Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi obviňujú Ukrajinu: Hrubo porušuje mierovú dohodu zo Ženevy!

Situácia na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Situácia na Ukrajine (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok obvinil Ukrajinu z porušenia nedávnej dohody zo švajčiarskej Ženevy. Jej prijatie sa minulý týždeň podarilo presadiť na mierovej konferencii za účasti Moskvy, Kyjeva, Spojených štátov a Európskej únie.

"Tými, ktorí sa ujali moci v Kyjeve, boli prijaté kroky, ktoré nielenže neplnia, ale hrubo porušujú ženevskú dohodu," vyhlásil Lavrov. Narážal pritom na nedávne udalosti na východe Ukrajiny, kde pri streľbe zahynuli najmenej traja údajní proruskí aktivisti. "Úrady nerobia nič, ani len nepohnú prstom, aby riešili príčiny, ktoré sú za touto hlbokou vnútornou krízou na Ukrajine," dodal šéf ruskej diplomacie.

Útok neďaleko Slovjanska bol podľa niektorých ruských médií dielom ozbrojencov z Pravého sektora, ultranacionalistickej skupiny zaangažovanej do februárového zosadenia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Samotný Pravý sektor akýkoľvek podiel na prestrelke poprel a označil ju za dielo ruských špeciálnych síl. Udalosť sa odohrala tri dni po krízových rokovaniach v Ženeve, kde sa Ukrajina, Rusko, EÚ a USA dohodli na krokoch smerujúcich k uvoľneniu napätia v oblasti vrátane odzbrojenia militantných skupín. Moskva vyčíta Kyjevu neschopnosť ochrániť rusky hovoriace obyvateľstvo na východe Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z intervencie, ako tomu bolo pred marcovým pripojením Krymu.

Kerry vyzval Rusko na splnenie dohody o Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes Rusko, aby pomohlo s realizáciou medzinárodnej dohody zameranej na zmiernenie krízy na Ukrajine. Kerry, ktorý dnes pricestoval na návštevu Kyjeva, hovoril telefonicky s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, oznámila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová.

"Minister vyzval Rusko, aby podniklo konkrétne kroky, ktoré by pomohli realizovať ženevskú dohodu, vrátane verejného vyzvania separatistov, aby opustili nelegálne (obsadené) budovy a kontrolné stanovištia, prijali amnestiu a riešili svoje sťažnosti politicky," citovala Psakiovú agentúra Reuters.

Šéf ruskej diplomacie podľa svojho ministerstva požiadal Kerryho, aby apeloval na ukrajinské vedenie, aby zabránilo krviprelievaniu a splnilo záväzky z dohody podpísanej minulý týždeň v Ženeve.

Lavrov hovoril tiež s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému povedal, že ukrajinské úrady sa musia vyhýbať násiliu a spustiť široký národný dialóg.

Vládu v Kyjeve prišiel podporiť viceprezident USA Biden

Americký viceprezident Joe Biden v pondelok pricestoval na Ukrajinu, kde chce s miestnymi najvyššími predstaviteľmi rokovať o viacerých otázkach vrátane ekonomických. Cieľom jeho návštevy je tiež ubezpečenie vlády v Kyjeve o tom, že Washington "podporuje územnú celistvosť Ukrajiny," cituje agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa jeho tímu. K návšteve druhého muža Bieleho domu prichádza v čase stúpajúceho napätia na východe Ukrajiny, kde minulý týždeň počas prestrelky zahynuli najmenej traja proruskí aktivisti.

Biden chce okrem iného diskutovať aj o podmienkach medzinárodnej pomoci Ukrajine a jej efektívnom čerpaní vo všetkých častiach krajiny. Témou bude aj nevojenská pomoc, ktorú Kyjevu nedávno prisľúbil Washington. Američania chcú taktiež Ukrajine pomôcť nájsť nové alternatívne zdroje energií pre obavy, že Rusko krajine prestane dodávať strategické suroviny vrátane plynu. 

Bidenove schôdzky s najvyššími predstaviteľmi ukrajinskej vlády sú naplánované na utorok.

Putin podpísal dekrét o rehabilitácii krymských Tatárov

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét o rehabilitácii krymských Tatárov a iných národov Krymského polostrova, ktoré boli v období vlády Josifa Stalina obeťami útlaku. Podľa agentúry ITAR-TASS to dnes Putin oznámil na zasadaní Štátnej rady, prezidentovho poradného orgánu.

"Využijúc vhodnú príležitosť by som kolegov rád informoval, že som podpísal dekrét o rehabilitácii krymských Tatárov, arménskeho obyvateľstva, Nemcov, Grékov - všetkých tých, ktorí trpeli pod Stalinovým útlakom," povedal Putin.

Príslušníci 300-tisícovej menšiny Tatárov moslimského vierovyznania, tvoriaci 15 percent obyvateľstva Krymu, nesúhlasia s tým, že Moskva minulý mesiac tento prevažne rusky hovoriaci čiernomorský polostrov anektovala, dopĺňa tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu