávať. Zdôraznil, že prokyjevské jednotky neboli stiahnuté. Dodal, že ich úlohou je zabrániť obetiam na strane neozbrojených civilistov. Moskva totiž upozornila, že v prípade ich ohrozenia by mohla začať konať.

Avakov zdôraznil, že na protiteroristickej operácii sa nepodieľajú žiadne politické strany ani občianske združenia, ide výlučne o záležitosť "ministerstva vnútra, Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) a vojakov".

Dodal, že do štvrtkovej akcie v Slovjansku sa zapojili "zanedbateľné sily" Protiteroristického centra (ATC) a poprel nasadenie tankov a inej ťažkej bojovej techniky. ATC má podľa neho dostatok síl, aby mohlo zabezpečiť "ich rotáciu, ako aj - v prípade potreby - 24-hodinové nasadenie".   

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes odsúdil operáciu ukrajinských síl na východe krajiny a označil ju za "krvavý zločin". Dodal, že dočasná ukrajinská vláda bude čeliť spravodlivosti za rozpútanie vojny proti vlastným občanom. 

"Oni (kyjevská vláda) vedú vojnu proti svojim vlastným ľuďom. Toto je krvavý zločin a tí, ktorí k tomu armádu dotlačili, budú čeliť spravodlivosti," vyhlásil dnes Lavrov v Moskve na stretnutí s mladými ruskými diplomatmi.

Podobne sa vo štvrtok vyjadril aj ruský prezident Vladimir Putin. "Ak súčasný režim v Kyjeve skutočne začal nasadzovať armádu proti obyvateľstvu vo vnútri krajiny, ide bez najmenších pochybností o veľmi závažný zločin proti vlastnému národu," vyhlásil a upozornil, že tieto udalosti sa môžu prejaviť na medzištátnych vzťahoch Moskvy s Kyjevom.  

Putin reagoval na správu o situácii vo východoukrajinskom meste Slovjansk a jeho okolí, kde dnes počas protiteroristickej operácie vládnych síl prišlo o život päť separatistov. Vládnym silám sa podarilo ovládnuť a zlikvidovať aj tri ilegálne kontrolné stanovištia, ktoré na prístupových cestách v severovýchodnej časti mesta vybudovali separatisti.

Ruský prezident dodal, že ak kyjevské vedenie nasadilo v Slovjansku armádu, "potom je to junta". Táto "trestná operácia" bude mať podľa Putina dôsledky pre samotnú kyjevskú vládu, ako aj pre jej vzťahy s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu