Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chuck Hagel: Ruské vojenské aktivity pri hraniciach s Ukrajinou sú znepokojivé

Chuck Hagel
Chuck Hagel (Zdroj: SITA)

MEXIKO/WASHINGTON - Americký minister obrany Chuck Hagel vo štvrtok označil za znepokojivé správy o vojenských aktivitách pri rusko-ukrajinských hraniciach a povedal, že sa pokúša dohodnúť si telefonát s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Toto je nebezpečne destabilizujúce a je to veľmi provokatívne. Neprispieva to k deeskalácii. V skutočnosti tieto aktivity situáciu eskalujú. Komplikujú snahy nájsť diplomatické, pokojné riešenie tejto záležitosti," povedal Hagel reportérom počas svojej návštevy mexickej metropoly.

Hagel na tlačovej konferencii pripomenul ženevskú dohodu z minulého týždňa, ktorú podpísali Rusko i Ukrajina a ktorá mala situáciu upokojiť. Vyhlásil, že súčasné aktivity sú v priamom protiklade k podpísanej dohode.

Americké ministerstvo obrany ostro skritizovalo štvrtkové oznámenie Ruska, že začína vojenské cvičenia pri hraniciach s Ukrajinou a vyzvalo Moskvu, aby prijala opatrenia na zníženie napätia, nie na jeho zvyšovanie. Reportérom to povedal hovorca Pentagónu plukovník Steve Warrren.

Uviedol, že USA zaznamenali nejaké pohyby ruských síl, ktoré by mohli súvisieť s uvedeným cvičením, vrátane presunu vozidiel a vojakov.

Rusko oznámilo cvičenie na druhý deň nato, ako 150 amerických vojakov dorazilo na vojenské cvičenia v Poľsku. Ďalších 450 amerických vojakov dorazí do troch pobaltských republík do pondelka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu