Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V bitke o Slovjansk 7 mŕtvych: Rusi strašia odvetou, VIDEO presunu k hranici!

Na Ukrajine sa bojuje, situácia sa vyostruje Zobraziť galériu (22)
Na Ukrajine sa bojuje, situácia sa vyostruje (Zdroj: twitter, facebook)

SLOVJANSK - Až päť mŕtvych z radov proruských separatistov si podľa ukrajinského ministerstva vnútra vyžiadali boje o Slovjansk na východe Ukrajiny. Túto baštu proruských vzbúrencov sa teraz snažia ovládnuť ukrajinské jednotky za podpory obrnených vozidiel.

20:00 Amerického novinára Simona Ostrovského, ktorého od 21. apríla zadržiavali proruskí separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk, dnes prepustili.

18:20 Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyzval vo štvrtok Rusko, aby stiahlo vojakov z hranice, prestalo sa pliesť do vnútorných záležitostí Ukrajiny a zastavilo vydieranie Kyjeva.

16:26 Česká republika a Slovensko majú pochybnosti o širších sankciách proti Rusku kvôli jeho aktívnej úlohe v ukrajinskej kríze, pretože by to mohlo ohroziť ekonomický rast v Európe. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal český premiér Bohuslav Sobotka po spoločnom zasadnutí českej a slovenskej vlády v Skalici.

16:18 Členovia ukrajinskej sebaobrany precvičujú prácu so zbraňami na cvičicku neďaleko Donecku.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

16:05 Ruský minister obrany Šojgu tvrdí, že do vojenskej operácie proti civilistom je zapojených viac ako 11.000 ukrajinských vojakov, plne vyzbrojených automatickými zbraňami. Nachádza sa tam asi 160 tankov, viac ako 230 bojových vozidiel pechoty a obrnených transportérov, najmenej 150 diel a mínometov a veľký počet lietadiel. Na hraniciach s Ruskom pôsobia tiež skupiny, ktorých úlohou je vykonávanie "podvratnej činnosti".

15:55 Takto to dnes dopoludnia vyzeralo v Slovjansku.

Foto: Sergey Gur'yanov @ Segozavr
Zobraziť galériu (22)
Foto: Sergey Gur'yanov @ Segozavr  (Zdroj: Foto: Sergey Gur'yanov @ Segozavr )

15:51 Ukrajinský vrtuľník dnes nad Slovjanskom a Kramatorskom vypustil tisíce letákov, na ktorých obyvateľov varujú pred "ruskými teroristami a agentmi".

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

15:47 Prestrelky medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými rebelmi pri meste Slovjansk si dnes vyžiadali sedem mŕtvych, pričom až piati z nich mali byť sepratisti. "Sily zjavne nerovné. Signál na použitie zbraní proti pokojným obyvateľom zaznel. Ak dnes túto vojenskú mašinériu nezastavíme, povedie to k veľkému počtu padlých a ranených. Ani ohlásené cvičenie NATO v Poľsku a Pobaltí nepovedie k normalizácii situácie na Ukrajine," povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu.

15:45 Ukrajinskí vojaci na novom kontrolnom stanovisku asi 10 kilometrov od Slovjansku.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

15:37 Nové ruské vojenské cvičenie, ktoré od dnešného dňa prebieha v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou, sa podľa ministra týka jednotiek Južného a Západného vojenského okruhu. Taktické zoskupenia nacvičujú presuny vlastnými silami a rozvinutiu na plnenie ďalších úloh.

15:32 Ukrajinská vláda podľa Kyiv Post potvrdila, že po protiteroristickej operácii na východe Ukrajiny ostalo až sedem mŕtvych. "Separatisti panikária," povedal jeden z úradníkov.

15:28 Lídri samozvanej Doneckej ľudovej republiky dnes vyhlásili, že v Slovjansku bola spustená ozbrojená operácia, čo podľa nich znamená len jedno: občianska vojna.

15:24 Ďalšie zábery z mobilizácie ruských vojakov neďaleko ukrajinských hraníc. Šoférovi sa podarilo zachytiť masový presun ruských tankov, obrnených vozidiel i nákladných áut na prepravu vojakov po diaľnici v Novošachtinsku.

15:19 Protiteroristická operácia na východe Ukrajiny bola zastavená po tom, čo sa neďaleko hraníc zhromaždili ruskí vojaci.

15:11 Varovanie pred nášlapnými mínami v lese na okraji Slovjansku.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Instagram)

15:06 Počet ľudí unesených na východe Ukrajiny ruskými povstalcami podľa Kyiv Postu stúpol na 16.

14:58 Ruský minister obrany potvrdil cvičenie ruských vojsk neďaleko ukrajinských hraníc (Novošachtinsk) ako odpoveď na eskaláciu napätia v krajine. Informovala o tom agentúra Interfax.

14:55 Ruský prezident Vladimir Putin dnes priznal, že sankcie uvalené Západom po anektovaní Krymského polostrova spôsobili ruskej ekonomike škody, ktoré však nie sú kritické. Spresnil, že škody spočívajú v prehodnocovaní ratingov a zdražovaní pôžičiek, a pripustil, že táto situácia môže pretrvávať aj naďalej. Podľa agentúry Interfax Putin pripomenul, že Rusko je členom Svetovej obchodnej organizácie a v prípade potreby bude svoje práva brániť aj na jej pôde.

14:50 Aktivisti rozprestreli obrovskú ukrajinskú vlajku na námestí v Charkove na severovýchode krajiny.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

14:45 Redaktor BBC hlási z centra stotisícového Slavjansku "relatívny pokoj" s bežnou prevádzkou aj hliadkami proruských ozbrojencov. "Buď sa tu nič nestalo, alebo sa to odohralo dávno," vykreslil jeho kolega dojmy z opusteného kontrolného stanoviska severne od mesta. "Nič. Žiadni obrnenci. Žiadne známky bojov alebo ich následkov," poznamenal na ruskojazyčnom webe stanice.

Redaktor AFP tu počas dopoludnia počul streľbu automatických zbraní a videl obrnené vozidlá s ukrajinskou vlajkou prechádzať okolo rebelov. Po poludní sa však obrnené vozidlá stiahli a už sa neukázali.

14:27 Zatiaľ nepotvrdené videá zachytávajú údajnú mobilizáciu ruských vojenských jednotiek v meste Novošachtinsk v Rostovskej oblasti len 10 kilometrov od ukrajinských hraníc.

 

 

 

 

14:25 Súčasnú situáciu na Ukrajine, kde počas protiteroristickej operácie v meste Slovjansk a okolí prišli o život piati separatisti, Lavrov označil za výsledok nezodpovednej politiky Kyjeva, ktorý sa opiera o "ultranacionalistické, extrémistické a v mnohom aj neonacistické zoskupenia".

14:18 Proruskí demonštranti zaútočili na policajnú stanicu v Slovjansku a bolo počuť niekoľko stoviek výstrelov, píše The Guardian. Údajne tiež prevzali kontrolu nad najväčším skaldiskom zbraní vo východnej Európe.

14:10 Ďalšie z videí masívneho útoku ukrajinských vojakov na separatistov v Slovjansku.

14:00 Ukrajinskí vojaci sa podľa agentúry Reuters stiahli z kontrolného stanoviska v Slovjansku, ktoré dnes obsadili a vrátili sa tam proruskí separatisti, ktorí vytvárajú barikády vrecami s pieskom.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

13:50 Ruskí tajní si mali objednať vraždu ukrajinského politika

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zverejnila video, ktoré má byť dôkazom toho, že do únosu a vraždy politika Volodymyra Rybaka v Horlivke boli zapletení vysoko postavení dôstojníci ruských vojenských spravodajských služieb.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

Rybak sa v deň (17. apríla), keď zmizol, pokúšal vztýčiť ukrajinskú vlajku na streche vládnej budovy v Horlivke. Jeho mŕtve telo našli o dva dni neskôr v rieke neďaleko Slovjansku, asi 65 kilometrov od Horlivky spolu s ďalšou mŕtvolou. Podľa miestneho vyšetrovateľa boli na jeho tele známky mučenia a mal rozpárané brucho.

Prvá časť videa zverejneného SBU podľa Kyiv Postu zachytáva rozhovor podplukovníka ruskej vojenskej spravodajskej služby Igor Bezliera s podriadeným. Káže mu, aby Rybaka uniesol, zviazal mu ruky, zaviazal oči a odviezol ho na vzdialené miesto. V druhej časti plukovník služby Igor Strelkov telefonuje so slovjanskym "starostom" Vjačeslavom Ponomarjovom a hovorí mu, "aby si prišiel vyzdvihnúť (Rybakovo) telo, pretože začína smrdieť." On mu odpovedá, že si poňho príde a pochová ho.

13:39 Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že "ak súčasný režim v Kyjeve skutočne začal nasadzovať armádu proti obyvateľstvu vo vnútri krajiny, ide bez najmenších pochybností o veľmi závažný zločin proti vlastnému národu". Upozornil, že tieto udalosti sa môžu prejaviť na medzištátnych vzťahoch Moskvy s Kyjevom.  

13:36 Posledná rozlúčka s politikom strany Vlast Volodymyrom Rybakom, ktorého mali zavraždiť počas minulotýždňových nepokojov v Horlivke.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

13:33 Ďalšie video z kontrolného stanoviska v Slovjansku. Zachytáva atmosféru krátko po útoku na blokády.

13:30 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zase apeloval na Spojené štáty, aby využili svoj ​​vplyv a presvedčili Kyjev, že musí splniť svoje záväzky z nedávnej Ženevskej dohody o pokojnom urovnaní ukrajinskej krízy. Prvý krok k urovnaniu musí podľa Lavrova podniknúť Kyjev.

13:26 Vojak na kontrolnom stanovisku v Slovjansku. Tvrdí, že je členom protiteroristickej jednotky.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

13:13 Ruskom vedená Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) prerušila kontakty so Severoatlantickou alianciu kvôli situácii na Ukrajine. Informoval o tom dnes generálny tajomník OZKB Nikolaj Borďuža. "Nateraz nebudeme vyvíjať žiadne úsilie na obnovenie kontaktu s NATO kvôli jeho postoju počas ukrajinskej krízy," citovala Borďužu agentúra RIA Novosti.

13:07 Ukrajinskí vojaci pri barikádach v Slovjansku.

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: twitter, facebook)

V bitke o Slovjansk
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: twitter, facebook)

13:05 Ruská agentúra ITAR-ТАС pripustila, že podľa iných správ sa ukrajinským špeciálnym jednotkám už podarilo preniknúť do mesta. "Ľudový starosta" Slovjansku Vjačeslav Ponomarjov vyzval obyvateľov, aby nevychádzali na ulice.

13:02 Zábery na horiace blokády v Slovjansku.

 

 

 

12:50 Separatistami obsadený Slovjansk sa chystá na útok vládnych síl

Ukrajinské ministerstvo vnútra informovalo, že počas protiteroristickej operácie v Slovjansku v Doneckej oblasti dnes prišlo o život päť separatistov. Vládnym silám sa podarilo ovládnuť a zlikvidovať aj tri ilegálne kontrolné stanovištia, ktoré na prístupových cestách v severovýchodnej časti mesta vybudovali separatisti.

Aktérmi prestrelky na okraji Slovjansku boli príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Svjatohirska.

Agentúra UNIAN dnes informovala, že jedným z dobytých kontrolných postov bolo aj stanovište pri dedine Chrestyšče severne od Slovjanska, kde blokádu proruských separatistov prerazili posádky piatich obrnených transportérov, ktoré sa k mestu vydali z neďalekého Svjatohirska obsadeného provládnymi silami v stredu.

Na Ukrajine sa bojuje,
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

Separatisti v snahe sťažiť kolóne postup podpálili barikádu z pneumatík, čím vytvorili dymovú clonu. Napriek tomu provládne sily do pol hodiny získali kontrolu nad stanovišťom, z ktorého sa separatisti stiahli. Podľa agentúry Reuters pri operácii nepadol žiaden výstrel.

Hovorkyňa separatistov v Slovjansku informovala, že ozbrojení muži, ktorí v meste obsadili radnicu, sa pripravujú na útok. Neozbrojeným civilistom údajne nariadili, aby objekt opustili.

Ukrajinské tlačové agentúry UNIAN a Ukrinform dnes uviedli, že samozvaný proruský primátor Viačeslav Ponomariov sa vyhráža "okamžitou popravou" každému občanovi mesta, u ktorého sa nájdu letáky s vládnou výzvou, aby obyvateľstvo zachovalo pokoj, podľa možnosti nevychádzalo z príbytkov, nenechávalo deti bez dozoru dospelých, nereagovalo na provokácie a neuposlúchlo nariadenia samozvaných proruských orgánov. Letáky sa v meste objavili v stredu.

Situácia v meste je napätá a Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) ju dnes podľa agentúry Interfax označila za nekontrolovateľnú. "To, čo sa tam deje, majú na svedomí ľudia, ktorí terorizujú miestne obyvateľstvo," uviedla hovorkyňa SBU. Ako dodala, zodpovednosť za "výstrely a výbuchy v meste" nesú "diverzanti, separatisti, ozbrojení ľudia", na ktorých konanie vládne sily nemajú vplyv. Podotkla, že protiteroristická operácia vládnych síl na juhovýchode Ukrajiny pokračuje. Jej podrobnosti odmietla uviesť s odvolaním sa na obavy o osud tamojšieho obyvateľstva.

Na vývoj v Slovjansku dnes reagoval aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vyhlásil, že "ak Kyjev skutočne začal nasadzovať v Slovjansku armádu, ide o zločin proti vlastnému národu", informovala agentúra RIA Novosti.

Obrnené vozidlo v Slovjansku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: FB)

Holandsko vyslalo stíhačky, keď sa priblížili ruské bombardéry

Niekoľko členských krajín NATO dnes popoludní vyslalo svoje stíhačky, keď sa k ich vzdušnému priestoru nad Severným morom priblížili dva ruské bombardéry. Oznámila to agentúra Associated Press.

Citovala holandské ministerstvo obrany, podľa ktorého išlo o bývalé sovietske turbovrtuľové bombardéry Tupolev Tu-95 (v kóde NATO Bear). Holandsko im vyslalo naproti dve moderné stíhačky F-16 zo svojej leteckej základne Volkel.

Vzlietli aj dánske a anglické stíhačky, aby spoločne zabezpečili, že ruské stroje opustia vzdušný priestor krajín NATO.

Podľa holandského ministerstva sa podobné incidenty vyskytli už predtým, 21. marca a tiež 10. septembra 2013.

Útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku velil Rus

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes vyhlásil, že útoku na sklad zbraní v kasárňach v Artemivsku v Doneckej oblasti, ktorý v noci nadnes podnikla skupina zhruba 70 ľudí, velil príslušník ruských ozbrojených síl. Podľa Avakova sa muž angažoval aj v nepokojoch v neďalekom Slovjansku.

Hliadkujúci ukrajinskí vojaci útok odrazili, pričom jeden z nich utrpel stredne vážne zranenie. Počet zranených na strane separatistov úrady spresňujú, informoval Avakov na svojej facebookovej stránke.

Ako uviedli ruské a ukrajinské tlačové agentúry, útočníci boli vyzbrojení samopalmi, granátometmi a trieštivými granátmi. Posádke kasární dali ultimátum, aby sa vzdala a zložila zbrane. Vojaci sa tejto požiadavke odmietli podriadiť, preto ozbrojenci spustili útok.

Do protiútoku vládne sily podľa agentúry UNIAN nasadili výsadkárov a jednotku osobitného určenia, ako aj vrtuľníky. "Aktívna fáza" protiútoku, pri ktorej boli použité strelné zbrane, trvala asi 45 minút, informovala UNIAN s odvolaním sa na vojenského komisára Doneckej oblasti Serhija Kameša.

Prípadom sa zaoberá ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá ho vyšetruje ako podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu. 

Na Ukrajine sa bojuje,
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

Situácia sa dnes opäť skomplikovala aj v Slovjansku, na ktorého okraji došlo k prestrelke s niekoľkými mŕtvymi a zranenými. Aktérmi prestrelky sú príslušníci domobrany a neznámi ozbrojenci, ktorí na nich zaútočili na ceste vedúcej k mestu zo Slovjanohirska.

Neznáme osoby v stredu pri Kramatorsku ostreľovali vrtuľník ukrajinskej Národnej gardy. Podobný útok, ktorého terčom boli dva vrtuľníky, zaznamenali v stredu aj v slovjanskom okrese. Mestá na východe Ukrajiny - Doneck, Luhansk a Charkov - sa začiatkom marca stali dejiskom protivládnych protestov prívržencov federalizácie Ukrajiny, ktoré sa rozšírili aj do menších miest, napríklad Kramatorska a Slovjanska, kde došlo k obsadeniu vládnych budov proruskými aktivistami. 

Ukrajinská vláda v snahe získať kontrolu nad regiónom spustila pred dvoma týždňami protiteroristickú operáciu, do ktorej nasadila aj armádu. 

Rusko toto rozhodnutie kritizovalo a tento vývoj udalostí označilo za veľmi nebezpečný. Ukrajina zasa z rozpútania nepokojov na východe krajiny viní Rusko, ktoré tam podľa nej vysiela svojich diverzantov a agentov.

Americké jednotky už sú v Poľsku

Ako uvádza na svojom účte na Twitteri BBC, prvý kontigent amerických jednotiek už pristál v Poľsku a je pripravený na cvičenia.

Americké jednotky v Poľsku
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: Twitter)

Pod Kramatorskom ostreľovali neznáme osoby armádny vrtuľník

Neznámi páchatelia ostreľovali dnes pod Kramatorskom na východe Ukrajiny vrtuľník typu MI-8 tamojších ozbrojených síl. Informáciu priniesla tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na šéfa centra vojensko-politických štúdií Dmytra Tymčuka a jeho správu na jednej zo sociálnych sietí.

Streľba z automatickej zbrane kalibru 5,45 mm, ani samotný incident si podľa rovnakého zdroja nevyžiadali obete.

Pred štyrmi dňami došlo podľa ukrajinských zdrojov v okolí Slovjansku k ostreľovaniu civilného ukrajinského vrtuľníka, z ktorého sa nad mestom vyhadzovali letáky s textom tzv. Ženevskej deklarácie, štvorstrannej dohody, ktorá by mala viesť k normalizácii situácie na Ukrajine.

Iba v utorok zaznamenali médiá ostreľovanie lietadla typu AN-30 ukrajinského rezortu obrany počas jeho monitorovacieho letu nad Slovjanskom na východe krajiny takisto neznámymi ozbrojencami.

Posádke stroja zasiahnutého viacerými výstrelmi sa podarilo následne pristáť na letisku v Kyjeve. Tam ho technici rýchlo opravili a obnovili jeho bojaschopnosť.

Ukrajina opätovne vyzvala Rusko, aby stiahlo z pohraničia svoje jednotky

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes opätovne ruskú stranu, aby stiahla armádne jednotky sústredené v prihraničných oblastiach s Ukrajinou.

Takýto krok by v zmysle výzvy bol v súlade so záväzkami ruskej strany prispieť praktickými aktivitami k zníženiu napätia na juhovýchode Ukrajiny v duchu dokumentu, signovaného po štvorstranných rokovaniach v Ženeve 17. apríla predstaviteľmi Ukrajiny, Ruskej federácie, USA a Európskej únie.

Kyjev ďalej pripomína, že pretrvávajúca koncentrácia ruských ozbrojených síl v pohraničí s Ukrajinou môže vzhľadom na jestvujúce rozhodnutie hornej komory ruského parlamentu - Rady federácie - o možnom použití sily na Ukrajine viesť ozbrojené formácie proruských aktivistov na východe a juhu krajiny k vyprovokovaniu akcií s cieľom dosiahnuť vstup ruských jednotiek na ukrajinské územie.

 Vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí, o ktorom informovala s odvolaním sa na zdroje rezortu tlačová agentúra UNIAN, zdôrazňuje záujem Kyjeva na mierovom riešení situácie a ubezpečuje o odhodlaní ukrajinskej strany naplniť obsah tzv. Ženevskej deklarácie praktickými činmi.

Hovorca južného veliteľstva ruských ozbrojených síl dnes korigoval svoju pôvodnú informáciu o vojenskom cvičení v Rostovskej oblasti. Uviedol, že sa nejednalo o manévre, ale nácvik vojenskej prehliadky, informovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu